Ναταλί Λεονταράκη, η ισχυρή κυρία του Real Estate μιλά στον «Ε.Κ.»

0
27

ΣΙΚΑΓΟ. Το 2019, το Fortune Greece επέλεξε τη Ναταλί Λεονταράκη στον κατάλογο με τις 30 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις.

Σήμερα Chief Commercial Officer της Prosperty, της πρώτης Proptech startup στην Ελλάδα, η Ναταλί έχει διαγράψει μια αξιοζήλευτη πορεία στον τομέα του Real Estate από πολύ μικρή ηλικία.

Στα 24 της χρόνια γίνεται η νεότερη σε ηλικία αντιπρόεδρος εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (REIT) του S&P 500 και στενή συνεργάτιδα του μεγιστάνα ακινήτων Sam Zell.

Επειτα από 17 χρόνια επιστρέφει στην Ελλάδα, εργάζεται στη Lamda Development ως Director of Development και κατόπιν παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εμπορικά κέντρα ανά την Ευρώπη.

Η Ναταλί έχει δύο νεαρές κόρες τις οποίες μεγαλώνει μόνη της. Η οικογένειά της αποτελεί και την προτεραιότητά της.

«Εθνικός Κήρυκας»: Εργαστήκατε ως Project Manager στην American Invsco, στο Σικάγο. Πώς ήταν η εμπειρία αυτή;

Εκάλη Αύγουστος 2022 γιορτάζοντας τα γεννεθλια της Βικτωριας (δεξιά) Αριστερά η μικρότερη κόρη Τατιανα.

Ναταλί Λεονταράκη: H Aμερική ήταν για μένα ένα σχολείο, που με δίδαξε πολλά για το Real Estate, αφού είναι η μοναδική χώρα που έχει ουσιαστικά αναγάγει τον συγκεκριμένο τομέα σε επιστήμη. Υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες που τηρούνται απαρέγκλιτα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η American Invsco δίδαξε πολλούς από εμάς τι σημαίνει Real Estate. Εχοντας έρθει μόλις από την Ελλάδα, ήμουν ενθουσιασμένη από τον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα και, έχοντας δίπλα μου έμπειρους συνεργάτες, καθημερινά μάθαινα και κάτι καινούργιο, ρουφώντας κάθε πληροφορία σαν σφουγγάρι.

Το Σικάγο ήταν και θα είναι για πάντα η πόλη μου. Εκεί αγάπησα την δουλειά που κάνω μέχρι και σήμερα, εκεί έκανα φίλους και συνεργάτες, με τους οποίους διατηρώ ακόμη επαφές και εκεί γεννήθηκαν τα παιδιά μου.

«Ε.Κ.»: Η εφημερίδα «Chicago Tribune» σας απέδωσε τον χαρακτηρισμό της βασίλισσας του κλάδου της («the condo queen»). Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Ν. Λεονταράκη: Ηταν μια «χρυσή εποχή» για όλους μας και οι πωλήσεις ήταν πολλές. Οταν δούλευα στην Equity Residential κοντά στον Sam Zell, ένα από τα βασικά project που είχα αναλάβει ήταν να κάνω convert κάποια apartment buildings σε condominiums σε 6 developments, που βρίσκονταν σε 6 διαφορετικές Πολιτείες. Η ομάδα μου και εγώ ήμασταν υπεύθυνοι για την ανακαίνιση των apartment buildings, το marketing και τις πωλήσεις.

Πάσχα 2022 στο Σουνιο με την Τατιανα (αριστερά) και την Βικτωρια στην μέση.

Πάνω από 2.000 διαμερίσματα πουλήθηκαν σε ένα Σαββατοκύριακο ταυτόχρονα σε όλες τις πολιτείες. Οταν αυτό έγινε γνωστό, η εφημερίδα «Chicago Tribune» θέλησε να μάθει πώς τα καταφέραμε και ποια ήταν η συνταγή της επιτυχίας μας για να ολοκληρώσουμε τόσο γρήγορα τις πωλήσεις όλων των projects. Η συνταγή ήταν μία… σωστές τιμές και καλό προϊόν.

«Ε.Κ.»: Ποια ακριβώς ήταν η δράση σας με την Lamda Development, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων στην Ελλάδα. Πού ήταν οι πελάτες σας;

Ν. Λεονταράκη: Γνωρίζοντας την πολυετή εμπειρία μου να αναλαμβάνω πολλαπλά projects σε διαφορετικές πολιτείες και την επιτυχημένη σταδιοδρομία μου, η Lamda Development με κάλεσε για συνέντευξη για να αναλάβω την ανάπτυξή της σε άλλες χώρες.

Οταν μου έκαναν προσφορά, αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα και να αναλάβω την θέση. Τρία containers και πολλή γραφειοκρατία αργότερα, στις 8 Μαρτίου του 2008, επέστρεψα στην πατρίδα μου γεμάτη συγκίνηση και αβεβαιότητα για μένα και τις κόρες μου.

Ενα από τα βασικά project μου στην Lamda, ήταν η δημιουργία εμπορικών κέντρων σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία, ώστε να αναπτυχθούμε σε αυτές τις αγορές. Κάναμε συναντήσεις με τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες αυτών των κρατών, πέσαμε όμως πάνω στην κρίση και πάγωσαν όλα με μόνη και κύρια ανησυχία μας να επιβιώσουν τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα, όπως το The Mall Athens, Golden Hall, η Μαρίνα Φλοίσβου και το Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Αθήνα στο συνεδριακό κέντρο Helexpo με την συνεργάτιδα της.

Αμέσως μου ανατέθηκε το marketing της εταιρείας με κύριο στόχο να επιβιώσουμε την κρίση. Μου άρεσε αυτή η αλλαγή και μέχρι και σήμερα, όταν περνάω έξω από το Golden Hall, χαμογελάω με ευχαρίστηση για όσα πετύχαμε τότε.

«Ε.Κ.»: Το 2016, η Sotheby’s International Realty σας πρόσφερε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Ν. Λεονταράκη: Στη Sotheby’s γνώριζαν τη δράση μου στην Αμερική και με προσέγγισαν να αναλάβω το launch τους στην Ελλάδα. Το κομμάτι του Luxury Real Estate πάντα μου άρεσε, η αλήθεια όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά και χρειάζεται να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι απαιτητικούς και ευκατάστατους πελάτες, δεδομένου ότι διαπραγματεύεσαι την αγοραπωλησία ακίνητα πολλών εκατομμυρίων.

«Ε.Κ.»: Κατόπιν η Engel & Völkers σας προσέφερε τη θέση της Προέδρου.

Ν. Λεονταράκη: H Engel & Völkers έψαχνε καιρό κάποιον με πολυετή εμπειρία στον τομέα, με corporate background και με τη δική μου εμπειρία στην Αμερική και Ελλάδα. Ηταν ένα challenge για μένα καθότι έπρεπε να ξεκινήσω και πάλι από το μηδέν. Το έστησα σιγά-σιγά μαζί με μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Το μεγαλύτερο challenge ήταν ότι στην Ελλάδα δεν γνώριζαν πολλοί την εταιρεία, κι έτσι, με βασικό εργαλείο το marketing, ξεκινήσαμε τις καμπάνιες μας, ώστε να μας γνωρίσει το ελληνικό κοινό. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα αλλά ήταν καιρός να προχωρήσω κι έτσι μέσα στην πανδημία αποφάσισα να αποχωρήσω.

Στην Ελβετία στο Crans Montana γιορτάζοντας την Πρωτοχρονιά 2020 με οικογενειακούς φίλους.

«Ε.Κ.»: Τι ακριβώς κάνετε σήμερα;

Ν. Λεονταράκη: Σήμερα, ως Chief Commercial Officer της Prosperty κάνω κάτι που πραγματικά αγαπώ. Ασχολούμαι με την επέκταση των πωλήσεων της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Prosperty είναι η πρώτη καινοτόμα πλατφόρμα, η οποία μέσω της τεχνολογίας και της ανάλυσης δεδομένων στην αγορά ακινήτων, προσφέρει μία ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αγοραστές και ενοικιαστές, κάνοντας τη διαδικασία πώλησης και ενοικίασης ενός ακινήτου μια πιο εύκολη, γρήγορη και απόλυτα διαφανή διαδικασία. Επιπλέον, στην Prosperty χτίζουμε τη σημαντικότερη βάση δεδομένων για όλα τα ακίνητα της Ελλάδας, δίνοντας στους πελάτες μας τη δυνατότητα χρήσης ενός τεχνολογικού συστήματος που έχουμε δημιουργήσει εσωτερικά, αυτό του marketability report.

Είμαι πολύ χαρούμενη που ανήκω στο δυναμικό της εταιρείας, γιατί η Prosperty στελεχώνεται από ανθρώπους με διαφορετικά επιστημονικά background, που έχουν όμως το ίδιο όραμα. Εδώ το περιβάλλον είναι νεανικό, δυναμικό και καινοτόμο, προάγει την δημιουργικότητα και με κρατάει σε εγρήγορση, καθώς η καθημερινή ώσμωση ιδεών δίνει σε όλους μας έμπνευση για τη δουλειά μας και εμένα προσωπικά με γεμίζει όρεξη για το μέλλον.

Περπατώντας στο Zermatt της Ελβετίας την πρωτοχρονιά του 2022

Θεωρώ ότι αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας και είμαι ευτυχισμένη που θα βάλω και εδώ το «λιθαράκι» μου.

«Ε.Κ.»: Εχετε ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, τι σας άφησε αυτή η εμπειρία;

Ν. Λεονταράκη: Το μεγαλύτερο μάθημα από τα ταξίδια μου στο εξωτερικό είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας, σε κάθε τι. Μπορώ να κρίνω και να συγκρίνω τις διαφορετικές συνθήκες ζωής και να προσαρμόζομαι εύκολα σε κάθε κουλτούρα. Χωρίς να κατακρίνω, σέβομαι πάντα όποιον έχω απέναντί μου και μπορώ να προσαρμοστώ σε κάθε περίσταση, ακριβώς γιατί έχω δει ότι η επικοινωνία με το διαφορετικό είναι αυτή που μπορεί να μας προχωρήσει και να μας δώσει έμπνευση για το παρακάτω. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα να αγκαλιάζεις κάτι ξένο από το να το απορρίπτεις. Τα ταξίδια ήταν, είναι και θα είναι για μένα μαθήματα.

Φολέγανδρος καλοκαίρι 2022 με τους φίλους από το Σικαγο.
Ελβετία στο Gstaad το 2019

 

Πηγή