Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Καύσωνας στην Ευρώπη με το Παρίσι να παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή – Newsbomb – Ειδησεις

0
15

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 δίνουν μεγάλη προσοχή στην κλιματική αλλαγή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παρισιού 2024 Τόνι Εστανγκέ, καθώς τμήματα της Ευρώπης «ψήνονται» ξανά σε θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ο καύσωνας που τυλίγει το βόρειο ημισφαίριο πρόκειται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), με τις θερμοκρασίες στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική να αναμένεται να είναι ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για αρκετές ημέρες.

«Παραμένουμε πολύ, πολύ προσεκτικοί στις προβλέψεις θερμοκρασίας», δήλωσε ο Εστανγκέ, τρεις φορές Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παρισιού 2024.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ευρώπης συνέπεσαν με τις πυρκαγιές από την Ελλάδα έως τις ελβετικές Άλπεις και τις θανατηφόρες πλημμύρες στην Ινδία και τη Νότια Κορέα, εστιάζοντας εκ νέου στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρέασαν την οργάνωση του αθλητισμού παγκοσμίως.

Η ΔΟΕ πάντως μαθαίνει από τα… μαθήματα του παρελθόντος με την οργανωτική επιτροπή του Παρισιού 2024, πρόσθεσε ο Μπαχ. «Στο Τόκιο είχε πολύ, πολύ υγρασία. Τα μέτρα μετριασμού της θερμότητας λειτούργησαν καλά», είπε.

Το προηγούμενο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν 48,8 βαθμοί Κελσίου που έφτασαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021. Η Γαλλία έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 46 βαθμών το 2019 και κατέγραψε τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί το περασμένο καλοκαίρι, όταν μαίνονταν οι πυρκαγιές καθώς η ξηρασία «έλουσε» τη χώρα.

Η Γαλλία έχει γλιτώσει από τις χειρότερες θερμοκρασίες μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι. Οι Αγώνες του 2024 θα διεξαχθούν ως επί το πλείστον μέσα και γύρω από το Παρίσι, αν και ορισμένες διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν πιο μακριά από την πρωτεύουσα, όπως το ποδόσφαιρο που θα φιλοξενηθεί σε ορισμένες νότιες εγκαταστάσεις και η ιστιοπλοΐα που θα πραγματοποιηθεί στα ανοιχτά της Μασσαλίας.

Υπήρχε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά δεν υπήρχαν σχέδια για αλλαγή οποιασδήποτε τοποθεσίας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Παρισιού 2024.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο όπου η ιστιοπλοΐα δεν θα γινόταν στη Μασσαλία», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι μια δοκιμή ιστιοπλοΐας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ζέστης την περασμένη εβδομάδα χωρίς προβλήματα.

Πηγή