Ideal Holdings: Με φιλοσοφία private equity προχωρά το επενδυτικό πλάνο

0
7
Ideal Holdings: Με φιλοσοφία private equity προχωρά το επενδυτικό πλάνο

Δύο νέες εξαγορές εντός του έτους, εκ των οποίων η μία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αύξηση των επενδύσεων, δημιουργία υπεραξίας, εστίαση στις επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις και αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της νέας Ideal που πλέον έχει μετατραπεί σε ένα πολυμετοχικό, εισηγμένο private equity και παρουσιάζει ενοποιημένο τζίρο 105 εκατ ευρώ, 15,5 εκατ ebitda και σχεδόν μηδενικό δανεισμό που έχει ήδη επενδύσει 110 εκατ. ευρώ σε εξαγορές.

Το πλάνο της εισηγμένης αλλά και τις βασικές στοχεύσεις, καθώς και τη φιλοσοφία που τη διέπει και έχει μέχρι τώρα φέρει αποδόσεις για τους επενδυτές περίπου 26%, φέρνοντας δύο φορές πίσω τα λεφτά τους περιέγραψε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της IDEAL Holdings και ιδρυτής της Virtus σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Το σχήμα της Ideal μετά την είσοδο του έμπειρου τραπεζίτη και χρηματιστή έναν χρόνο μετά από τη συμφωνία της 14ης Μαΐου του 2021 με τη Virtus International Partners έχει ήδη φέτος δύο εξαγορές στο ενεργητικό της (των Coleus και Netbull, μέσω των θυγατρικών της Astir Vitogiannis και Adacom) και όπως σημείωσε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αν όλα κυλήσουν ομαλά άλλα δύο deals μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί.

Η μια εκ των δύο υποθέσεων, μάλιστα, φέρεται να βρίσκεται σε ώριμη φάση ως προς την υλοποίηση της σχετικής εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού σε άλλη εταιρεία, προσδιορίζοντας τη διάρκεια των εκάστοτε διαπραγματεύσεων σε χρονικά διαστήματα από 7 έως 10 ή 12 μηνών, ενώ, η ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη νοτιοαφρικανική επιχείρηση παραγωγής μεταλλικών πωμάτων Coleus Packaging, με την έγκριση της τοπικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου.

Ο Λ. Παπακωνσταντίνου αν και σημείωσε ότι τα στοιχεία τριμήνου και η πορεία Απριλίου – Μαΐου δείχνουν διψήφια ανάπτυξη δεν έδωσε guidance για το πώς θα κινηθεί η χρονιά το οποίο αναμένεται να δοθεί με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Ο ίδιος είναι άνθρωπος που επαγγελματικά ανδρώθηκε μέσα στο Χρηματιστήριο και έχοντας συσσωρευμένη γνώση, εμπειρία αλλά και πρόσβαση σε «δύσκολες πόρτες» επέλεξε να ξαναμπεί από άλλη πλευρά στο χρηματιστήριο έχοντας στο πλευρό του κορυφαία ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, όπως ο Μιχάλης Τσαμάζ και ο Τάκης Αράπογλου.

Έτσι μέσω του equity fund που συνέστησε την Virtus International Partners προχώρησε σε εξαγορές δυναμικά αναπτυσσόμενων ελληνικών εταιρειών και όχι μόνο, εισάγοντας την επενδυτική του φιλοσοφία στις ήδη υφιστάμενες διοικήσεις τους..

Σήμερα η μετοχική σύνθεση της IDEAL Holdings έχει ως εξής: 37% ελέγχει το management της Virtus και των θυγατρικών με το μεγαλύτερο ποσοστό να ελέγχει ο κ. Στέλιος Βυτόγιαννης της Astir Vitogiannis.

Mε 20% συμμετέχουν οι παλαιοί μέτοχοι της IDEAL, η οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη, με 26% θεσμικοί επενδυτές, με 5% το VNK των αδελφών Κάτσου, με 5% η Olympia Group του Πάνου Γερμανού -οι δύο φορείς απάκτησαν μετοχές της IDEAL καθώς είχαν επενδύσει στη Virtus που εισέφερε τις μετοχές των Astir Vitogiannis και Three Cents- ενώ ένα 7% ανήκει σε μικροεπενδυτές.

Oι αρχικοί μέτοχοι της Virtus το 2017 (Λ.Παπακωνταντίνου, VNK, Olympia, Eurobank, Πειραιώς κ.α) καταγράφουν μια μέση ετήσια απόδοση 26,6% καθώς με το πρώτο κλείσιμο του Fund έλαβαν μετοχές της ΙDEAL και μετρητά από το placement σε θεσμικούς επενδυτές,.

Η IDEAL Holdings δεν αποτελεί όμιλο εταιρειών με την έννοια του επιχειρηματικού ομίλου ο οποίος έχει σταθερές συμμετοχές και έχει επιλέξει από την ίδρυσή του τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται. Είναι η μόνη εταιρεία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με φιλοσοφία και χαρακτηριστικά private equity με στόχο την αύξηση των επενδύσεών του, τη δημιουργία υπεραξίας, την εστίαση στις επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις και την αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα».

Η επενδυτική φιλοσοφία εστιάζεται στην απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών σε επιχειρήσεις με υγιή οικονομικά στοιχεία, εξαγωγικό προσανατολισμό, χαμηλή μόχλευση και διοικητική ομάδα με ισχυρό track record.

H διοικητική ομάδα κάθε νέας συμμετοχής παραμένει στο management της επιχείρησης και αποκτά μετοχές της IDEAL. Στόχος είναι η αύξηση των μεγεθών με οργανική ανάπτυξη αλλά και μέσω νέων εξαγορών, καθώς και η εξαγορά ομοειδών εταιρειών με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.

Η διοικητική ομάδα της IDEAL συμμετέχει στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων κάθε θυγατρικής, παρακολουθεί τους δείκτες απόδοσης ενισχύει με νέα στελέχη τα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών, παρέχει πρόσβαση σε δίκτυα συμβούλων και managers, εισάγει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, τοποθετεί τα προϊόντα των θυγατρικών σε διεθνή δίκτυα διανομής αλλά δεν συμμετέχει στην καθημερινή διοίκηση των επιχειρήσεων.

Το όραμα της Ideal Holdings είναι, όπως περιέγραψε ο Λ. Παπακωνσταντίνου «να είμαστε αφοσιωμένοι επενδυτές και πηγή ενέργειας για τις εταιρείες που συμμετέχουμε, να αποτελέσουμε τον κινητήριο μοχλό για τη μετεξέλιξη των επενδύσεών μας και να δημιουργούμε αξία και βιώσιμες αποδόσεις για τους επενδυτές μας και την κοινωνία».

Η IDEAL Holdings δημοσιεύει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις κάθε τρίμηνο και συγκρίνει ομοειδή καταστάσεις και αποτελέσματα ή αλλιώς όπως σημειώνει ο ίδιος «μήλα με μήλα».

Δηλαδή, κάθε τρίμηνο δημοσιεύει τα αποτελέσματα των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αναμορφώνει τα προηγούμενα τρίμηνα ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα συγκρίσιμα.

Το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της IDEAL Holdings περιλαμβάνει την Astir Vitogiannis που είναι εταιρεία παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στα Οινόφυτα Αττικής με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Εξάγει πάνω από 95% της παραγωγής της σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία.

Πελάτες της είναι βασικά πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής μπύρας, αναψυκτικών και ποτών. Πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά της Coleus Packaging με έδρα τη Νότιο Αφρική, η οποία εξάγει το 25% της παραγωγής της σε δέκα χώρες περιφερειακά από τη Ν. Αφρική. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκριση της γνωστοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ν. Αφρικής μέχρι 30 Ιουνίου 2022.

Οι εγκαταστάσεις της είναι ιδιόκτητες και ο μηχανολογικός εξοπλισμός παρόμοιος με της Astir. Οι πελάτες της Coleus είναι συμπληρωματικοί με τους πελάτες της Astir και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας της και αύξησης του κοινού πελατολογίου.

Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 60 εκατ. ευρώ και EBITDA 10,8 εκατ. ευρώ και εκτιμούμε ότι το 2022 τα μεγέθη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Επενδυτικός στόχος είναι η λειτουργική βελτίωση της Coleus σε επίπεδα παρόμοια της Astir, η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών και η αποκρυστάλλωση της αξίας μέσω συμμετοχής σε μεγαλύτερο σχήμα.

Στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών εμπιστοσύνης η ADACOM αποτελεί μια από τις παλαιότερες και πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο των trust services και cybersecurity, με μεγάλο πελατολόγιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Netbull είναι μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με εξειδίκευση στα managed security services που προσφέρονται μέσω του δικού της κέντρου ασφαλούς λειτουργίας «eIASIS». Η εταιρεία είναι γνωστή και από τις υπηρεσίες της για την απόκριση συμβάντων, καθώς διαχειρίστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα.

O συνδυασμός αυτών των υπηρεσιών με το χαρτοφυλάκιο λύσεων της ADACOM Trust Services και Cybersecurity, επιτρέπει στην Ideal να είναι πάροχος στην Ελλάδα με ολιστική προσφορά η οποία μπορεί να βοηθήσει οποιοδήποτε μέγεθος οργανισμού να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις κυβερνοασφάλειας του εξελισσόμενου τοπίου απειλών.

Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 17 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,4 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το 2022 τα μεγέθη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Επενδυτικός στόχος είναι η συγχώνευση της Netbull με την ADACOM και η περαιτέρω επένδυση στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και της πληροφορικής.

Τέλος, η Three Cents Artisanal Beverages δραστηριοποιείται στην αγορά των premium mixers και tonics με έδρα την Ελλάδα. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 και έκτοτε μεγαλώνει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάθε χρόνο, προσφέροντας νέα προϊόντα, είτε σε επίπεδο γεύσεων είτε σε επίπεδο διαφοροποίησης (Zero Sugar Line).

Τα προϊόντα της εταιρείας Three Cents εξάγονται σε περισσότερες από 34 χώρες και το 2022 αναμένεται οι πωλήσεις στο εξωτερικό να υπερβούν τις πωλήσεις στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Το 2021 η εταιρία έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 7,7 εκατ. ευρώ και EBITDA με 1,5 εκατ. ευρώ. Επενδυτικός στόχος είναι η άνοδος των πωλήσεων μέσω επενδύσεων σε marketing και promotion και η ισχυροποίηση του brand σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή