Eurogroup: Στην ατζέντα οι μακροοικονομικές εξελίξεις – Τι θα συζητήσουν για την Ελλάδα

0
10

Eurogroup: Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα δώσει το παρών στις συνεδριάσεις ενώ αναμένεται να ξεχωρίσει και η συνάντηση με την Ολλανδή ομόλογό του, κ. Sigrid Kaag.

Με μια γεμάτη ατζέντα θα συνεδριάσει το Eurogroup και Ecofin αναφορικά με μια σειρά εξελίξεων που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία των χωρών της Ευρωζώνης αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα δώσει το παρών στις συνεδριάσεις ενώ αναμένεται να ξεχωρίσει και η συνάντηση με την Ολλανδή ομόλογό του, κ. Sigrid Kaag.

Στο επίκεντρο οι μακροοικονομικές εξελίξεις

Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν και οι εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και οι αλλαγές πολιτικών στην Ευρωζώνη. Μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει χτυπήσει “καμπανάκι” στις οικονομίες των χωρών. Το Eurogroup θα συζητήσει, επίσης, την κατάσταση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης ως συνόλου και τις κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023. Παράλληλα, θα συζητηθεί και η περίπτωση της Κροατίας.

Στις “ράγες” και η ανάδειξη νέου εκτελεστικού διευθυντή στον ESM

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο θα συνεχίσει τις διαδικασίες ανάδειξης του νέου Εκτελεστικού Διευθυντή του ESM.

Το Next Generation EU στο μενού του Ecofin

Την Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθούν η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία, η πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η τσεχική Προεδρία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της στον τομέα των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων και το πρόγραμμα εργασιών της για την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2022, ενώ αναμένεται να εγκριθούν συμπεράσματα σχετικά με τις εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις του 2022, στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών την οποία προβλέπει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Για τις οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη

Ο Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Παναγιώτης Κυριακόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φανερές επιπτώσεις πέραν από τις ανθρωπιστικές που όλοι γνωρίζουμε που αφορούν το προσφυγικό υπάρχουν κυρίως οικονομικές επιπτώσεις. Όλες οι οικονομίες πλήττονται είτε όπως λέμε οι πιο προηγμένες οικονομίες για παράδειγμα η Αμερική, ο Καναδάς αλλά και ολόκληρη η Ευρωζώνη. Σχετικά με τις επιπτώσεις κύρια επίπτωση του πολέμου είναι ότι υπάρχει έλλειψη διαφόρων αγαθών βασικών (π.χ. όλη η Ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με ένα κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης η οποία μπορεί στο μέλλον να μας απασχολήσει. Προς το παρών δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος, γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι εξαγωγείς περισσότερο από 80% π.χ. στο ηλιέλαιο, στο καλαμπόκι και 30% στα σιτηρά. Επίσης όπως βλέπουμε υπάρχουν έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις σχετικά με την Ελλάδα έχουν ένα ράλι τιμών σε διψήφια ποσοστά…” σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή