Eπιστρέφει μετά από 10 χρόνια

0
20

Έπειτα από 10 χρόνια αναβιώνει μιας σπουδαία διεθνής διοργάνωση, και μάλιστα στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο που έχει διεξαχθεί ποτέ στη χώρα μας, o ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας (27 Απριλίου – 1 Μαΐου).

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος συμπεριλαμβάνεται στο αγωνιστικό καλεντάρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας (UCI), είναι κατηγορίας 2,1 Europe Tour και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναρπαστικές διαδρομές (ετάπ) από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή 20 διεθνούς φήμης επαγγελματικών και Εθνικών ομάδων και 140 ποδηλατών κορυφαίου επιπέδου. 

Αναλυτικά οι πληροφορίες στο site της διοργάνωσης

Η Ελλάδα κάνει την ορθοπεταλιά της, φιλοξενεί και στο άθλημα της ποδηλασίας, όπως σε πολλά ακόμα αθλήματα την τελευταία διετία –ανεξαρτήτως δημοφιλίας- σπουδαίες διοργανώσεις, επιστρέφοντας στη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι!

Δημιουργείται έτσι ένα ακόμα τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός για τους πολίτες σε όλη την χώρα:

    Τουριστικό, χάρις στην τεράστια προβολή των πόλεων, που εκκινεί, διέρχεται και τερματίζει το peloton.
    Ψυχαγωγικό, διότι όλοι μπορούν να το παρακολουθήσουν χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας τις θεαματικές μονομαχίες των ποδηλατών.
    Εκπαιδευτικό, επειδή ο Γύρος πλαισιώνεται από εκατοντάδες παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο την ενίσχυση της ποδηλατικής συνείδησης στην κοινωνία και τη βιώσιμη κινητικότητα, σε μια εποχή που είναι αναγκαίο να αφήνει θετικό οικολογικό αποτύπωμα κάθε ενέργειά μας.

“Η διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων, η εξωστρέφεια της Ελλάδας, αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για την καλύτερη επένδυση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας. Η σύνδεση του αθλητισμού με τον τουρισμό είναι κεφάλαιο προς περαιτέρω αξιοποίηση, σε άμεσο όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας” τονίζει η ΔΕΗ.

•    Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021, που μετά από οκτώ χρόνια απουσίας επανήλθε στο παγκόσμιο προσκήνιο και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια.

•    Χρηματοδοτήθηκε μόλις στο 25% από το ελληνικό δημόσιο (720.000€), το οικονομικό του αποτύπωμα άγγιξε τα 35 εκατ., εκ των οποίων τα 20 εκατ. καταβλήθηκαν στις τοπικές οικονομίες, όπου διεξήχθησαν οι Ειδικές του WRC.

•    Στηρίζουμε τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι χορηγοί των Αγώνων είναι βασικοί συνεργάτες επιτυχίας, όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού, οι εθελοντές (περισσότεροι από 600, οι οποίοι εκπαιδεύονται, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης και αξιοποιούνται στη συνέχεια μέσω του Μητρώου Εθελοντών Αθλητικών Διοργανώσεων) και φυσικά φορείς ανιδιοτελούς προσφοράς όπως ο Ερυθρός Σταυρός μια το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

•    Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είχε 59.459.000 θεατές σε όλο τον πλανήτη και σε παγκόσμια κλίμακα αναμεταδόθηκαν 770 ώρες από την Ελλάδα:
    Η Ακρόπολη, το Σύνταγμα, η Κορινθία, οι νομοί της Στερεάς Ελλάδας, τα πανέμορφα τοπία, τα ελατοδάση, οι ορεινοί όγκοι της ηπειρωτικής χώρας, οι ομορφιές του τόπου μας.

•    Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο:

    Στο εσωτερικό της χώρας μας, θα υπάρχει καθημερινά 1,5 ώρα ζωντανής μετάδοσης κάθε ετάπ από το ERTflix και κάθε βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα, από τον Alpha η περίληψη της αγωνιστικής ημέρας, διάρκειας 26 λεπτών.
    Η 26λεπτη περίληψη θα προβάλλεται κάθε βράδυ και από το Eurosport, πρόγραμμα που θα επαναλαμβάνεται το επόμενο πρωινό από το Eurosport2.
    Η Ευρώπη θα “βλέπει” Ελλάδα μέσα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που: είναι μέλη της European Broadcasting Union (EBU), ενώ το τηλεοπτικό σήμα θα φτάσει ακόμα σε:
    Μέση Ανατολή,
    Νέα Ζηλανδία,
    Αυστραλία,
    Ιαπωνία,
    Κίνα,
    Νοτιοανατολική Ασία,
    Ινδία,
    Νότια Αφρική,
    Βόρεια και Νότια Αμερική.
    Επιπλέον, στη συμφωνία με τον παγκόσμιο αθλητικό τηλεοπτικό κολοσσό Eurosport, περιλαμβάνεται η προβολή δεκάδων σποτ διαφήμισης της Ελλάδας με αφορμή τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο.

Αναλυτικά, τα 5 ετάπ του Γύρου

Τετάρτη, 27 Απριλίου, 1ο ετάπ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΡΕΘΥΜΝΟ –  ΧΑΝΙΑ = 190,1χλμ
Αθάνατο – Σίβα – Κερασιά – Πρινιάς – Αυγενική – Αγία Βαρβάρα – Πανασός – Γέργερη – Νύβριτος- Ζαρός – Βορίζια – Κρηταγενής Δίας (σπριντ ανάβασης) – Καμάρες – Λοχριά – Άρδακτος – Πλάτανος – Βαθιακό – Αποδούλου – Νίθαυρη – Κουρούτες (σπριντ ανάβασης) – Φουρφουράς – Βιζάρι – Πάνακρον – Καλόγερος – Αγία Φωτεινή – Παντάνασσα – Πρασιές – Ρέθυμνο (σπριντ ευθείας) – Καμάρι – Πετρές – Δράμια – Γεωργιούπολη (σπριντ ευθείας) – Βρύσσες – Άγιοι Πάντες – Νιο Χωριό – Στύλος – Μαλάξα – Νεροκούρου – Χανιά.
Πέμπτη 28 Απριλίου, 2ο ΕΤΑΠ: OAKA (Μαρούσι) – Ιτέα = 165χλμ
ΟΑΚΑ – Αττική Οδός – Φυλή (σπριντ ανάβασης) – Πύλη (σπριντ ευθείας) – Δάφνη – Ερυθρές – Θήβα – Αλίαρτος (σπριντ ευθείας) – Λιβαδειά – Δίστομο – Δεσφίνα (σπριντ ανάβασης) – Ιτέα.
Παρασκευή 29 Απριλίου, 3ο ΕΤΑΠ: Δελφοί – Λαμία – Καρδίτσα = 170,7χλμ
Δελφοί (Μουσείο) – Χρισσό – Ελαιώνας – Άμφισσα – Βωξίτες (σπριντ ανάβασης) – Γραβιά – Μπράλος – Λαμία (σπριντ ευθείας) – Λιανοκλάδι (σπριντ ευθείας) – Τρίλοφο (σπριντ ανάβασης) – Λίμνη Σμοκόβου – Άγραφα – Καλλιφώνι – Αγιοπηγή – Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας.
Σάββατο 30 Απριλίου, 4ο ΕΤΑΠ: Καρδίτσα – Λίμνη Πλαστήρα – Λάρισα = 174χλμ
Καρδίτσα – Μοσχάτο – Λίμνη Πλαστήρα – Άγιος Αθανάσιος – Καστανιά (σπριντ ανάβασης) – Γοργοβίτες – Παλαμάς (σπριντ ευθείας) – Φαρκαδόνα – Προφήτης Ηλίας (σπριντ ανάβασης) – Τύρναβος (σπριντ ευθείας) – Γιάννουλη – Λάρισα (σπριντ ευθείας) – Γήπεδο Αλκαζάρ.
Κυριακή 1 Μαΐου, 5ο ΕΤΑΠ: Μετέωρα (Καλαμπάκα) – Ιωάννινα = 154,5χλμ

Καλαμπάκα (σπριντ ευθείας) – γύρος Μετεώρων – Καλαμπάκα – αυχένας Κατάρας (σπριντ ανάβασης) – Μέτσοβο – Τζουμέρκα – Μαζιά (σπριντ ανάβασης) – Ιωάννινα – Ακτή Μιαούλη (σπριντ ευθείας).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

•    Το πλαίσιο της διοργάνωσης έχει ήδη επεκταθεί, πέρα από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, σε πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων (ανέρχονται σε περίπου 200) σε κάθε από τους δεκάδες Δήμους, απ’ όπου διέρχεται ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος.

•    Οι δράσεις εξελίσσονται με τις τοπικές κοινότητες για τις τοπικές κοινωνίες, σκοπό έχουν να βάλουν το ποδήλατο στις καρδιές και στη ζωή μικρών και μεγάλων και υπηρετούν την εθνική στρατηγική οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, όπου τα αθλητικά γεγονότα ταυτόχρονα επιτελούν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο.

•    Βασικές παράμετροι των παράλληλων εκδηλώσεων, ο κύριος όγκος των οποίων θα εξελιχθεί ολόκληρη την εβδομάδα μετά από το Πάσχα, είναι η οδική ασφάλεια, η ανάπτυξη ποδηλατικής συνείδησης, το οικολογικό αποτύπωμα και η βιώσιμη κινητικότητα, μηνύματα ζωτικά εξαιτίας της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης.

•    Φυσικά και η κοινωνικοποίηση ατόμων χωρίς αποκλεισμούς. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η συστηματική κινητοποίηση των Ατόμων με Αναπηρίες με τη συμμετοχή και τη συμπερίληψή τους μέσω των δράσεων.

•    Οι εκδηλώσεις διακρίνονται σε εκπαιδευτικές, διαγωνιστικές αλλά και εικαστικές με θέμα το ποδήλατο.

•    Χαρακτηριστική η διήμερη γιορτή στο ΟΑΚΑ, 27 και 28 Απριλίου:

    το ΔΕΗ Bike Festival, με δράσεις διάσπαρτες, παντού στους εξωτερικούς χώρους του Ποδηλατοδρομίου, από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, για να παίξουν μικροί και μεγάλοι, να συμμετάσχουν, να δοκιμάσουν ποδήλατα, ηλεκτρικά και μη, να γελάσουν, να περάσουν ώρες ευχάριστα με
    Έκθεση ποδηλατικών ειδών,
    επιδαπέδιες δραστηριότητες,
    sportive δράσεις με mountain bikes,
    πίστα δεξιοτεχνίας 17 στόχων, με την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών,
    baby race,
    αγώνες ταχύτητας
    εκπαιδευτικές δράσεις,
    σεμινάρια για την οδηγική ασφάλεια, αφιερωμένα στην μνήμη της αδικοχαμένης Δήμητρας Ιορδανίδου.

 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή