Oι φορτιστές αυξάνονται, όμως δεν φτάνουν

0
17

 

Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει οι πάροχοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εγκαταστήσουν όσο περισσότερους φορτιστές μπορούν. Όμως όπως φαίνεται δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Το ξαφνικό και για πολλούς βεβιασμένο πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση, έχει όπως όλα δείχνουν σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Και το πιο χαρακτηριστικό από αυτά είναι οι σημαντικές ελλείψεις σε δημόσια σημεία φόρτισης.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Και μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερική, εντοπίζει αυτά τα προβλήματα σε κάποιες Πολιτείες, και κυρίως στην Καλιφόρνια η οποία είναι πιο μπροστά από όλες τις άλλες σε ότι αφορά την επέκταση της ηλεκτροκίνησης.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αριθμός των φορτιστών μεγάλης ισχύος, αλλά και το ότι πολλοί από αυτούς δεν λειτουργούν κανονικά ή βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Οι εταιρίες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ (όπως οι Tesla, Electify America, ChargePoint και άλλες) μεγαλώνουν διαρκώς τα δίκτυά τους. Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές βρίσκουν πλέον πιο εύκολα έναν DC ταχυφορτιστή, όμως ένας στους πέντε δηλώνει ότι τελικά δεν κατάφερε να φορτίσει το όχημά του.

Από αυτούς το 72% δηλώνει ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την φόρτιση είτε από κακή λειτουργία του φορτιστή είτε γιατί ήταν χαλασμένος.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις χώρες της Ευρώπης, όπου η εκθετική αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών προκαλεί πονοκέφαλο στις εταιρίες διαχείρισης των δημόσιων φορτιστών.

Αν εξαιρέσουμε τη Νορβηγία, η οποία ούτως ή άλλως προηγείται σε αυτόν τον τομέα, η υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε μία πολύπλοκη κατάσταση, με κάποιες χώρες να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, και κάποιες άλλες -ιδίως στην πρώην Ανατολική Ευρώπη- να έχουν πολύ μικρή έως πρακτικά ανύπαρκτη εξάπλωση του δικτύου.

Eίναι ενδεικτικό ότι οι μισοί φορτιστές που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι εγκατεστημένοι σε δύο μόνες χώρες, στην Ολλανδία (90.000) και στην Γερμανία (60.000).

Στην βάση της κατάταξης είναι η Κύπρος όμως η εξίσου ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η θέση της Ρουμανίας, η οποία όντας έξι φορές μεγαλύτερη από την Ολλανδία, έχει μόλις το 0,4% των φορτιστών της Ευρώπης.

Αν και οι φορτιστές τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 180%, ο συνολικός τους αριθμός -κάπου 307.000- δεν επαρκεί για τις ανάγκες των χρηστών.

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι για να φθάσουμε στο 55% μείωση του CO2 μέχρι το 2030 θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από 6,8 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Όσο για την Ελλάδα, τα πράγματα βελτιώνονται διαρκώς, με φορτιστές να “ξεπετάγονται” παντού, από ιδιώτες μέχρι δημόσιους φορείς. Και πάλι όμως οι φορτιστές, ιδίως οι ταχυφορτιστές DC δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες.

Ενώ ένα ακόμα μεγάλο θέμα που εντοπίζεται στην Ελλάδα -και όχι μόνο- είναι η πληθώρα εφαρμογών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του κάθε φορτιστή. Ενώ δεν λείπουν και τα θέματα με φορτιστές που βρίσκονται εκτός λειτουργίας χωρίς να ενημερώνονται οι χρήστες.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις κακές “συνήθειες” του Έλληνα (για παράδειγμα ελεύθερο παρκάρισμα με άλλοθι την φόρτιση), δημιουργούν μία κατάσταση στην χώρα μας η οποία κάθε άλλο φιλική είναι για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιο ηλεκτρικό είναι ο βασιλιάς της φόρτισης; (+video)
Έλληνες και ηλεκτροκίνηση: Οι 12+1 καλοί τρόποι της φόρτισης
Τι ποινές έχεις αν παρκάρεις σε θέση φόρτισης ηλεκτρικών;

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Πηγή