PJ Tech Catalyst Fund: Επιτυχημένη επενδυτική επιλογή η Pollfish

0
13

Με την πρόσφατη συμφωνία για την εξαγορά της ελληνικής startup Pollfish (www.pollfish.com) από την αμερικανική εταιρία Prodege (www.prodege.com), το Piraeus JEREMIE Technology Catalyst Fund (PJ Tech Catalyst Fund), καταγράφει στο ενεργητικό του μια ακόμα επιτυχημένη επενδυτική επιλογή.

Η Pollfish ξεκινώντας από μια πρωτότυπη ιδέα, δημιούργησε μια επιτυχημένη εταιρεία που παρέχει καινοτόμες τεχνολογικές υπηρεσίες προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Pollfish πρόσφατα εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρία Prodege, με έδρα την Καλιφόρνια και ξεκινάει ένα νέο ταξίδι εξέλιξης και ανάπτυξης. Αποδείχθηκε έτσι μια επιτυχημένη διορατική επενδυτική επιλογή για το PJ Tech Catalyst Fund, το JEREMIE venture capital fund με επενδυτές την Τράπεζα Πειραιώς και το European Investment Fund (EIF), που εμπιστεύτηκαν την ιδέα και το επιχειρηματικό σχέδιο των δημιουργών της και τη στήριξαν στη μέχρι σήμερα διαδρομή της.

Η Τράπεζα Πειραιώς, έχει μακρά διαδρομή στο χώρο του venture capital και της στήριξης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, καθώς αντελήφθη από την αρχή τις δυνατότητες και τις προοπτικές του. Ήταν η εποχή που άρχισε να διαμορφώνεται και στην Ελλάδα το νέο οικοσύστημα των «νεοφυών» επιχειρήσεων, των start-ups, που κινούνταν κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Σημειωτέον ότι αυτό το οικοσύστημα αναπτύσσεται σήμερα με γρήγορου ρυθμούς και προσελκύει το επενδυτικό και αγοραστικό ενδιαφέρον μεγάλων funds και πολυεθνικών εταιριών αντίστοιχα από το εξωτερικό – πυρήνας δημιουργικότητας και ανάπτυξης για τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Ήδη από τo 2010 η Τράπεζα, μέσω της OF Investments, συμμετείχε ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής τέτοιων καινοτόμων εταιρειών όπως η Taxibeat που όπως είναι γνωστό πουλήθηκε στη MyTaxi του ομίλου Daimler.

Η επιτυχία των πρώτων επενδυτικών επιλογών, άνοιξαν το δρόμο το 2012 για την επέκταση της δραστηριότητας του ομίλου στο χώρο, μέσω του PJ Tech Catalyst Fund το οποίο έχει επενδύσει μέχρι σήμερα σχεδόν 15 εκ. ευρώ σε τεχνολογικά καινοτόμες και εξωστρεφείς νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Μέσα από τις δραστηριότητές του, το PJ Tech Catalyst Fund στηρίζει και προωθεί το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες και νέες τεχνολογικές εφαρμογές, αξιοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας προς όφελος της καθημερινότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Ταυτόχρονα έτσι υποστηρίζεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενη αξίας, και μάλιστα σε χώρους τεχνολογίας και καινοτομίας, κάτι που αποτελεί ανάχωμα στο brain drain, κινητοποιεί θεσμικά και ιδιωτικά επενδυτικά  κεφάλαια, πολλά πλέον προερχόμενα από το εξωτερικό, δημιουργεί ρευστότητα και συντηρεί την κινητικότητα και το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των νέων για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι νεοφυείς εταιρείες που μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ενός VC έχουν την καινοτομία, την ευελιξία και την εξωστρέφεια σαν βασικά τους ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι για τις τελευταίες επιτυχίες του PJ Tech Catalyst Fund. Αποτελούν επιβεβαίωση της επενδυτικής στρατηγικής μας Fund, δηλαδή να εντοπίζουμε και να επενδύουμε πρώτοι σε δυναμικές, καινοτόμες τεχνολογικές start-ups και στη συνέχεια να τις στηρίζουμε έμπρακτα σε όλη την πορεία τους, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να γίνουν επιτυχημένες. Στο PJ Tech Catalyst Fund δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά και οι άνθρωποι και μαζί με εκείνους, οι γνωριμίες τους, η αξιοπιστία τους, οι σχέσεις εμπιστοσύνης τους που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βοηθήσει πολλές από τις εταιρίες του χαρτοφυλακίου μας να δημιουργούν αξία και να δραστηριοποιούνται σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει καλές επιλογές και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε και άλλα exits. Είμαι περήφανος για την επενδυτική ομάδα του PJ Tech Catalyst Fund, για όλα όσα έχει πετύχει για το χαρτοφυλάκιο των εταιριών του, τους επενδυτές του και το ελληνικό οικοσύστημα των start-ups,» δήλωσε ο Νίκος Αντωνίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του  PJ Tech Catalyst Fund.

Το PJ Tech Catalyst Fund σήμερα έχει επενδύσει σε 21 νεοφυείς εταιρείες, όπως οι: Αccusonus (artificial intelligence στην επεξεργασία ήχου), Douleutaras (πλατφόρμα για εύρεση επαγγελματιών), ΟramaVR (εφαρμογή εικονικής πραγματικότητα σε ιατρικές επεμβάσεις), Novoville (πλατφόρμα διάδρασης δήμων και δημοτών), PVPro (πλατφόρμα για e-sports ), Centaur Analytics (αγρο-τεχνολογία και internet of things), Mist.io (cloud management), Parkaround (parking μέσω κινητού), Intale (online διαχείριση για λιανικό εμπόριο), Fieldscale (simulation software), enNios (βιο-πληροφορική), κ.α.

Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιό της ανήκε και η εταιρία Radiojar (πλατφόρμα για online radio) που έχει πωληθεί στην αμερικανική iHeartMedia. Η εν λόγω εταιρία, με περισσότερους από 860 ραδιοφωνικούς σταθμούς στον έλεγχό της, είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και διάθεσης ραδιοφωνικού περιεχομένου στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των εταιριών αυτών, ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η περίπτωση της Novoville που μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που σχεδίασε και λειτουργεί ενώνει τους Δημότες με τις Δημοτικές Υπηρεσίες και τις πόλεις που ζουν. Πρόκειται για μια ανοιχτή πλατφόρμα διάδρασης και ενεργοποίησης πολιτών που αναλαμβάνει την υποβολή αιτημάτων, κρατά ενήμερους τους δημότες και παράλληλα προσφέρει χρήσιμα ποσοτικά δεδομένα για το δήμο. Η εφαρμογή της Novoville ξεκίνησε πριν από 6 περίπου χρόνια στην Ελλάδα και σήμερα λειτουργεί σε 45 και πλέον Δήμους της Ελλάδας και Κύπρου, ενώ διαθέτει και πολύ σημαντική δραστηριότητα,  σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, στη Μ. Βρετανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Novoville επελέγη ως μία από τις 10 εταιρείες που συμμετέχουν στο GovStart ένα πρόγραμμα -στο οποίο συμμετέχει και η βρετανική κυβέρνηση, καθώς και οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρείες- με στόχο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της βρετανικής δημόσιας διοίκησης κατ’ αρχάς, αλλά και την ανάπτυξη της Βρετανίας σε πανευρωπαϊκό και διεθνές κέντρο εξαγωγής τέτοιου είδους εφαρμογών.

Internet of Things στη διατροφική αλυσίδα

H Centaur Analytics αποτελεί μια κοινή επένδυση του PJ Tech Catalyst Fund με το ισραηλινό VC ΟurCrowd και το Marathon Venture Capital. Οι καινοτόμες λύσεις της εταιρείας βοηθούν στη μείωση των καταστροφών αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους από το χωράφι στις βιομηχανίες τροφίμων. Οι αισθητήρες της εταιρείας δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση των εμπορευμάτων σε πραγματικό χρόνο μέσω Διαδικτύου. Οι εταιρεία αναπτύσσει το πελατολόγιό της με ταχείς ρυθμούς σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία Αυστραλία και Αφρική. Το PJ Tech Catalyst ήταν πρώτος θεσμικός επενδυτής της startup και συνεχίζει να παρέχει τη στήριξή του στην εταιρία ενθαρρύνοντας συνεργασίες της Centaur Analytics με το αγροτικό τμήμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Αξίζει να τονισθεί ότι τόσο η Novoville όσο και η Centaur Analytics είναι εταιρίες οι οποίες με τις εφαρμογές τους συμβάλουν ενεργά στη προώθηση και ενσωμάτωση της βιωσιμότητας (sustainability) στους τομείς που δραστηριοποιούνται, ήτοι δήμοι/πόλεις και διατροφική αλυσίδα αντίστοιχα.

Εκτός από το κ. Ν. Αντωνίου, η επενδυτική ομάδα του PJ Tech Catalyst Fund απαρτίζεται επιπλέον από τους Βασίλη Θεοχαράκη, Κώστα Μάλλιο, Χρήστο Τσάγκο και Έλενα Γυφτέα.

Ο Δρ. Βασ. Θεοχαράκης είναι καθηγητής strategic marketing και Διευθυντής του MSc in Marketing & Leadership στο Cranfield School of Management στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκπρόσωπος του Fund στο ΔΣ της Pollfish συμμετείχε στη διαδικασία εξαγοράς της από την Prodege, ενώ ήταν μέλος στο advisory board που διαχειρίστηκε την πώλησης της ελληνικής start-up Innoetics στη Samsung. Ήταν συνιδρυτής και πρόεδρος της NanoFos, μιας επιτυχημένης ελληνικής εταιρείας νανοτεχνολογίας. Ο κ. Θεοχαράκης εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Silicon Valley, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως ερευνητής μηχανικός σε ερευνητικό κέντρο της ΙΒΜ.

Ο κ. Κώστας Μάλλιος είναι αντιπρόεδρος & γενικός διευθυντής, Applied AI Group, του πολυεθνικού κολοσσού Applied Materials, που δραστηριοποιείτε στο κλάδο των ημιαγωγών, τα chips. Ο κ. Μάλλιος με πολυετή καριέρα σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ως CEO και strategist πολυεθνικών εταιρειών -μεταξύ άλλων και στη Microsoft στο Seattle, έχει συνδέσει το όνομά του με τις επιτυχημένες εξαγορές των ελληνικών τεχνολογικών εταιριών Innoetics από τη Samsung και Think Silicon από την Applied Materials. Συνέβαλε επίσης και στην εξαγορά της Radiojar από την iHeartMedia.

Ο κ. Χρήστος Τσάγκος έχει διατελέσει Πρόεδρος και CEO της Μicrosoft Ελλάδος για 8 χρόνια και CEO της Intel Ελλάδος για 6 χρόνια, ενώ διαθέτει και μακροχρόνια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα στην Αγγλία. Ως εκπρόσωπος του Fund στο ΔΣ της Radiojar συμμετείχε στη διαδικασία εξαγοράς της από την iHeartMedia. Ο κ. Τσάγκος συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του Microsoft Innovation Center με τον Bill Gates στην Ελλάδα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων στην Ελλάδα και μέλος της Επιτροπή Καινοτομίας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η Έλενα Γυφτέα είναι investment manager στο Fund και διαθέτει μακρά εμπειρία στις επενδύσεις.  Έχει διατελέσει υπεύθυνη χαρτοφυλακίων Εν Λευκώ διαχείρισης και μέλος της επενδυτικής επιτροπής στο Private Banking της Τράπεζας Πειραιώς. Ξεκίνησε την καριέρα της ως αναλύτρια επενδύσεων στη Marfin Bank. Η Έλενα Γυφτέα είναι κάτοχος CFA.

Η εξαγορά της Pollfish από την αμερικανική εταιρία Prodege αποτελεί σίγουρα μια σημαντική επιτυχία του PJ Tech Catalyst Fund και αντανακλά πολύ θετικά τόσο στο προφίλ του Fund όσο και στο ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας που αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, προσδίδοντας πολύτιμη εξωστρέφεια και αξία στην ελληνική οικονομία. Σημειωτέων ότι το Fund ήταν ο πρώτος θεσμικός επενδυτής στην Pollfish, επενδύοντας στην εταιρία το καλοκαίρι του 2013.

Η Pollfish είναι μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει σε εταιρίες και ιδιώτες να πραγματοποιούν έρευνες αγοράς (online market research), χρησιμοποιώντας ένα εύχρηστο διαδραστικό ερωτηματολόγιο (online mobile survey). Η εταιρία μέσω της πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει έχει τη δυνατότητα να διανέμει τα ερωτηματολόγια στα κινητά τηλέφωνα περισσότερων από μισό δις. καταναλωτών σε όλο τον κόσμο και να λαμβάνει απαντήσεις με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο.

Οι υπηρεσίες της Pollfish επιτρέπουν σε μικρές αλλά και σε μεγάλες εταιρίες της λίστας Fortune 500 να κάνουν έρευνες αγοράς άμεσα χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Με γραφεία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, η εταιρία έχει εδραιωθεί στην αγορά της Αμερικής, ενώ διαθέτει πελάτες σε περισσότερες από 30 χώρες.

Η Prodege που εξαγόρασε την Pollfish είναι μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία διαδικτυακού μάρκετινγκ, δημοσκοπήσεων καταναλωτών και έρευνας αγοράς με έδρα την Καλιφόρνια. Μέσω της δυναμικής πλατφόρμας της μεγάλες εταιρίες καταναλωτικών προϊόντων και διαφημιστικές εταιρίες μπορούν να αντλούν στοιχεία που αφορούν το προφίλ των καταναλωτών τους, έτσι ώστε να δημιουργούν στοχευμένες δράσεις μάρκετινγκ και να σχεδιάζουν καταναλωτικά προϊόντα που έχουν απήχηση στο κοινό τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Και άλλη εξαγορά ελληνικής startup: Στην αμερικανική Prodege η Pollfish

Το Facebook έρχεται στην Ελλάδα: Η Meta εξαγοράζει την Accusonus και ιδρύει την Meta Hellas

Accusonus: Ποια είναι η ελληνική startup την οποία εξαγοράζει το Facebook




Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή