Κατερίνα Μπράτσου, μια Ελληνίδα κριτής Formula 1

0
12

Την εμπειρία της ως κριτής Formula 1 στο πρόσφατο Grand Prix της Σιγκαπούρης μας μεταφέρει η Κατερίνα Μπράτσου.

Στα πλαίσια του προγράμματος της FIA, Γυναίκες στον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, η Ομοσπονδία επέλεξε τον περασμένο Σεπτέμβριο συνολικά 24 γυναίκες από όλο τον κόσμο με εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους ως κριτές σε αγώνες στη χώρα τους, ώστε να τους προσφέρει την εκπαίδευση και την εμπειρία των κριτών της Formula 1, στελεχώνοντας με αυτές το Grand Prix της Σιγκαπούρης.

Οι 24 αυτές κυρίες επελέγησαν ανάμεσα σε 300 υποψήφιες ώστε να εκπροσωπούν όλο τον κόσμο, καθώς προέρχονται από 24 διαφορετικές χώρες, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Ψηλά πάνω στον πίνακα, 3η στη σειρά, μια Ελληνίδα, η Κατερίνα Μπράτσου.

24 Formula 1

24 γυναίκες κριτές Formula 1 στο πρόσφατο Grand Prix της Σιγκαπούρης. Η Κατερίνα Μπράτσου όρθια, στην πίσω σειρά, 4η από αριστερά.

Τι ήταν αυτό που έκανε την FIA να την ξεχωρίσει, για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία στη Formula 1; «Πιστεύω, το γεγονός ότι είδαν στο βιογραφικό μου μια ποικιλία δράσεων σε συνδυασμό με την εμπειρία μου ως κριτής στο Acropolis», λέει η ίδια.

Μιλώντας για ποικιλία δράσεων, ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Κατερίνα Μπράτσου γεννήθηκε στην Τρίπολη και μαζί με τον αδερφό της, Γιώργο Μπράτσο, περνούσαν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους στο συνεργείο αυτοκινήτων του πατέρα τους. Εκεί «κόλλησαν το μικρόβιο».

Μόλις έβγαλαν δίπλωμα, τα δύο παιδιά πήραν το παλιό Peugeot 205 Rallye της οικογένειας και το αποκατέστησαν, σώζοντάς το από την ανακύκλωση. Παράλληλα, ξεκίνησαν το πρότζεκτ Rally Diaries μέσα από το οποίο επικοινωνούν τα νέα τους, ενώ βρήκαν και έφτιαξαν ένα άλλο Peugeot 205, ένα GTi 1.6, με το οποίο συμμετέχουν σε αγώνες.

Η Κατερίνα και ο Γιώργος Μπράτσος εναλλάσσονται σε ρόλους οδηγού – συνοδηγού στα ράλι και σε ρόλους οδηγού – μάνατζερ στις αναβάσεις και τα σιρκουί, και έτσι δένουν ως ομάδα. Κάνοντας κλικ στα κόκκινα γράμματα, μπορείτε να δείτε την Κατερίνα Μπράτσου να οδηγεί στην ανάβαση του Αχλαδόκαμπου το 2019.

Bratsou Formula 1 Acladokampos t

Κατερίνα Μπράτσου

Βρέθηκε λοιπόν ως κριτής σε σιρκουί πόλης η Κατερίνα Μπράτσου να βλέπει τη Formula 1 από απόσταση λίγων μέτρων, τόσο κοντά όσο δε μπορεί να τη δει κανένας θεατής.

Τι την εντυπωσίασε στα αυτοκίνητα Formula 1, σε σχέση με ό,τι άλλο έχει δει; «Ο ρυθμός με τον οποίο βγαίνει από τη στροφή κι επιταχύνει προς το μέρος σου το αυτοκίνητο, κι επίσης πόσο αργά πέφτει στα φρένα».

Και σε οργανωτικό επίπεδο; «Κάθε λεπτομέρεια της οργάνωσης, που ξεκινά πολύ νωρίτερα και βλέπει πολλά βήματα εμπρός, προβλέποντας διάφορα σενάρια, και η απόλυτη αφοσίωση όσων συμμετέχουν στη Formula 1, από κάθε πόστο».

Τι φέρνει στις αποσκευές της από την Σιγκαπούρη; Τι προτείνει, από την εμπειρία που αποκόμισε στη Formula 1, ώστε να αναβαθμιστεί η αποτελεσματικότητα των Ελλήνων κριτών και κατά προέκταση, το επίπεδο των αγώνων στην Ελλάδα;

«Δύο βασικά σημεία», λέει η Κατερίνα. «Το πρώτο έχει να κάνει με την εκπαίδευση των κριτών. Στη Formula 1 ακόμα και η εκπαίδευση των εθελοντών ξεκινά καιρό πριν. Στη Σιγκαπούρη ήρθε ο ίδιος ο Αλυτάρχης και μας μίλησε, πριν αρχίσει η αγωνιστική δράση του 3ημέρου.  Σαν άνθρωπος, ακούς 10, κρατάς 6, πράττεις 3. Αν λοιπόν δώσεις σε έναν άνθρωπο 10 οδηγίες, θα συγκρατήσει τις 6 και στην πράξη την πρώτη φορά θα κατορθώσει να εφαρμόσει τις 3.  Αν όμως τον εκπαιδεύσεις από καιρό πριν, και τον βάλεις κριτή σε 2, 3 μικρότερους αγώνες, του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, τότε γίνονται περισσότερες οι οδηγίες που μπορεί να εφαρμόσει και θα είναι έτοιμος, όταν φτάσει η ώρα για το Acropolis. Και την εμπειρία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ύστερα θα τη φέρει στους Ελληνικούς αγώνες και όλα ανεβαίνουν επίπεδο. Τα άτομα που στελεχώνουν το Acropolis είναι σημαντικό να στελεχώνουν και μικρότερους αγώνες».

Formula 1 Singapore

Grand Prix Σιγκαπούρης

«Το δεύτερο έχει να κάνει με την οργανωτική μέριμνα για τους ανθρώπους σου. Στη Formula 1 σε κάθε στροφή υπήρχε ψυγείο με υγρά και άνθρωποι που φρόντιζαν τα γεύματα για τους κριτές. Όταν έχεις έναν κριτή όλη μέρα πάνω στο βουνό, πρέπει να φροντίσεις να έχει δροσερό νερό, ηλεκτρολύτες, γεύματα. Ακούγεται χαζό, αλλά κι ένα φρούτο είναι σημαντικό».

Της λέμε ότι στη στρατιωτική ορολογία, στον πόλεμο, αυτό ονομάζεται επιμελητεία, και έχει από μόνο του νικήσει και χάσει πολέμους, και βρίσκει τη λέξη πολύ ταιριαστή.  

Την ενοχλεί η οπαδική προσέγγιση που δεν είναι σπάνια σε Έλληνες φιλάθλους της Formula 1: «Η Formula 1 είναι ένα τελείως διαφορετικό άθλημα. Στην Ελλάδα έχει περάσει η εντύπωση, βλέπουμε ποδόσφαιρο, βλέπουμε μπάσκετ, βλέπουμε και Formula 1, με αυτή τη σειρά και χωρίς να διαχωρίζουν το ένα άθλημα από το άλλο, παρακολουθώντας τα με την ίδια λίγο πολύ ματιά. Όμως η Formula 1 δεν έχει σχέση με όλα αυτά».

Τι θα άλλαζε στον τρόπο που βλέπει το ευρύ κοινό τη Formula 1; «Θέλω να θεωρείται αυτονόητο ότι υπάρχουν γυναίκες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, να μη θεωρείται είδηση».

Η Κατερίνα Μπράτσου έχει σπουδάσει οικονομικά και εργάζεται στην Αθήνα στο αντικείμενο των σπουδών της. Τη ρωτάμε λοιπόν, αν στα διαλείμματα της δουλειάς σκιτσάρει αφηρημένα κάποιο αγωνιστικό αυτοκίνητο. «Δε ζωγραφίζω καλά», απαντά, «πάντως τις καθημερινές, στον ελεύθερο χρόνο μου, οι αγώνες απασχολούν τη σκέψη μου περισσότερο από κάθε τι άλλο. Είμαι ρομαντική των αγώνων».

Η ίδια εύχεται να ασχοληθούν περισσότεροι Έλληνες με το οργανωτικό μέρος των αγώνων κι εμείς της ευχόμαστε πλουσιότερες εμπειρίες στο μέλλον, από τη Formula 1 και κάθε μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Formula 1 Κατερίνα Μπράτσου

Κατερίνα Μπράτσου

Πηγή