Το απίθανο ρεκόρ της Εθνικής κόντρα στην Σερβία και τα άλλα ρεκόρ των ‘παραθύρων’

0
3

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ


Οι Δημήτρης Μωραΐτης και Νίκος Ρογκαβόπουλος
EUROKINISSI SPORTS

Η FIBA έκανε γνωστά μερικά ρεκόρ που έγιναν στα “παραθυρα” για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, με ένα συγκεκριμένο ρεκόρ της Εθνικής Ανδρών κόντρα στην Σερβία να τραβάει την προσοχη.

 

Τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, οι 32 εθνικές ομάδες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που πήραν την πρόκριση έγιναν γνωστές και η FIBA παρουσίασε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά.

Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχει όμως και ένα ρεκόρ που ξεχωρίζει. Ένα ρεκόρ για το οποίο υπεύθυνη ήταν η Ελλάδα στον θρίαμβο επί της Σερβίας για την 9η αγωνιστική (97-92).

Σε εκείνο το παιχνίδι λοιπόν, η Εθνική μας πήρε 74 (!) από τους 97 πόντους της από τους αναπληρωματικούς της. Αυτοί είναι οι περισσότεροι πόντοι που σημειώθηκαν από οποιαδήποτε ομάδα, σε οποιοδήποτε αγώνα, οποιασδήποτε ηπείρου στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023!

Στα υπόλοιπα στατιστικά που ξεχώρισαν:

  • Η Αφρική ήταν η μοναδική γεωγραφική περιοχή όπου οι πόντοι που σημειώθηκαν στους αγώνες των Παραθύρων ήταν κατά μέσο όρο λιγότεροι από 150 (137μ.ο.). Οι περισσότεροι πόντοι ανά αγώνα σημειώνονταν στη ζώνη της Αμερικής (157).
  • Η Ιταλία σκόραρε τους περισσότερους πόντους ανά αγώνα 88.1μ,ο στην Ευρωπαϊκή Ζώνη.
  • Η Γαλλία είχε την καλύτερη άμυνα (61.8) στην ευρωπαϊκή ζώνη και τη μεγαλύτερη διαφορά κατά μέσο όρο στις νίκες της (19.3 π.)
  • Οι 35 βολές της Σλοβενίας κόντρα στην Κροατία τον Νοέμβριο του 2021, ήταν οι περισσότερες που εκτέλεσε μία ομάδα στα Προκριματικά.
  • Οι πιο κλειστοί αγώνες των Παραθύρων έγιναν στην Ευρώπη. Το 21% των αγώνων της Ευρωπαϊκής ζώνης κρίθηκε στους 3 πόντους ή λιγότερους. Στην Ασία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2.6%, στην Αφρική το 9.1% και στην Αμερική 6%.
  • Ο Τάντους Μακ Φάντεν (Γεωργία) ήταν ο μοναδικός παίκτης των Προκριματικών του Π.Κ. που σημείωσε περισσότερους από 200 πόντους (226), ενώ ευστόχησε και στα περισσότερα τρίποντα (50). Ήταν ο μοναδικός παίκτες που έπαιξε περισσότερα από 400 λεπτά
  • Ο Χλίνασον από την Ισλανδία ήταν ο παίκτης που μάζεψε τα περισσότερα ριμπάουντ (21) σε ένα ματς (κόντρα στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2022).
  • Ο Χλίνασον και Σάιμον Μπιργκάντερ (Σουηδία) είχαν επίσης τα περισσότερα double double (4).
  • O Βίκτορ Γουεμπανιάμα (Γαλλία) ήταν ο μοναδικός παίκτης που σε ένα παιχνίδι έγραψε περισσότερους από 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 μπλοκ (είχε 22 πόντους, 17 ριμπάουντ και 6 τάπες εναντίον της Τσεχίας)
  • Ο Βίκτορ Λόμαζ (Λετονία) ήταν ο παίκτης που σημείωσε τους περισσότερους πόντους ερχόμενος από τον πάγκο (156), αλλά μοίρασε και τις περισσότερες ασίστ (40)
  • Ο Κλέμεν Πρέπελιτς (Σλοβενία) ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης στις βολές (38/41 με ποσοστό 93%)

 

Πηγή