Tα 72 βιβλία του 2022 – Αυτές είναι οι πιο δυνατές αφίξεις μέχρι το καλοκαίρι

0
94

Ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν μέχρι τον Ιούνιο τις πιο πολυαναμενόμενες. Απολαυστικά βιβλία, λογοτεχνίας και non fiction.

Ενδιαφέροντες νέοι τίτλοι, δυνατές αφίξεις, αγαπημένοι συγγραφείς που επανέρχονται στο προσκήνιο… Το iefimerida μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ ξεχώρισε και σας προτείνει τα βιβλία που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στις συζητήσεις των πιο ενημερωμένων βιβλιόφιλων. Κρατήστε σημειώσεις για τις βόλτες που θα κάνετε στα βιβλιοπωλεία τώρα, αλλά και τους μήνες που έρχονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπουδαίοι συγγραφείς και σημαντικά έργα

Τους μήνες που έρχονται κλασικά βιβλία, αλλά και λογοτεχνικά έργα σημαντικών συγγραφέων θα κυκλοφορήσουν στα ελληνικά.

Από τη σπουδαία σειρά Orbis Literæ των εκδόσεων Gutenberg αναμένεται για πρώτη φορά στα ελληνικά ολόκληρο το μνημειώδες έργο «Το μυθιστόρημα της Φεράρας» του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα Giorgio Bassani (μτφρ. Γιώργος Κεντρωτής), μια σπουδαία τοιχογραφία της εβραϊκής κοινότητας της Φεράρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα χρόνια που ακολούθησαν. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό έργο το οποίο αποτελείται από έξι αυτοτελή μέρη -μυθιστορήματα, διηγήματα, προσωπικές μαρτυρίες και εξομολογήσεις-, τα οποία μπορούν να διαβαστούν αυτόνομα, αλλά συνομιλούν μεταξύ τους. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο θα κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημα του Evelyn Waugh «Μια χούφτα σκόνη» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), μια πικρή σάτιρα για την αποσύνθεση της αγγλικής αστικής τάξης στα χρόνια του Μεσοπολέμου, η οποία αποτυπώνεται στην κρίση που βιώνει στο γάμο του ένα αριστοκρατικό ζευγάρι το οποίο ζει σε μια θηριώδη γοτθική έπαυλη μιας άλλης εποχής. Μέσα από τους δύο ήρωες, την λαίδη Μπρέντα και τον σύζυγό της Τόνι, τον οποίο εκείνη εγκαταλείπει για ένα νεαρό κοσμικό, παρακολουθούμε τον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό που σημειώθηκε στην Αγγλία των επαύλεων, με τον παλιό κόσμο της βρετανικής αριστοκρατίας να παρακμάζει μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, αδυνατώντας να συνομιλήσει με τον μοντέρνο κόσμο που αναδύθηκε. Το μυθιστόρημα έχει μεταφερθεί το 1988 στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές την Κρίστιν Σκοτ Τόμας, την Αντζέλικα Χιούστον, τον Άλεκ Γκίνες, την Τζούντι Ντεντς κ.ά.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη έρχεται το μυθιστόρημα «Ο σινεφίλ» του Γουόκερ Πέρσυ (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) το κλασικό αριστούργημα της λογοτεχνίας του αμερικανικού Νότου, το οποίο απέσπασε το 1962 το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις ΗΠΑ και αναγνωρίστηκε από το περιοδικό Time ως ένα από τα 100 Καλύτερα Αγγλόφωνα Μυθιστορήματα όλων των εποχών. Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένας νεαρός χρηματιστής από τη Νέα Ορλεάνη, ο Μπινξ Μπόλινγκ, που περνά της ζωή του βλέποντας ταινίες και κάνοντας περιστασιακό σεξ, ο οποίος λίγο πριν τα τριάντα, αποφασίζει να νοηματοδοτήσει τη ζωή του αναζητώντας αυθεντικές εμπειρίες.

Πάνω αριστερά: Ο συγγραφέας Γουόκερ Πέρσυ / Πάνω δεξιά: Ο συγγραφέας Joseph Roth. Κάτω:Ο συγγραφέας Giorgio Bassani.
Πάνω αριστερά: Ο συγγραφέας Γουόκερ Πέρσυ / Πάνω δεξιά: Ο συγγραφέας Joseph Roth. Κάτω:Ο συγγραφέας Giorgio Bassani.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει το κλασικό μυθιστόρημα του Daniel Defoe «Ροβινσόνας Κρούσος» (μτφρ. Γιώργος Μπουρουξής) που κυκλοφόρησε το 1719, με την περιπέτεια ενός ναυαγού που πέρασε 28 χρόνια σε ένα τροπικό νησί, επιβιώνοντας σε έναν πρωτόγονο κόσμο με κανίβαλους. Από τις ίδιες εκδόσεις περιμένουμε το μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα D. H. Lawrence «Γιοι και εραστές» (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη) που ακτινογραφεί τις σχέσεις μέσα στους κόλπους μιας οικογένειας της εργατικής τάξης στις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ, από το Μεταίχμιο κυκλοφόρησε ήδη, ένα ακόμα βιβλίο του αγαπημένου φιλέλληνα Βρετανού συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ: Το «Καιρός του σιγάν» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος) είναι μια περιήγηση στη σιωπή των μοναστηριών, από την Βόρεια Γαλλία μέχρι την Καππαδοκία.

Από τις εκδόσεις Κριτική θα κυκλοφορήσει η φιλοσοφική νουβέλα «Βαδίζοντας» του σπουδαίου Thomas Bernhard (μτφρ. Μαρία Γκεγκοπούλου). Η κοινή σε όλο το έργο του θεματική -η ασθένεια, η τρέλα, η απομόνωση, η φιλία- είναι παρούσα και σ’ αυτό το έργο, μέσα από τις περιπατητικές συνομιλίες δύο ανδρών για έναν κοινό τους φίλο που οδηγήθηκε στην τρέλα. Από τις ίδιες εκδόσεις περιμένουμε το βιβλίο «Ο τυφλός καθρέφτης» του Joseph Roth (μτφρ. Γιώργος Δεπάστας), με δύο κείμενα του μεγάλου αυτού συγγραφέα που κυκλοφορούν πρώτη φορά στα ελληνικά: «Ο τυφλός καθρέφτης» και «Απρίλης, η ιστορία ενός έρωτα».

Το τελευταίο μυθιστόρημα που έγραψε ο Κερτ Βόνεγκατ, «Ο Χρονοσεισμός» (μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής), θα κυκλοφορήσει σε νέα έκδοση από τον Πατάκη. Σε αυτό το έργο ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας καταγράφει τις συνέπειες ενός επιστημονικού φαινομένου, ενός χρονοσεισμού, που το 2001 βιώνει η ανθρωπότητα, επιστρέφοντας δέκα χρόνια πίσω και ζώντας ξανά μια ολόκληρη δεκαετία από την αρχή ως ένα εφιαλτικό déjà-vu που αφαιρεί τη βούληση από τον άνθρωπο. Από τις ίδιες εκδόσεις, περιμένουμε το μυθιστόρημα «Το όνειρο των ηρώων» του Αργεντίνου Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες (μτφρ. Νίκος Πριτσίνης) που αφηγείται την παράξενη εμπειρία ενός άνδρα που το 1927 ήταν στο καρναβάλι και μερικές ώρες μετά, τρομοκρατημένος, ξύπνησε μυστηριωδώς σε μία λίμνη. Στην υπέροχη σειρά Sub Rosa των εκδόσεων Πατάκη, που διευθύνει και επιμελείται η εξαιρετική Ελένη Κεχαγιόγλου, θα προστεθεί ένας νέος τόμος με το κλασικό έργο της αμερικανικής λογοτεχνίας «Πολλοί γάμοι» του Σέργουντ Άντερσον (μτφρ. Ανδρέας Παππάς), η τακτοποιημένη ζωή και ο γάμος ενός μεσοαστού κατασκευαστή πλυντηρίων τινάζεται στον αέρα όταν, εκεί, λίγο πριν τα σαράντα, «μέσα του κάτι επαναστάτησε» και άρχισε ξανά να ονειροπολεί. Η έκδοση αυτού του βιβλίου προκάλεσε σάλο στην Αμερική και στοχοποιήθηκε ως «βρόμικο βιβλίο» μαζί με τις «Ερωτευμένες γυναίκες» του D. H. Lawrence.

Από τις νεοσύστατες και πολύ δυναμικές εκδόσεις Loggia με τα χαρακτηριστικά πράσινα εξώφυλλα με την ωραία υφή, θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα «Επουλωμένες καρδιές» του σπουδαίου Ρουμάνου συγγραφέα Μαξ Μπλέχερ (μτφρ. Βίκτωρ Ιβάνοβιτς), το έργο του οποίου σύμφωνα με την κριτική συνομιλεί με τον Τόμας Μαν και τον Φραντς Κάφκα. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1939 αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άνδρα που αν και κλεισμένος σε σανατόριο κοντά στο Παρίσι πάσχοντας από φυματίωση της σπονδυλικής στήλης, παλεύει να απολαύσει τη ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω αριστερά: Ο συγγραφέας Κερτ Βόνεγκατ / Πάνω δεξιά: Ο συγγραφέας Γκράχαμ Γκρην.
Πάνω αριστερά: Ο συγγραφέας Κερτ Βόνεγκατ / Πάνω δεξιά: Ο συγγραφέας Γκράχαμ Γκρην.

Ένα ακόμα μυθιστόρημα του συγκλονιστικού Graham Greene, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις: Το «Καμένο χαρτί» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης). Το βιβλίο που διαδραματίζεται στα ’60s, μιλά για ένα διάσημο αρχιτέκτονα που μετά από μια ηθική κρίση βλέπει το παρελθόν του, τους έρωτες που βίωσε με νέα οπτική, και απογοητευμένος αποσύρεται σε ένα λεπροκομείο καθολικού μοναστηριού στο Βελγικό Κονγκό, όπου συναντά χριστιανούς και άθεους, αναζητώντας κι ο ίδιος το νόημα της ζωής, της πίστης, της θρησκείας, της αγάπης.

Τον Απρίλιο έρχεται από τις εκδόσεις Κίχλη η συλλογή «Γκίμπελ ο σαλός και άλλες ιστορίες» με εννέα διηγήματα του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ (μτφρ. Βάιος Λιαπής). Στς ιστορίες αυτές σκιαγραφείται ο στοιχειωμένος από δαιμόνια και βρικόλακες κόσμος των εβραϊκών κοινοτήτων της Ανατολικής Ευρώπης, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, με μια νοσταλγική μελαγχολία αλλά και με χιούμορ. Τον Ιούνιο, από τις ίδιες εκδόσεις, θα κυκλοφορήσουν οι ιστορίες του Αλεξάντερ Γκριν «Ιστορίες από την Γκρινλανδία και άλλους τόπους», οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αδυναμία των ηρώων τους να προσαρμοστούν στις κοινωνικές νόρμες της εποχής τους.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πέρυσι, με την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η εκδοτική αγορά γέμισε με βιβλία, λογοτεχνικά και ιστορικά, που ήταν αφιερωμένα ή οι ιστορίες που αφηγούνταν διαδραματίζονταν στα χρόνια του εθνικού αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας. Το 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την τιμητική της έχει η Σμύρνη. Πολλές εκδόσεις έχουν ανακοινωθεί ή σχεδιάζονται. Εμείς ξεχωρίσαμε τρεις που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον: Το βιβλίο των εκδόσεων Μεταίχμιο «Περίκαλλη και χιλιοτραγουδισμένη», μία ανθολογία κειμένων που γράφτηκαν για τη Σμύρνη από συγγραφείς όλων των εποχών, από τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο περιμένουμε την άνοιξη και το βιβλίο «22 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ’22» του Θάνου Μ. Βερέμη. Ο γνωστός ιστορικός με τη μορφή ερωταπαντήσεων εξηγεί απλά και κατανοητά το πολύπλοκο παρασκήνιο και τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία του 1922.

Ο Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης στο βιβλίο του «Οι τελευταίες μέρες του Αρμοστή» (εκδ. Οξύ) παρακολουθεί τα γεγονότα και εξερευνά ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών και ιστορικού υλικού, έχοντας ως κεντρικό του άξονα τη δράση του Αριστείδη Στεργιάδη, Ύπατου Αρμοστή Σμύρνης, προσπαθώντας να ρίξει φως στην αλήθεια.

Το βιβλίο «Η “σιδηρά” δεκαετία: Οι εθνικοί πόλεμοι της Ελλάδας (1912-1922)» του Σπυρίδωνα Πλουμίδη (διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου), το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας, καταγράφει τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι που ξεκινά από τη Μεγάλη Ιδέα και καταλήγει στην τραγωδια του 1922.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βιβλία του 2022: Δυνατές αφίξεις που θα συζητηθούν

Από τη σύγχρονη λογοτεχνία θα κυκλοφορήσουν πολλά και σημαντικά βιβλία, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο που απέσπασε το βραβείο Booker το 2021, το οποίο έρχεται στα ελληνικά τον Απρίλιο από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το μυθιστόρημα «Η υπόσχεση» του Νοτιοαφρικανού Damon Galgut (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας λευκών από τη Νότια Αφρική την εποχή που η χώρα βγαίνει από το Απαρτχάιντ. Από το 1986 έως σήμερα, τα μέλη της οικογενείας χωρίζονται και συναντιούνται ξανά πάντα με αφορμή μια κηδεία. Μέσα από το πορτραίτο της οικογένειας ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας ολόκληρης χώρας.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα θα κυκλοφορήσουν επίσης: Το νέο, πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα «Λεωφόρος Λίνκολν» του δημοφιλούς Amor Towles (μτφρ. Ρηγούλα Γεωργιάδου), συγγραφέα του εκδοτικού φαινομένου «Ένας τζεντλεμαν στη Μόσχα». Αυτή τη φορά ο συγγραφέας μας μεταφέρει στη Αμερική του 1954, παρακολουθώντας το ταξίδι ενός ανηλίκου, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε καταναγκαστικά έργα σε μια φάρμα κοινωνικής εργασίας στην Αλαμπάμα, προς τη Νέα Υόρκη των ευκαιριών και της ξέφρενης ζωής. Από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε η δημοφιλής σειρά «Η μαγείρισσα του Κασταμάρ» του Fernando J. Muñez με τον έρωτα -γεμάτο ίντριγκες και μυστικά- ενός αριστοκράτη για την αγοραφοβική μαγείρισσά του. Επίσης, τον Απρίλιο, η Διόπτρα θα κυκλοφορήσει το νέο μυθιστόρημα «Το τελεσίγραφο» του βασιλιά των ψυχολογικών θρίλερ Sebastian Fitzek, τα βιβλία του οποίου έχουν πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα στην Ελλάδα.

Το βιβλίο-φαινόμενο που έγινε η σημαία του φεμινιστικού κινήματος στην Κορέα, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μίνωας. Το μυθιστόρημα «Κιμ Τζιγιάνγκ, γεννημένη το 1982» της Τσο Ναμ-Τζου (μτφρ. Αλεξάνδρα Κονταξάκη), το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 1.000.000, αφηγείται την ιστορίας μιας τριαντάχρονης σύγχρονης γυναίκας στη Σεούλ που βιώνει το μισογυνισμό και καταρρέει ψυχικά. Μόλις γεννάει την κόρη της παραιτείται από τη δουλειά της για να τη μεγαλώσει όπως οι περισσότερες Κορεάτισσες. Όταν αρχίζει να μεταμορφώνεται και να υιοθετεί τη συμπεριφορά, τον ψυχισμό και την ταυτότητα άλλων γυναικών, νεκρών ή ζωντανών, ο άντρας της θορυβείται και την οδηγεί στον ψυχίατρο. Εκεί ξεδιπλώνεται η ιστορία της και μαζί οι μακραίωνες συνέπειες της πατριαρχίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις εκδόσεις Ίκαρος μόλις κυκλοφόρησε ένα σπουδαίο cult βιβλίο ιταλικής λογοτεχνίας, το οποίο πρωτοανακάλυψε η συγγραφέας Natalia Ginzburg πενήντα χρόνια πριν και μεταφράζεται ακόμα και σήμερα σε περισσότερες από 20 χώρες, αποσπώντας μεγάλα βραβεία. Ο λόγος για το μικρό διαμάντι του Calligarich Gianfranco «Το τελευταιο καλοκαιρι στη Ρωμη» (μτφρ. Δήμητρα Δότση), μια περιήγηση στη Ρώμη των αρχών ’70 μέσα από τα μάτια ενός μποέμ νεαρού Μιλανέζου, του Λέο Γκατζάρα, που περνά τη ζωή του σε φτηνά ξενοδοχεία με βιβλία και αλκόολ, απολαμβάνοντας τη dolce vita στο πλάι των πλούσιων φίλων του, μέχρι να συναντήσει τον έρωτα στο πρόσωπο της πληθωρικής, ευαίσθητης Αριάννα.

Η Nicole Krauss έχει εξελιχθεί σε μια σπουδαία φωνή της αμερικανικής σύγχρονης λογοτεχνίας. Το βιβλίο της «Τι σημαίνει να είσαι άντρας» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη), μια εξερεύνηση στις σχέσεις και την ταυτότητα ανδρών και γυναικών, θα κυκλοφορήσει στις αρχές Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και θεωρείται το πιο σπουδαίο έργο της, το οποίο η κριτική ανέδειξε ως ένα από τα 20 πιο σημαντικά βιβλία του 2020. Από τις ίδιες εκδόσεις αναμένεται ένα βιβλίο που έχει γίνει viral στην πλατφόρμα Goodreads: Το μυθιστόρημα «Η καμαριέρα» της Καναδής Nita Prose, είναι μια ιστορία με ένα μυστήριο κλειδωμένου δωματίου, θα κυκλοφορήσει σε 32 χώρες συνολικά και τα δικαιώματα για τη μεταφορά του στον κινηματογράφο έχει αποκτήσει η Universal.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός μόλις κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο νέο μυθιστόρημα «Σταυροδρόμια» (μτφρ. Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης) του σπουδαίου Αμερικανού πεζογράφου Τζόναθαν Φράνζεν. Μια ακτινογραφία των μεσοδυτικών πολιτειών της Αμερικής τη δεκαετία του ’70, μέσα από την ιστορία της οικογένειας ενός πάστορα που ασφυκτιά μέσα στο γάμο του. Από τις ίδιες εκδόσεις αναμένεται το νέο μυθιστόρημα «Βιολέτα» της πολυγραφότατης Ιζαμπέλ Αλιέντε (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη), της συγγραφέα του θρυλικού «Το σπίτι των πνευμάτων». Σε αυτό το βιβλίο η Αλιέντε αφηγείται την ιστορία μιας ξεχωριστής γυναίκας που γεννήθηκε το 1920 και βίωσε τα απόνερα του Μεγάλου Πολέμου και της Ισπανικής Γρίπης που έφτασε στη Λατινική Αμερική όταν εκείνη γεννήθηκε. Μια ζωή γεμάτη πλούτη, φτώχεια, γυρίσματα της Ιστορίας, που άνθισε μέσα σε μία πανδημία και έσβησε σε μία άλλη, στις μέρες του κορωνοϊού. Η Αλιέντε με αυτό το βιβλίο επιστρέφει στις μεγάλες αφηγήσεις που ξέρει τόσο καλά να χειρίζεται. Από τον Ψυχογιό θα κυκλοφορήσει επίσης και το νέο μυθιστόρημα του Σάλμαν Ρούνστι «Κισότ», μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική προσαρμογή του Δον Κιχώτη στις μέρες μας, αλλά και το ανέκδοτο στη χώρα μας δίτομο μυθιστόρημα «Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε» του Χαρούκι Μουρακάμι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Χιλή του 1984, στα χρόνια της αιμοσταγούς δικτατορίας του Πινοτσέτ, μας ταξιδεύει το μυθιστόρημα «Η ζώνη του λυκόφωτος» της Nona Fernández (μτφρ. Κώστας Αθανασίου) που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Gutenberg. Εκεί, μια δημοσιογράφος του αντικαθεστωτικού περιοδικού Cauce, ερευνά την μαρτυρία ενός άνδρα που ισχυρίζεται ότι έχει βασανίσει μέχρι θανάτου Αργεντίνους αντιφρονούντες του καθεστώτος Πινοτσέτ. Το βιβλίο απέσπασε το σημαντικό βραβείο Sor Juana Inés de la Cruz και ήταν και στη βραχεία λίστα του Εθνικού Βραβείου ΗΠΑ το 2021. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα «Τo όνειρο της Ζέλμα» της Mariana Leky (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου), ένα εκδοτικό φαινόμενο που έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 600.000 αντίτυπα μόνο στη Γερμανία. Η ηρωίδα του, η Ζέλμα, έχει μια μεταφυσική ικανότητα: όταν ονειρεύεται ένα παράξενο ζωάκι κάποιος πεθαίνει. Αυτό αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω της που στην προοπτική του θανάτου αλλάζουν δραματικά τη ζωή τους.

Από τις εκδόσεις Πατάκη θα κυκλοφορήσει το νέο μυθιστόρημα «Όμορφε κόσμε, πού είσαι;» της Σάλλυ Ρούνεϊ (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), της συγγραφέα που έδωσε φωνή στoυς Millennials. Στο νέο της βιβλίο αφηγείται την ιστορία μιας τριαντάρας σε κρίση που ταξιδεύει στην ιρλανδική επαρχία για να αναζητήσει το νόημα της ζωής. Ενώ ο Ελβετός συγγραφέας Ζοέλ Ντικέρ που έγινε εκδοτικό φαινόμενο με το βιβλίο «Αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερ» επιστρέφει με το νέο μυθιστόρημα μυστηρίου «Το αίνιγμα του δωματίου 622» (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος).

Το νέο μυθιστόρημα «Σαν σκόνη στον άνεμο» του πολύ δημοφιλούς στη χώρα μας Κουβανού συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα (μτφρ. Κώστας Αθανασίου), αναμένεται από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το βιβλιο αφηγείται την ιστορία της Αδέλα, η οποία ανακαλύπτει σοκαρισμένη ότι ένας από τους βασανιστές του συντρόφου της όταν ήταν παιδί, είναι ένα πρόσωπο οικείο της. Από τις ίδιες εκδόσεις αναμένεται και το νέο μυθιστόρημα της νομπελίστριας Όλγκα Τοκάρτσουκ, με τίτλο «Τα βιβλία του Ιακώβ» (μτφρ. Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου), ένα ταξίδι στην Πολωνία στα χρόνια του Διαφωτισμού.

Η συλλογή διηγημάτων «Αντι-αφηγήσεις» του Τζον Κίιν (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός) θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Loggia. Ο Αφροαμερικανός συγγραφέας και ποιητής, απόφοιτος του Χάρβαρντ, μέσα από τις ιστορίες του δίνει μια διαφορετική οπτική στην ιστορία των μαύρων της Βόρειας Αμερικής, μέσα από το σύγχρονο φίλτρο του σεξ και των έμφυλων ταυτοτήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλαίν Νταμαζιό, ένας Γάλλος συγγραφέας που συνδυάζει την πολιτική με την επιστημονική φαντασία, δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα με τίτλο «Οι αθέατοι» (μτφρ. Δημήτρης Δημακόπουλος) που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις και παρουσιάζει τη Γαλλία σε ένα δυστοπικό μέλλον. Το 2040 η δημοκρατία δεν υφίσταται, τα πάντα ιδιωτικοποιούνται, ακόμα και το ίδιο το κράτος και οι ελευθερίες καταπατούνται με ανεπτυγμένους ψηφιακούς ελέγχους που μπορούν να ανιχνεύουν τους ανεπιθύμητους. Μέσα σε αυτό το φουτουριστικό, τρομακτικό σκηνικό μια ομάδα, οι Αθέατοι, πλάσματα μεταξύ ζώου και ανθρώπου, επαναστατούν και βοηθούν τους καταπιεσμένους να εξεγερθούν. Από τις εκδόσεις Πόλις θα κυκλοφορήσει και το νέο μυθιστόρημα του δημοφιλούς Ζαν-Μισέλ Γκενασιά με τίτλο «Οι χώρες της επαγγελίας» (μτφρ. Χαρά Σκιαδέλλη).

Το μυθιστόρημα «Λευκές Φωτιες» του Sebastian Faulks (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, μας μεταφέρει στον κόσμο του Φρόιντ και της ψυχανάλυσης μέσα από ένα ταξίδι σε διάφορες περιόδους του 20ού αιώνα: 1914, 1927, 1933 είναι οι σταθμοί στη ζωή δύο ανθρώπων που η ζωή τους ενώνει μέσα στη δίνη δύο πολέμων, κι όλα αυτά με φόντο την επιστήμη της ψυχής. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο θα κυκλοφορήσει το ψυχολογικό θριλερ της πολυβραβευμένης Muriel Spark «Στη θέση του οδηγού» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τη Liz Taylor και τον Andy Warhol. Μια γυναίκα που ταξιδεύει μόνη, προσεγγίζει έναν επιβάτη που της αρέσει, ο οποίος όμως έντρομος μετά από λίγο την αποφεύγει. Εκείνη επιμένει όταν αποβιβάζονται και την επόμενη μέρα βρίσκεται νεκρή, μαχαιρωμένη με πολλαπλά τραύματα, στο δωμάτιό της. Από τον Κλειδάριθμο επίσης θα κυκλοφορήσει η αληθινή ιστορία στην οποία έχει βασιστεί η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά του Netflix «Maid». Το βιβλίο της Stephanie Land «H οικιακή βοηθός» περιγράφει τις εμπειρίες της ίδιας της συγγραφέα, η οποία όταν ήταν 23 ετών για να ξεφύγει από έναν κακοποιητικό αλκοολικό σύντροφο, έμεινε άστεγη με ένα μωρό, και έπιασε δουλειά ως καθαρίστρια προκειμένου να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της και να προσφέρει μια νέα ζωή σε εκείνη και την κόρη της. Οι σημειώσεις που κρατούσε σε ένα τετράδιο, όταν έπεσαν στα σωστά χέρια, της άλλαξαν τη ζωή. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλούσια σειρά του Κλειδάριθμου με τα βιβλία του Στίβεν Κινγκ θα προστεθούν το νέο του μυθιστόρημα «Μπίλι Σάμερς» καθώς και τα βιβλία του «Ωραίες κοιμωμένες» (graphic novel), «Φυλαχτό» (Talisman), «Μακάβριος χορός», «Σάκος με κόκαλα» και «Νεκρή ζώνη».

Οι εκδόσεις Καλέντης θα κυκλοφορήσουν δύο βιβλία του του μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ: Το νέο του μυθιστόρημα «Le serment des limbes» (μτφρ. Τίνα Πλυτά), στο οποίο η αυτοκτονία ενός αστυνομικού γίνεται η αφορμή για να αποκαλυφθούν μια σειρά από δολοφονίες, φέρνοντας τον άνδρα που τις ερευνά αντιμέτωπο με μια σατανική πραγματικότητα. Επίσης, θα επανακυκλοφορήσει το μυθιστόρημά του ίδιου «Η μαύρη γραμμή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Project Hail Mary» του Andy Weir, συγγραφέα των best sellers «Άνθρωπος στον Άρη» και «Artemis», θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος την άνοιξη. Σε αυτό θα παρακολουθήσουμε τις προσπάθειες του αστροναύτη Ράιλαντ Γκρέις να σώσει τη Γη από μια θανάσιμη απειλή. Από τις ίδιες εκδόσεις το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει το βραβευμένο με Πούλιτζερ (1983) μυθιστόρημα της Alice Walker «Το πορφυρούν χρώμα» σε νέα μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της Αφροαμερικανής Σίλι στον αμερικανικό Νότο των αρχών του 20oύ αιώνα, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τη βία και το ρατσισμό.

Μετά τον Bill Clinton τη δική της συγγραφική λογοτεχνική απόπειρα κάνει και η σύζυγός του Hilary Clinton. Η διάσημη πολιτικός, 67η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη συγγραφέα Louise Penny έγραψαν το μυθιστόρημα «Κράτος Τρόμου» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Bell τον Ιούνιο. Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές.

Ο Γερμανός δικηγόρος Κάρστεν Ντους που έγινε διάσημος ως σεναριογράφος επιτυχημένων, βραβευμένων τηλοπτικών σειρών της γερμανικής τηλεόρασης, έχει γραψει τρία λογοτεχνικά βιβλία, το πρώτο εκ των οποίων θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας από τις εκδόσεις ΚΨΜ με τίτλο «Ενσυνείδητος φόνος» (μτφρ. Βασίλης Κωστόπουλος-Τέο Βότσος). Πρόκειται για μια κυνική σάτιρα της σύγχρονης ζωής που αφηγειται με μαύρο χιούμορ τις προσπάθειες του ποινικολόγου Μπγιορν Ντίμελ να σώσει το γάμο του και να μεταμορφωθεί σε έναν ψύχραιμο «ενσυνείδητο» δολοφόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ιουνιο αναμένεται με ενδιαφέρον από τις εκδόσεις Αιώρα ένα ιδιαίτερο βιβλίο με τίτλο «Μικρά αθηναϊκά χρονικά» της Jeanne Roques-Tesson (μτφρ. Μαρίνα Λεοντάρη-Μαρία Παπαδήμα). Πρόκειται για ιστορίες που θα μπορούσαν να έχουν βγει από δελτίο ειδήσεων στην Ελλάδα του σήμερα, κι όμως διαδραματίζονται στην Αρχαία Ελλάδα, στη σκιά του Παρθενώνα: Ένας νεαρός περιπατητής επίθεση από τραμπούκους, ξεπαγιασμένοι άστεγοι απομακρύνθηκαν βίαια από τα δημόσια λουτρά, ένας ευφυής τσαγκάρης κλέβει την εφορία, πρόσφυγες που καταφθάνουν στην πόλη εν μέσω πανδημίας κ.ά. Η συγγραφέας βασίζεται σε πρωτότυπα αρχαία κείμενα και αφηγείται καθημερινές ιστορίες που μπερδεύουν απλούς ανθρώπους με τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και πρόσωπα γνωστά από την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Τα βιβλία του 2022: Βιογραφίες

Η πρώτη βιογραφία για τη ζωή της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού (1874-1952) θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη (μτφρ. Κατερίνα Σχινά). Η συγγραφέας Άρτεμις Λεοντή, καθηγήτρια Ελληνικών και Συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μέσα από εκατοντάδες επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και με ένα πλούσιο, αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό, προσφέρει μια πλήρη και σφαιρική οπτική στη ζωή μιας σπουδαίας γυναίκας που με το όραμα, την αισθητική και το πάθος της άνοιγε συνεχώς δρόμους.

Πάνω: Η μπάντα Pearl Jam - Κάτω: Το εξώφυλλο της βιογραφίας και εξωφυλλο από δισκο των Pearl Jam.
Πάνω: Η μπάντα Pearl Jam – Κάτω: Το εξώφυλλο της βιογραφίας και εξωφυλλο από δισκο των Pearl Jam.

Η πρώτη πλήρης βιογραφία της θρυλικής μπάντας Pearl Jam μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οξύ, σε συνεργασία με το Avopolis.gr, με τίτλο «Not for You: Οι Pearl Jam σε Χρόνο Ενεστώτα». Το βιβλιο του Ronen Givony (μτφρ. Πάνος Τομαράς) διερευνά τους λόγους για τους οποίους το αμερικανικό συγκρότημα από το Σιάτλ κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο και έμεινε στην ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Απογεύματα με κουρτίνες κλειστές» του τραγουδιστή των Suede, Brett Anderson (μτφρ. Κωστής Χριστοδούλου), που αναμένεται από τις εκδόσεις Κείμενα, ο μουσικός που υπήρξε εμβληματική μορφή της βρετανικής ροκ σκηνής, αναπλάθει μια ολόκληρη εποχή: τα ’90s. Η δεκαετία της Britpop, το μουσικό κίνημα που πολλοί ισχυρίζονται ότι γεννήθηκε από εκείνον, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη μέσα από λεπτομερείς περιγραφές των συναυλιών και των παρασκηνίων.

Ελληνική λογοτεχνία -Τα βιβλία του 2022

Το μυθιστόρημα «Ο ήρωας της Γάνδης» του σπουδαίου Έλληνα πεζογράφου της μεταπολεμικής γενιάς Νίκου Καχτίτση, θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο από τις εκδόσεις Κίχλη. Πρόκειται για μία παρωδία κατασκοπευτικού θρίλερ με αφηγητή έναν ανώνυμο ηλικιωμένο γραφιά των δικαστικών αρχείων της Γάνδης που όταν ήταν νεαρός ήταν υπηρέτης στο σπίτι ενός σατανικού, ματαιόδοξου κατασκόπου, του Στοππάκιου Παπένγκους.

Η Ρέα Γαλανάκη επιστρέφει με αυτοβιογραφική διάθεση με το νέο μυθιστόρημα «Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια – Εμμανουήλ και Αικατερίνη» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Σε αυτό το βιβλίο ήρωες είναι οι γονείς της. Επίσης με νέο βιβλίο επιστρέφει ο Γιάννης Ξανθούλης: Το έργο με τίτλο «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη» θα κυκλοφορήσει τον Μάιο από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη από την έκθεση «Να με θυμάσαι και και να μ' αγαπάς».
Φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη από την έκθεση «Να με θυμάσαι και και να μ’ αγαπάς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους νεότερους συγγραφείς: ο ταλαντούχος Γιάννης Σκαραγκάς θα κυκλοφορήσει, από τις εκδόσεις Κριτική, ένα βιβλίο για τη Μελίνα Μερκούρη με προσωρινό τίτλο «Μελίνα». Πρόκειται για μια φανταστική εξομολόγηση, έναν μονόλογο, της μεγάλης Ελληνίδας σταρ την οποία επινοεί ο συγγραφέας, με ποιητική διάθεση. Ο Νίκος Κουρμουλής, στη συλλογή διηγημάτων «Άπνοια» που θα αναμένεται από τις εκδόσεις Κείμενα, μας μεταφέρει σε μια μητρόπολη του κοντινού μέλλοντος όπου το φαινόμενο της άπνοιας κυριαρχεί. Οι ήρωες του βιβλίου, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, θα αναζητούν τον εαυτό τους, μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία γύρω τους.

Ο Καζαντζάκης στον 21ό αιώνα

Τα δικαιώματα έκδοσης για το σύνολο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη απέκτησαν, μετά από πολλές προεργασίες και προετοιμασία αρκετών μηνών, οι εκδόσεις Διόπτρα. Τα βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα θα μεταλαμπαδευτούν σε νεότερες γενιές αναγνωστών, αφού εκτός από την επανέκδοση όλων των βιβλίων του, θα κυκλοφορήσει και το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Καζαντζάκης αμέσως μετά τον Ζορμπά: ο «Ανήφορος». Το χειρόγραφο του φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη. «Με άφθονες αυτοβιογραφικές αναφορές, ο συγγραφέας αναστοχάζεται τη θλιβερή εμπειρία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως την έζησε από πρώτο χέρι, και δίνει την απάντηση με τον δικό του τρόπο σε όσους επέκριναν το γεγονός ότι στο “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” απουσιάζει ο πόνος και η καταστροφή που βίωσε η Ελλάδα στη Γερμανική Κατοχή».

Ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.
Ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης των εκδόσεων Διόπτρα, αναφέρει: «Νιώθουμε περήφανοι και ταυτόχρονα δέος απέναντι στο έργο που αναλάβαμε. Μια αίσθηση ανάγκης να δώσουμε στο αναγνωστικό κοινό κάθε ηλικίας και κυρίως στους νέους τη δυνατότητα του αναστοχασμού που έχει ανάγκη η εποχή μας. Αποστολή ενός εκδοτικού που αναλαμβάνει να εκδώσει έναν τέτοιο συγγραφέα είναι να βοηθήσει να γνωρίσουν το έργο του όσο γίνεται περισσότεροι αναγνώστες και κυρίως οι νέοι μας. Σε αυτούς τους καιρούς που όλα αλλάζουν ραγδαία, όπου σημασίες και βεβαιότητες χάνονται, ο Νίκος Καζαντζάκης, που έχει αναμετρηθεί με ερωτήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη. Νιώθουμε ξεχωριστό δέος που καλούμαστε να εκδώσουμε για πρώτη φορά αυτό το έργο και να το προσφέρουμε σε όσους αγάπησαν τον μεγάλο λογοτέχνη αλλά και στις νέες γενιές και στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποίηση

Το ποιήμα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» που εγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, μέρος του οποίου αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας σε μελοποίηση του Νικόλαου Μάντζαρου, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη. Στην έκδοση θα περιλαμβάνονται τα Προλεγόμενα του Ιάκωβου Πολυλά στην έκδοση Διονυσίου Σολωμού, Τα ευρισκόμενα, 1859. Την επιμέλεια, τις σημειώσεις και το επίμετρο είναι του Κώστα Σταμάτη. Από τις ιδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσει επίσης η ανθολογία «Τον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο» με 51 ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατό του. Την εισαγωγη και την ανθολόγηση υπογράφουν οι Χάρης Βλαβιανός και Ευριπίδης Γαραντούδης. Στο επίμετρο η δισέγγονη του Σικελιανού, η ποιήτρια Ελένη Σικελιανού, δίνει μια δική της οπτική στη σχεση του προπαππου της με την προγιαγιά της Εύα Πάλμερ.

Non Fiction

Το νέο δοκίμιο του Μίλαν Κούντερα με τίτλο «Η ακρωτηριασμένη Δύση ή Η τραγωδία της Κεντρικής Ευρώπης» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Εστία σε μετάφραση Γιάννη Η. Χάρη, πιθανόν μέσα στον Απρίλιο.

Μία ενδιαφέρουσα συλλογή κειμένων για το Γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αντίποδες με τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο «Αρνητικό φορτίο, δεκατρία κείμενα για τον Μισέλ Ουελμπέκ». Από τις ίδιες εκδόσεις, στη σειρά Αντίχειρες που διευθύνει ο Διονύσης Καψάλης, αναμένεται και το δοκίμιο με δύο κείμενα «Περί θανάτου» του Τζορτζ Στάινερ (μτφρ. Σεραφείμ Βελέντζας).

Την ιστορία της κόλασης, από το σκότιο βασίλειο του Σεόλ στο εβραϊκό κείμενο της Βίβλου μέχρι τα οράματα της Κόλασης επί γης στον εικοστό αιώνα, καταγράφει στο «Bιβλίο της κολάσεως» ο Scott G. Bruce (μτφρ. Γιάννης Πεδιώτης) που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Αλεξάνδρεια. Από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσει επίσης το βιβλίο νεότερης και σύγχρονης ιστορίας «Η οικοδόμηση του ελληνικού κράτους» σε επιμέλεια της Χριστίνας Κουλούρη. «Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, καθηγητές και καθηγήτριες του Παντείου Πανεπιστημίου αναλύουν με μια σειρά άρθρων την ιστορική πορεία της Ελλάδας στην πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές συγκρούσεις, τις διεθνείς σχέσεις, από το 1821 μέχρι σήμερα. Στόχος είναι να καταγραφούν τα στάδια οικοδόμησης του ελληνικού κράτους από τη στιγμή της ίδρυσής του ώστε να αναδειχθούν τα διλήμματα, τα οράματα, οι συγκρούσεις, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες, που οδήγησαν στο σημερινό μας κράτος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την άνοιξη θα κυκλοφορήσει επίσης το χρονικό της σπουδαίας επιστημονικής ανακάλυψης που έσωσε την ανθρωπότητα από τον Covid-19: του πρώτου εμβολίου mRNA από τους Uğur Şahin και Özlem Türeci, τους ερευνητές που ίδρυσαν την εταιρεία BioNTech. Το βιβλίο, με προσωρινό τίτλο «Το εμβόλιο – Αγώνας ενάντια στον χρόνο» του δημοσιογράφου Joe Miller (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος), ο οποίος παρακολούθησε την πορεία των δύο επιστημόνων, καταγράφει λεπτό προς λεπτό τους πιο σημαντικούς σταθμούς σε αυτό το σπουδαίο άλμα που κατάφερε η ανθρωπότητα μέσω της επιστήμης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή