F-35 και μεγαλοστομίες για την πιο ισχυρή Ελλάδα της ιστορίας

0
44

Η «POSEIDON’S RAGE» φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ – Σε πρώτο πλάνο τα F-35, εξαγγελίες για την ισχυρότερη Ελλάδα στην ιστορία 

Ανταπόκριση από τη Σούδα: Σπύρος Σερμπέτης-Παππάς

«Παρόν» το Armyvoice στην άσκηση «POSEIDON’S RAGE» που διοργανώνεται στην Κρήτη ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών να δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκ νέου «διαφήμιση» των F-35 και της «προνομιακής» σχέσης που επιζητεί να έχει η χώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προτάσεις

Έχοντας δώσει καινοφανή σημασία και με την ταυτόχρονη παρουσία:

καθώς και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, η κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει «προεκλογικό hype» με τις μεγαλοστομίες για την πιο ισχυρή Ελλάδα της ιστορίας να δίνουν και να παίρνουν.

Πρώτος στις… «ιστορικές» δηλώσεις για την Ελλάδα και πάντοτε μπροστά από το σήμερα ορατό F-35, o ΥΦΕΘΑ, Νίκος Χαρδαλιάς, που είπε:

«Η φιλοδοξία μας δεν αντιστοιχεί σε τίποτα λιγότερο από τη δημιουργία των πιο προηγμένων, ικανών και επαγγελματικών Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία», για να συνεχίσει:

«Η σημασία της συνεργασίας των χωρών μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τη συμφωνηθείσα αναβάθμιση σημαντικού αριθμού Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper και την επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Αυτή η εμβληματική συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, θα τοποθετήσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανάμεσα στις πιο εξελιγμένες στην Ευρώπη».

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Νίκος Δένδιας, που δήλωσε «εξαιρετικά υπερήφανος για τις εξαιρετικές μηχανές (εννοώντας τα F-35)», καθώς και για το «εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό», για να προσθέσει πως «από το υστέρημα του ελληνικού λαού φτιάχνουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είχαμε ποτέ».

Η Ελλάδα και η πολιτική-στρατιωτική ηγεσία της μπορεί να έχει στραφεί ολοκληρωτικά στην απόκτηση της μοίρας των F-35, δίνοντας έντονη επικοινωνιακή διάσταση στην φιλοξενία τους στη Σούδα, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο για την Αμερική: το μαχητικό παρουσιάστηκε ως «μουσειακό έκθεμα», μη δίνοντας τη δυνατότητα καταγραφής πτήσης ή απογείωσής του.

Αντ’αυτού, η συνέχεια δόθηκε στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, όπου δυνάμεις των ΟΥΚ διενήργησαν άσκηση νηοψίας και επιβίβασης σε φουσκωτό. Οι διακεκριμένοι επισκέπτες προηγουμένως είχαν επισκεφθεί σκάφη της αμερικανικής ακτοφυλακής που ελλιμενίζονται στο Μαράθι και συγκεκριμένα τα σκάφη κλάσεων Sentinel:

  • John Scheuerman (που παραδόθηκε στην αμερικανική ακτοφυλακή το 2021)
  • Clarence Sutphin Jr (που παραδόθηκε στην αμερικανική ακτοφυλακή φέτος)

με το ενδεχόμενο προφανώς νέων προσθηκών, αυτή τη φορά για την Ελληνική Ακτοφυλακή, να μην πρέπει να αποκλείεται.

Πηγή