Κοπή πίτας των επαγγελματικών συλλόγων στην Νέα Υόρκη

0
34

ΚΟΠΉ ΠΊΤΑΣ:

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την προτροπή για περαιτέρω σύμπραξη των δυνάμεων της Ομογένειας της Νέας Υόρκης σε όλα τα επίπεδα, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των ελληνοαμερικανικών επαγγελματικών συλλόγων, στην αίθουσα «Χιώτης» του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ευλόγησε και έκοψε τη βασιλόπιτα, συνεπικουρούμενος από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνο Κωνσταντίνου και τους επικεφαλής 16 Συλλόγων, υπό την οργανωτική επιμέλεια του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic American Chamber of Commerce – HACC).

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός, ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, καλώντας τους επίσημους αλλά και τους εκπροσώπους των φορέων να απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό. Ο ίδιος, έδωσε τις ευχές του για τη νέα χρονιά και αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία της βασιλόπιτας, που είναι «η φιλανθρωπία, η ταπεινότητα και η ακεραιότητα», προσθέτοντας πως «το όραμα του Αγίου Βασιλείου για την ανθρωπότητα παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ».

πίτα
Ο Μάρκος Δρακωτός. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Από την πλευρά του, ο Ντίνος Κωνσταντίνου επεσήμανε πως «εκδηλώσεις όπως η σημερινή, που εκπροσωπούνται 16 ομογενειακές οργανώσεις, είναι ό,τι πιο σημαντικό γίνεται και δείχνει ενότητα, ομοψυχία και σύμπνοια», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μ.Α. της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και τους συναδέλφους να είμαστε κοντά σας.  Χαιρόμαστε όταν λαμβάνουμε μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις.  Είμαι εντυπωσιασμένος από αυτήν την ωραία αίθουσα», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αντώνιος Γασπαρής, στάθηκε στη μαζική παρουσία των μελών των Συλλόγων -παρά το τσουχτερό κρύο που θα μπορούσε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα- και εστίασε στην ανάγκη προσέλκυσης της νεολαίας.

Η Νάνσυ Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

«Αυτοί οι επαγγελματικοί οργανισμοί είναι το κλειδί για να διατηρηθεί ο Ελληνισμός και να μείνουμε ενωμένοι.  Πρέπει να επενδύσουμε στη νεολαία», τόνισε ο Δρ Γασπαρής.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε πως η κοπή της Βασιλόπιτας είναι μια αφορμή προκειμένου η κοινότητα να έρθει πιο κοντά, προσθέτοντας πως τονίζει την ισότητα και την σύμπνοια όλων των συμμετεχόντων.

«Η Βασιλόπιτα που κόβουμε και μοιραζόμαστε είναι ίση σε όλους και όλοι είναι νικητές και ευλογημένοι.  Ολοι μοιράζονται το ίδιο κομμάτι.  Αυτός είναι ο σκοπός της Βασιλόπιτας, να μας φέρει κοντά.  Αλλά και η ενότητα των ανθρώπων μας», ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Νίκος Κουρίδης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Χαιρετισμό εκ μέρους των συνδιοργανωτών οργανισμών απηύθυναν οι Κλέι Μέιτλαντ (Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο), Δημήτρης Κωμοδρόμος (Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο), Πωλέτ Πούλος (Ηγεσία των 100), Ειρήνη Καλογεροπούλου (Εθνική Φιλόπτωχος), Θεόδωρος Κλίγκος (ΑΧΕΠΑ), Κονδυλία Παρίση (HABA), Νίκος Κουρίδης (Hellenic Cultural Foundation), Γιώργος Ζαπάντης (Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Δικηγόρων Νέας Υόρκης), Καλλιόπη Ζιάγκου (Hellenic Professional Women), Γιάννης Στρατάκης (National Hellenic Society), Στέλλα Κοκόλη (Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής), Ηλίας Κάτσος (ΕΜΚΑ), Τζίνα Βαλλιάδη (Hermes EXPO), Στέλιος Τακετζής (εκ μέρους ομογενειακών ΜΜΕ) και Νάνσυ Παπαϊωάννου (ALMA Bank), ενώ δεν έδωσε το «παρών» κάποιος εκπρόσωπος από τον Σύλλογο Αθηναίων Νέας Υόρκης, που βρισκόταν επίσης μεταξύ των διοργανωτών.

Παράλληλα, οι διοργανωτές απένειμαν τα εύσημα στην Εκτελεστική Διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλεξάνδρα Σπύρου – Μητσάκη, για την οργάνωση του προγράμματος της βραδιάς.

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.

Στιγμιότυπο από την τελετή κοπής της κοινής πρωτοχρονιάτικης πίτας των επαγγελματικών συλλόγων, που έλαβε χώρα την Τρίτη στην αίθουσα «Χιώτη». Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

 

Πηγή.