ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑIntelligencia.ai: Η tech start-up με αφετηρία την Αμερική και την Ελλάδα που...

Intelligencia.ai: Η tech start-up με αφετηρία την Αμερική και την Ελλάδα που βοηθά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

ADVERTORIAL

 

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που μέχρι σήμερα ενδεχομένως να μην ήταν εφικτό να επιλυθούν. Ειδικότερα στον τομέα της υγείας, η ανάγκη για καινοτομία είναι μεγαλύτερη από ποτέ, πόσο μάλλον όταν ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει ασθένειες για τις οποίες ακόμη δεν υπάρχουν θεραπείες.

 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε ανάγκη από ανθρώπους και εταιρείες με μοναδικό όραμα αλλά και εξειδικευμένες τεχνολογικές γνώσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Intelligencia.ai, η οποία έχει έναν πολύ σημαντικό στόχο, να προσφέρει νέες θεραπείες σε ασθενείς πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας την Επιστήμη της Ανάλυσης Δεδομένων στην Ανάπτυξη Φαρμάκων. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, η Intelligencia.ai αναζητά αποτελεσματικές θεραπείες που θα μπορέσουν να αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Ένας από τους λόγους, όμως, που η Intelligencia.ai έχει καταφέρει να ξεχωρίσει είναι πως τόσο το όραμα όσο και η φιλοσοφία της έχουν έναν πολύ σημαντικό παρονομαστή, τον άνθρωπο. Η ομάδα τους πλέον αριθμεί περίπου 80 μέλη και οι άνθρωποί της συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτυχημένη πορεία της ως μιας γρήγορα αναπτυσσόμενης εταιρείας που έχει επενδύσει στην ποικιλομορφία και στην ευελιξία. Με βάση τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα και με συνεργάτες σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, οι άνθρωποι της Intelligencia.ai εργάζονται καθημερινά για να λύσουν προβλήματα και να δημιουργήσουν έναν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία με τη δύναμη της τεχνολογίας και τη βιώσιμη νοοτροπία. Με το 60% των μελών της να είναι γυναίκες και με μια εργασιακή κουλτούρα που βασίζεται στην αποδοχή και στη συνεργασία, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ανάμεσα στις εταιρείες τεχνολογίας που κάνουν τη διαφορά.

 

Η tech start-up με αφετηρία την Αμερική και την Ελλάδα που βοηθά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Καθώς η Intelligencia.ai αναζητά νέα «μυαλά» με ανησυχίες και όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, εμείς μιλήσαμε με τον Δημήτρη Σκαλτσά, συνιδρυτή και CEO της, καθώς και με άλλους ανθρώπους που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της εταιρείας, για όλα όσα συμβάλλουν στην επιτυχία της, τη σημασία του να εργάζεσαι σε ένα σύγχρονο περιβάλλον και, φυσικά, το όραμά τους για το μέλλον.

 

— Πείτε μας λίγα λόγια για την Intelligencia. Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα; 

(Δημήτρης Σκαλτσάς, co-founder & ceo): Ιδρύσαμε την Intelligencia το φθινόπωρο του 2017 μαζί με τον Βαγγέλη Βεργέτη με σκοπό να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Τα πρώτα μας βήματα τα κάναμε από ένα co-working space στο Mανχάταν στη Νέα Υόρκη και πολύ σύντομα ήρθε στην ομάδα και ο Γεράσιμος Λιαρόπουλος, με τον οποίο βάλαμε τα θεμέλια για την τεχνολογία μας. Έκτοτε έχουμε διανύσει μια αρκετά μεγάλη διαδρομή και είχαμε την καλή τύχη να συνεργαστούμε με εξαιρετικούς ανθρώπους. 

 

— Πώς έχει εξελιχθεί το όραμά σας μέχρι σήμερα; 

Βαγγέλης Βεργέτης
Βαγγέλης Βεργέτης, Co-founder & Executive Director

Δημήτρης: H Intelligencia είναι πρωτοπόρος στον χώρο μας. Ξεκινήσαμε να αξιολογήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας νέων θεραπειών στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης και να βοηθήσουμε να φτάσουν σημαντικές θεραπείες γρηγορότερα στους ασθενείς. Ενδιάμεσα ο Covid έστρεψε την παγκόσμια προσοχή στον χώρο μας, καθώς η ανάγκη για καλύτερη χρήση δεδομένων και τεχνολογίες όπως η δική μας είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι λιγότερο από το 10% των φαρμάκων που αναπτύσσονται λαμβάνει τελικά έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

 

(Βιολέττα, cpo): Αυτήν τη στιγμή συνεργαζόμαστε με μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως. Το user feedback τροφοδοτεί τη σκέψη μας προϊοντικά και βοηθά να αναπτύξουμε περαιτέρω την τεχνολογία μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ένα μέρος της καρδιάς της Intelligencia χτυπάει στην Ελλάδα. Η ομάδα μας εδώ αριθμεί πλέον πάνω από 50 ανθρώπους, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μας-product. Και αυτό ήταν από την αρχή ένα κομμάτι του οράματός μας, να συμβάλουμε κι εμείς στην άνθηση της χώρας ως technology start-up hub.

 

Η tech start-up με αφετηρία την Αμερική και την Ελλάδα που βοηθά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

— Τι είναι αυτό που κάνει την Intelligencia να ξεχωρίζει στον τομέα του Data Science και της Τεχνολογίας; 

(Gerry Liaropoulos, Director of data science, Alberto Benroubi, Data scientist/engineer): Στην Intelligencia έχουμε καταφέρει να συνθέσουμε μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων από διάφορους τομείς, όπως η Βιολογία, η Πληροφορική και το Engineering, ώστε να έχουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση στο κομμάτι των δεδομένων που διαχειριζόμαστε. Η ομάδα του Data Science στην Intelligencia αλληλεπιδρά πολύ στενά με την ομάδα των βιολόγων ώστε να κατανοήσουν σε βάθος τα βιολογικά και όχι μόνο δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν μετέπειτα στις τεχνικές των προβλέψεων. Πιστεύουμε ότι ένας εξαιρετικός data scientist είναι αυτός που έχει όχι μόνο πολύ καλή γνώση των αλγορίθμων και των τεχνικών machine learning αλλά βρίσκεται και πολύ κοντά στα δεδομένα ώστε να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει καταλλήλως και να βγάλει αξιόπιστα αποτελέσματα. Σε έναν ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα, όπως είναι η τεχνολογία και το Data Science ειδικότερα, η συνεργασία και το open culture της Intelligencia μάς επιτρέπουν να πειραματιζόμαστε και να υιοθετούμε γρήγορα τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας ώστε να προσφέρουμε ένα πολύ ελκυστικό και ανταγωνιστικό προϊόν που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς μας χρήστες.

 

— Τι προσπαθεί να πετύχει η Intelligencia στον τομέα της υγείας; Πώς φαντάζεστε το μέλλον;

(Elena Valkana, Senior growth associate): Η Intelligencia επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της πιθανότητας επιτυχίας στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, η οποία παραδοσιακά είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία με μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Συνδυάζουμε βιοϊατρικά / κλινικά / βιολογικά δεδομένα με την τεχνητή νοημοσύνη που δίνει τη δυνατότητα σε φαρμακευτικές, εταιρείες βιοτεχνολογίας και ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα να βρουν νέες θεραπείες γρηγορότερα, με απώτερο σκοπό να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Κοιτάζοντας στο μέλλον, θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον τεράστιο όγκο δεδομένων που υπάρχει και να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία όλων των ασθενειών.

 

Η tech start-up με αφετηρία την Αμερική και την Ελλάδα που βοηθά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

— Πώς είναι μια ημέρα σε μια tech start-up; Ποιο είναι το work ethic της εταιρείας, τι αναζητάτε σε έναν υποψήφιο; 

(Maria Georganaki, Director of product, Andreas Dimakakos, Director of clinical data): Οι tech start-ups χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ευελιξία και γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλου είδους εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας για το 2022 συγκεκριμένα, ο παράγοντας «πανδημία» έχει επιφέρει αλλαγές στον σύγχρονο τρόπο εργασίας παγκοσμίως. Η Intelligencia δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, διότι η ομάδα μας έχει φτιαχτεί με την προοπτική διεθνούς παρουσίας, άρα υπήρχαν ανέκαθεν άτομα που εργάζονταν εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό πλέον έχει ενισχυθεί και ο καθένας επιλέγει να εργαστεί από όποιο μέρος επιθυμεί. Επομένως, η μέση μέρα εργασίας περιλαμβάνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την online επικοινωνία για επαγγελματικούς αλλά και για team-building λόγους. Το work ethic της Intelligencia μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξής: «Strive for excellence while caring for each other». Η Intelligencia προσπαθεί με κάθε τρόπο να διευκολύνει και να ενισχύσει την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της, αλλά πάντα έχει ως γνώμονα το work-life integration. Γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που αναζητά σε υποψήφια νέα μέλη της ομάδας είναι το κίνητρο να ξεχωρίσουν, καθώς και να φέρουν τη δική τους θετική ενέργεια στην ομάδα.

 

— Ποια πιστεύετε πως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Intelligencia ως τώρα; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
(Δημήτρης):
Μέχρι στιγμής έχουμε πρωτοστατήσει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στην ανάπτυξη φαρμάκων, συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρείες, έχουμε εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση  για την περαιτέρω ανάπτυξή μας και έχουμε αναδειχθεί από το Forbes σε μία από τις 50 πιο υποσχόμενες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στην Αμερική. Θέλουμε να είμαστε μια τεχνολογική εταιρεία-σημείο αναφοράς στον χώρο μας παγκοσμίως. 

 

Η tech start-up με αφετηρία την Αμερική και την Ελλάδα που βοηθά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

(Rezzan Kose, Coo): Οι άνθρωποι που βρίσκονται στον πυρήνα αυτού που κάνουμε και η ομάδα μας είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία μας. Έχουμε καταφέρει να είμαστε μια πολυπολιτισμική ομάδα με ισχυρή κουλτούρα που βασίζεται σε αξίες όπως η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, η ευγένεια και η συνεργασία. Οι εταιρείες, εν τέλει, είναι οι άνθρωποί τους, ειδικά σε ένα start-up environment που εξελίσσεται ταχύτατα. Θέλουμε ο κόσμος που είμαστε στην εταιρεία να χαιρόμαστε, να αναπτυσσόμαστε και κάποια στιγμή να κοιτάξουμε πίσω και να είμαστε περήφανοι για ό,τι χτίσαμε. 

 

LinkedIn

 

Πηγή

Must Read