Προτάσεις για ανταπόκριση στις ανάγκες της Διασποράς

0
74

Η σχέση μου με τον «Εθνικό Κήρυκα» ξεκίνησε το 2006, όταν άρχισα να γράφω τη «Στήλη του Φοιτητή». Ημουν ένας νέος απόδημος, ο οποίος είχε αναγκασθεί να «δραπετεύσει» στην Αμερική για να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Είχα φύγει από την Ελλάδα λίγα χρόνια νωρίτερα, 14 ετών, για να έρθω ως οικότροφος μαθητής στο Λύκειο Phillips Academy στη Μασαχουσέτη, όταν εκείνο μου έδωσε πλήρη υποτροφία και την ευκαιρία-διέξοδο να γίνω απόδημος.

Στην εγκατάστασή μου βόρεια της Βοστώνης με αγκάλιασε η Ομογένεια, παρέχοντάς μου ένα νέο σπίτι, μακριά από το σπίτι. Αλλά και ένα καλύτερο σπίτι από αυτό που άφησα πίσω – δηλαδή από αυτό που θα κατέρρεε λίγα μόλις χρόνια αργότερα ως απόρροια της διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δεκαετιών, δημιουργώντας ένα τεράστιο κύμα νέων αποδήμων που κι αυτοί με τη σειρά τους κυνήγησαν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Έτσι έχω ζήσει από μικρός την αλληλεπίδραση των όρων «απόδημοι», «ομογένεια», «Ελληνες του Εξωτερικού» κ.λπ. Οι όποιες διαφορές μεταξύ αυτών των χαρακτηρισμών είναι αμελητέες μπροστά σε αυτό που μας ενώνει, αυτό που εκπέμπει και το όνομα της εφημερίδας μας, δηλαδή το «Εθνικό» αίσθημα που μοιραζόμαστε.

Αυτό το Εθνικό Αίσθημα που λάμπει πολλά μίλια μακριά από την Ελλάδα θα αποκτήσει πλέον φωνή και στον πυρήνα του, καθώς με τον νέο εκλογικό νόμο καθιερώνεται η εκπροσώπηση των αποδήμων μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας στη Βουλή των Ελλήνων – στη νέα Βουλή ΟΛΩΝ των Ελλήνων.

Εχει φτάσει λοιπόν ο καιρός το ελληνικό κράτος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Διασποράς. Υπάρχουν νέοι απόδημοι που επιθυμούν την άμεση βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, επειδή προσβλέπουν σε μελλοντική επιστροφή τους. Υπάρχει η «παραδοσιακή» Ομογένεια, με βαθύ συναισθηματικό δεσμό με την πατρίδα, η οποία ενδιαφέρεται να επενδύσει σε αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει ένα επενδυτικό σχέδιο χωρίς μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ή άλλων παθογενειών. Ολοι επιθυμούμε να δούμε μια Ελλάδα πιο επιτυχημένη, πιο ακμάζουσα και πιο ανοικτή σε όλους τους Ελληνες.

Ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών και προτιμήσεων -καθώς θα ψηφίσουμε βάσει κομματικά επιλεγμένων υποψηφίων στις λίστες επικρατείας- σας παρουσιάζω τρεις ιδέες, τις οποίες σας παροτρύνω να διεκδικήσετε από τους εκπροσώπους μας.

  1. Δημιουργία ΚΕΑ – Κέντρο Εξυπηρέτησης Αποδήμων – σε κάθε μεγάλη πόλη της Διασποράς. Τα ΚΕΑ θα έχουν δύο κυρίως στόχους:
  2. Να αποτελέσουν ένα κεντρικό σημείο επίλυσης του συνόλου της ελληνικής γραφειοκρατίας: φορολογικές δηλώσεις, ανανεώσεις διαβατηρίων, ενημέρωση για τη στρατιωτική θητεία, ΕΝΦΙΑ, παράβολα, κ.λπ. Τα ΚΕΑ θα είναι δίγλωσσα και θα παρέχουν υπηρεσίες μετάφρασης.
  3. Να διευκολύνουν επενδύσεις και φιλανθρωπικές δωρεές προς την Ελλάδα: θα έχουν εσωτερικό γραφείο που θα παρέχει νομική και φοροτεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη για επενδύσεις και δωρεές (εξηγώντας από το πώς κάποιος στήνει μια εταιρεία στη χώρα, τι φορολογικά προνόμια παρέχει η κάθε εταιρεία, μέχρι το ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΙΚΕ και LLC και το πώς θα εκπέσει φορολογικά στη χώρα διαμονής τους μια δωρεά στο ελληνικό κράτος ή σε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα). Ο σκοπός είναι η εξοικείωση με το ελληνικό σύστημα. Για πιο ενδελεχή ανάλυση και για τα «επόμενα βήματα» θα υπάρχει μία λίστα από διαπιστευμένους παρόχους υπηρεσιών, με το κράτος να λαμβάνει μέρος της αμοιβής, έτσι ώστε τα ΚΕΑ να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενα.
  1. Δημιουργία του προγράμματος «Εθνικό Δικαίωμα»:

Απόγονοι της ελληνικής ομογένειας, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, μεταξύ 18 και 26 ετών, θα έχουν το «κληρονομικό δικαίωμα» να επισκεφτούν την Ελλάδα για δύο εβδομάδες. Κατά την πρώτη εβδομάδα θα έχουν τη δυνατότητα να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με τον πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας θα ασχολούνται με φιλανθρωπικές εθελοντικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει τις δαπάνες πτήσης, διαμονής και των επιμέρους μεταφορών. Εννοείται ότι το άνω Πρόγραμμα θα μπορεί (ή/και θα πρέπει) να χρηματοδοτείται και από δωρεές ομογενών. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην Ελλάδα με δικό τους κόστος. Πέρα από τα πασιφανή οφέλη για τη σχέση Ομογένειας με την πατρίδα, αυτό το πρόγραμμα θα είναι καταλυτικό και για τις σχέσεις εντός της Ομογένειας (π.χ. μεταξύ ομογενών των ΗΠΑ και της Αυστραλίας).

  1. Δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας «Εθνικός Δεσμός»:
  2. Πρόκειται για τη δημιουργία μια διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ ελληνικού κράτους και αποδήμων, μέσω του οποίου οι ίδιοι οι ομογενείς θα επικοινωνήσουμε τα προβλήματα, αλλά και τις προτάσεις μας. Δεν αρκεί οι απόδημοι να έχουμε δικαίωμα ψήφου. Θέλουμε να έχουμε φωνή, η οποία θα είναι δυνατή και καθαρή. Πρέπει εμείς πρώτοι να μιλήσουμε και μάλιστα τόσο δυνατά και συντεταγμένα, ώστε να ακουσθούμε μέχρι την πατρίδα.
  3. Ο Εθνικός Δεσμός θα επιτρέπει σε αποδήμους και Ομογένεια να στέλνουν ερωτήσεις, να ζητούν βοήθεια και να καταθέτουν παράπονα. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι θα τους δώσει ένα φόρουμ να εκφράζουν ιδέες για τη βελτίωση της χώρας, λ.χ. από τη δική τους εμπειρία στις κοινότητές τους στο εξωτερικό ή μετά από επισκέψεις τους στην Ελλάδα.

III. Μία μεικτή ομάδα (αποτελούμενη από νέους ομογενείς και νέους στην Ελλάδα, προερχόμενους κυρίως από πόλεις και με έδρα εκτός Αθηνών) θα τρέξει τον Εθνικό Δεσμό. Η ομάδα θα ανταποκρίνεται άμεσα στα μηνύματα που θα λαμβάνει και θα διασυνδέσει την πλατφόρμα με social media ευρείας απήχησης. Μακροπρόθεσμα, ο Εθνικός Δεσμός μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αποδήμων και Ελλάδας, καθώς και εργαλείο και μοχλό καινοτομίας ή /και διόρθωσης παγιωμένων παθογενειών και αγκυλώσεων στη λειτουργία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πατρίδας.

Νομίζω ότι όλοι μας, όσα χρόνια και αν ζούμε μακριά από την Ελλάδα, ακόμη κι αν έχουμε οργανώσει πλήρως τη ζωή μας στο εξωτερικό, ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ εμείς ή τα παιδιά μας να επιστρέψουμε εκεί, ακόμη κι αν αισθανόμαστε ότι ένα ξένο κράτος μας προσέφερε αυτά που η πατρίδα μας δεν μπορούσε να μας εξασφαλίσει, θα κουβαλάμε πάντα μέσα μας την Ελλάδα. Η ιστορία της, η παιδεία της, οι μουσικές της, τα τοπία της, ο ήλιος της, οι αγώνες της, ο αειθαλής ρομαντισμός της …ό,τι σημαίνει για τον καθένα μας η Ελλάδα, είναι τόσο βαθειά ριζωμένο στη σκέψη και στην καρδιά μας που θέλουμε να βλέπουμε την πατρίδα μας να προκόβει, να εξελίσσεται, να δυναμώνει και να κάνει τους απανταχού Έλληνες περήφανους. Εχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας να το καταφέρουμε.

* Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και δραστηριοποιείται στη Ναυτιλία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα», αρχικά στη «Στήλη του Φοιτητή» και ακολούθως στο «Χρώμα της Αγοράς».

 

Πηγή