Καρφιά ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική στέγη: Η ελληνική κυβέρνηση επιδοτεί… 100…

0
15

Ψηλά στην ατζέντα του ανεβάζει το ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της στέγης, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αυτό εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, ενταγμένο στον φαύλο κύκλο της ακρίβειας των τελευταίων μηνών.

Και αυτό γιατί οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί και παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, όσοι μένουν στο νοίκι και ειδικά τα νέα ζευγάρια, χρειάζονται τουλάχιστον έναν ολόκληρο μισθό μόνο για την πληρωμή του.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα αστικά κέντρα και στις νέες ηλικίες, εκεί ακριβώς που στοχεύει και ο 43χρονος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να αντιγράψει με καθυστέρηση και χωρίς επιτυχία τις σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

“Απρόθυμη η κυβέρνηση”

Όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στην κατάθεση ρεαλιστικών και απολύτως σαφών προτάσεων αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. “Προτάσεις και πολιτικές που θα απηχούν απολύτως το σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο και θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε Επίσης

Καρφιά ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική στέγη: Η ελληνική κυβέρνηση επιδοτεί... 100 σπίτια, η Πορτογαλία 26.000

Το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας είναι μεταξύ των προγραμματικών αιχμών του Νίκου Ανδρουλάκη, από τους μήνες της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του Κινήματος το έθεσε ως αναγκαιότητα στην δημόσια συζήτηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε μάλιστα την απροθυμία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τέτοιες κοινωνικές πολιτικές. Ενδεικτικό αυτού ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει την ανακαίνιση μόλις 100 κατοικιών στο Ταμείο Ανάκαμψης όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν εντάξει 26.000, 20.000 και 10.000 αντίστοιχα.

Στο ταξίδι του στη Λισαβόνα στις 28 Μαρτίου είχε το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας στο επίκεντρο. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συζήτησε διεξοδικά την στεγαστική πολιτική της Πορτογαλίας τόσο με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα όσο και με τρεις Υπουργούς της πορτογαλικής κυβέρνησης που το εκπόνησαν και το υλοποιούν.

Η κυβέρνηση επιμένει στο μοντέλο του παρελθόντος όπου η κύρια λειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ήταν η κατασκευή κατοικιών και η παραχώρησή τους δωρεάν ή με πολύ χαμηλό αντίτιμο στους δικαιούχους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διαρροές κυβερνητικών αξιωματούχων, το μοντέλο που φαίνεται να ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία είναι το “rent to own”, δηλαδή της δυνατότητας των ενοικιαστών να αγοράσουν το διαμέρισμα σε χαμηλό αντίτιμο μετά από μερικά χρόνια, αλλά και η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου ή και η επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Επίσης η χρήση του “Εξοικονομώ” για κάθε είδους πολιτική, όπως η ανακαίνιση κατοικιών για να δοθούν προς ενοικίαση, χωρίς κάποια υποχρέωση προς τους ιδιοκτήτες, αφαιρεί πόρους από ένα πρόγραμμα το οποίο είναι κομβικό στην προσπάθεια καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη και την μείωση των αναγκών ενέργειας της χώρας. Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι οι πόροι που έχει προβλέψει η κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης για το “εξοικονομώ” και τις ιδιωτικές κατοικίες είναι περίπου 1 δισεκ.ευρώ.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ο στόχος δίνεται στην δημιουργία ενός μεγάλου αποθεματικού κατοικιών οι οποίες θα ενοικιάζονται σε προσιτές τιμές με κοινωνικά κριτήρια, όπως γίνεται στην Πορτογαλία αλλά και στην πόλη της Βιέννης, με παράδοση 100 και πλέον χρόνων στην πολιτική για την κοινωνική κατοικία. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πίεση προς την αγορά ακινήτων ώστε τα ενοίκια να παραμένουν σε προσιτά επίπεδα για τους νέους και τους εργαζομένους επίπεδα. Αυτό θα γίνει είτε με την κατασκευή ή την ανακαίνιση κατοικιών για αυτό το σκοπό με αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και την ανακαίνιση των διαμερισμάτων τους που παραμένουν αναξιοποίητα, με υποχρέωση όμως το διαμέρισμα να διατίθεται για μακροχρόνια μίσθωση σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς σε δικαιούχους με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Τέλος σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου airbnb σε περιοχές όπου παρατηρούνται προβλήματα στην αγορά ακινήτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέπει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πολλές φορές δημιουργούνται από αυτές τις δραστηριότητες.

Γιατί πήγε στην Αργεντινή ο Ανδρουλάκης

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής, στην οποία μετείχε ο Νίκος Ανδρουλάκης ως Αντιπρόεδρος της καθώς επίσης 77 Ευρωβουλευτές και 77 μέλη Εθνικών Κοινοβουλίων από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή και επικεντρώθηκαν σε ζητήματα σχετικά με την εμπορική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην πανδημία.

Στο Φόρουμ για την Κοινωνία των Πολιτών, στο οποίο προήδρευσε ο κ. Ανδρουλάκης, συζήτησαν για την Εμπορική Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη) με έμφαση στα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της πολιτιστικής βιομηχανίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επίσης μετά από πρότασή του κ. Ανδρουλάκη, συζητήθηκε το ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Λατινική Αμερική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή