Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει… επιτυχία στην Αμερική

0
26

Βασίλης Παλαιοκώστας

Βασίλης Παλαιοκώστας: Από τη Νέα Υόρκη των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η ιστορία ενός Ελληνα κακοποιού ξετυλίγεται και συναρπάζει το κοινό μέσα κι έξω από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι τα έργα και οι ημέρες του γνωστού και ως «φαντομά» Βασίλη Παλαιοκώστα, που έγινε ηχητικό ντοκιμαντέρ (podcast) 8 επεισοδίων με τίτλο «The Good Thief» («O καλός ληστής») από την εταιρία «Καλειδοσκόπιο», ύστερα από πρόταση του επικεφαλής επιχειρηματικών υποθέσεων, Κωνσταντίνου Λινού.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει… επιτυχία στην Αμερική – Στην κορυφή των ΗΠΑ το ντοκιμαντέρ για τον Ελληνα «φαντομά»

Απόφοιτος του Χάρβαρντ και γιος δύο καταξιωμένων γιατρών, του Δημήτρη και της Αθηνάς Λινού, ο Κωνσταντίνος βρέθηκε σε αυτήν τη θέση, σε μία από τις πιο πετυχημένες start up εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης των ΗΠΑ ύστερα από μια αξιόλογη διαδρομή σε άλλες κομβικές θέσεις εργασίας.

«Στο “Kaleidoscope” αποκαλύπτουμε τις πιο απίστευτες, αληθινές ιστορίες του κόσμου και τις παρουσιάζουμε στο κοινό των ΗΠΑ μέσω podcasts πρώτα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εξελιχθούν σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες ή ντοκιμαντέρ.

Είμαστε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα podcasts και στούντιο περιεχομένου και επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στην αφήγηση ιστοριών εξαιρετικά υψηλής ποιότητας», λέει ο Κ. Λινός στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, δίνοντας παράλληλα μια περιγραφή του μεγέθους της εταιρίας.

«Η ομάδα μας αποτελείται από μερικά από τα πιο έμπειρα στελέχη του κλάδου μας από τα Bloomberg, MSNBC, Bertelsmann, Vice, iHeartMedia και Comedy Central και υποστηρίζουμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της βιομηχανίας των Μέσων, όπως ο Tom Freston

(ιδρυτής τoυ MTV, διευθύνων σύμβουλος της Viacom), Joanna Coles (πρώην αρχισυντάκτρια του “Cosmopolitan” και chief content officer Hearst), Marcus Brauchli (συντάκτης της “Wall Street Journal” και της “Washington Post”), John Green (ένας από τους συγγραφείς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις) και πολλούς ακόμα».

«Ρομπέν των δασών»

Στην περιγραφή που συνοδεύει το podcast οι υπεύθυνοι της εταιρίας δίνουν ένα σύντομο ιστορικό της ζωής του Παλαιοκώστα με τη δική τους ματιά, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ακροατών.

«Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, γνωστός και ως “Ρομπέν των δασών της Ελλάδας”, διαφεύγει τη σύλληψη εδώ και 14 χρόνια. Με την εξαφάνισή του, οι θρύλοι της γενναιοδωρίας του έχουν μεγαλώσει.

Κανείς όμως δεν ξέρει πού βρίσκεται ή αν αυτές οι ιστορίες είναι αληθινές. Αυτά που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει επικήρυξη ενός εκατομμυρίου ευρώ για τον Βασίλη και μια 24ωρη ομάδα εργασίας που προσπαθεί να τον εντοπίσει.

Οταν ληστεύει τράπεζες, μοιράζει τα χρήματα στους φτωχούς. Οταν απάγει βιομηχάνους, δίνουν συγκλονιστικές συνεντεύξεις που δείχνουν πώς τους άνοιξε το μυαλό. Και όταν δραπετεύει από φυλακές, όπως έχει κάνει με ελικόπτερο δύο φορές, το κάνει χωρίς να βλάψει ούτε έναν φρουρό.

Ακολουθήστε τον οικοδεσπότη Miles Gray και την ομάδα των Ελλήνων ρεπόρτερ στο μονοπάτι του Βασίλη από την Αθήνα σε μικροσκοπικά νησιά και σε απομακρυσμένα ορεινά κρησφύγετα.

Στην πορεία, θα συναντήσουμε τον στενό κύκλο του Βασίλη, θα συνομιλήσουμε με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και θα εργαστούμε για να καταλάβουμε πώς αυτός ο κλέφτης κατάφερε να κλέψει την καρδιά της χώρας», σημειώνουν οι παραγωγοί.

«Εγινε η Νο 1 εκπομπή»

Η αποδοχή του κοινού, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα επεισόδια, ήταν αντάξια του μεγέθους της παραγωγής αλλά και των προσδοκιών των υπευθύνων, σύμφωνα με τον κ. Λινό.

«Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές. Η σειρά εκτοξεύτηκε στα ύψη στην κορυφή των charts – έγινε η Νο1 εκπομπή ντοκιμαντέρ στις ΗΠΑ, η Νο1 εκπομπή κοινωνίας και πολιτισμού στον κόσμο, φτάνοντας στην πρώτη 10άδα όλων των podcasts, παγκοσμίως.

Είμαι, επίσης, πολύ περήφανος για το γεγονός ότι η εκπομπή έγινε το Νο1 podcast στην Ελλάδα.

Η ανταπόκριση του κοινού και του Τύπου ήταν εξίσου εντυπωσιακή – η σειρά έχει επί του παρόντος βαθμολογηθεί με 4,8 αστέρια στα 5 (όπου ο μέσος όρος του κλάδου είναι πιο κοντά στα 3 αστέρια) και τα σχόλια που λαμβάνουμε από τους θαυμαστές είναι ότι ανυπομονούν να ακούσουν περισσότερα.

Αυτό είναι ακριβώς η ανταπόκριση που περιμέναμε», σημειώνει.

«ΕΧΩ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ»

«Τον έβλεπα στις ειδήσεις να δραπετεύει»

Ο Κωνσταντίνος Λινός εξηγεί γιατί αποφάσισε να επιλέξει τον Παλαιοκώστα, τον πρώτο Ελληνα που γίνεται podcast από την εταιρία του.

«Προσωπικά, έχω εμμονή με αυτήν την ιστορία από τότε που ήμουν παιδί. Θυμάμαι έντονα ότι έβλεπα το δεύτερο ελικόπτερο του Βασίλη Παλαιοκώστα να δραπετεύει στις ειδήσεις και έκτοτε έχω αιχμαλωτιστεί από αυτόν τον χαρακτήρα.

Οταν πρότεινα την ιστορία στην ομάδα μας, συμφώνησαν αμέσως. Ολοι όσοι ακούν την ιστορία αιχμαλωτίζονται από τις παράξενες και κινηματογραφικές ανατροπές της – καθώς και από ένα σύνολο απίστευτων χαρακτήρων που είναι σαν να βγαίνουν κατευθείαν από casting.

Είναι μια υπόθεση που διαδραματίζεται στην πραγματική ζωή, σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες χώρες στον κόσμο.

Η παραγωγή αυτής της ιστορίας ήταν δεδομένη για εμάς. Η μόνη μας ανησυχία ήταν αν κάποιος άλλος θα κατάφερνε να μας προλάβει και να τη διηγηθεί πρώτος», λέει ο κ. Λινός.

Και συνεχίζει: «Ξεκινήσαμε να φωτίζουμε τη ζωή του Βασίλη Παλαιοκώστα πριν από δύο χρόνια και, έτσι, έχουν περάσει τουλάχιστον 24 μήνες απίστευτα εντατικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων του χρόνου που απαιτήθηκε για την έρευνα στα Τζουμέρκα, του ρεπορτάζ, της ηχογράφησης στο πεδίο, της συγγραφής σεναρίου, του ελέγχου των γεγονότων, καθώς και της παραγωγής, του σχεδιασμού ήχου και ό,τι άλλο χρειαζόταν».

Πολύπλευρη παρουσίαση

Παράλληλα ο Κ. Λινός διευκρινίζει ότι παρά το πλήθος χαρακτηρισμών που συνοδεύει τον Ελληνα δραπέτη, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η διαδρομή του αντικειμενικά, ώστε το κοινό να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

«Η σειρά μας κάνει μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια για να παρουσιάσει όλες τις πλευρές αυτής της πολύ περίπλοκης και ευαίσθητης ιστορίας από τις φωνές των φίλων του και των συνεργατών του μέχρι εκείνες των θυμάτων του κι εκείνες των αξιωματούχων που τον κατηγόρησαν, τον φυλάκισαν και ακόμα συνεχίζουν το κυνήγι για να τον εντοπίσουν.

Δεν είναι μια ασπρόμαυρη ιστορία, επομένως ως δημοσιογράφοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ο ρόλος μας να είμαστε κατευθυντικοί. Είναι μάλλον ευθύνη μας να παρουσιάσουμε όλα τα γεγονότα και να καλέσουμε το κοινό μας να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.

Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με έναν ελκυστικό και διασκεδαστικό τρόπο, που εξιτάρει τη φαντασία των ακροατών μας και τους κρατά αφοσιωμένους σε όλη τη σεζόν των 8 επεισοδίων».

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1966 στα Τρίκαλα και βγήκε από νωρίς στην παρανομία μαζί με τον αδελφό του, Νίκο. Τη δεκαετία του ’80 συνεργάστηκαν σε ληστείες, κυρίως, τραπεζών με τον διαβόητο ληστή Κώστα Σαμαρά.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας συνελήφθη για πρώτη φορά το 1990, όταν προσπάθησε να απελευθερώσει τον αδελφό του από τις φυλακές Τρικάλων.

Από τότε η ζωή του είναι ένα ατέλειωτο παιχνίδι γάτας και ποντικού με την Αστυνομία με αποδράσεις, κινηματογραφικές ληστείες τραπεζών και κοσμηματοπωλείων, αλλά και απαγωγές επιχειρηματιών.

Εχει αποδράσει δύο φορές με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2006 και το 2009 μαζί με τον Αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι και τα τελευταία 14 χρόνια παραμένει άφαντος, παρότι έχει επικηρυχθεί από την Ιντερπόλ με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Πηγή

Δείτε επίσης:10 ντοκιμαντέρ με την ζωή Ελλήνων διάσημων που θα θέλαμε να δούμε στο Netflix