Ο Ζαννέτος Λουκά Έχει Εκπαιδευτεί από Μοναχούς Shaolin

0
7

 

Ο Ζαννέτος Λουκά είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο χαίρεσαι να μιλάς. Είναι «άρρωστος» με τις πολεμικές τέχνες, τα ταξίδια και θεωρεί την προσωπική του εξέλιξη μονόδρομο. Στο Zulucast Talk, δηλαδή το podcast που τρέχει εδώ και τρία χρόνια, θα ακούσεις συζητήσεις με επιστήμονες του Cern, συμβουλές για τη δίαιτα του σκύλου σου, αλλά και ενδιαφέρουσες ιστορίες από αθλητές μαχητικών σπορ, καλλιτέχνες και πολλούς ακόμη ενδιαφέροντες ανθρώπους.

 

Ο ίδιος έχει ανέβει στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο για φιλανθρωπικό σκοπό, ενώ έχει βρεθεί, μεταξύ άλλων, στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου. Μετράει συμμετοχές σε αγώνες μποξ, αλλά και σε διαγωνισμούς body building. Με λίγα λόγια, ο τύπος είναι ασταμάτητος.

 

Τον συνάντησα μια μέρα του Μάρτη στο κέντρο της Αθήνας, καθίσαμε μέσα σε ένα μπιστρό και με έναν καφέ στα χέρια ξεκινήσαμε την κουβέντα.

 

«Αισθάνομαι ότι έχω δύο εαυτούς», μου λέει σχετικά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του. «Έναν από αυτούς αναγκάστηκα να τον θάψω από μόνος μου. Ήμουν ένα παιδί που απλά τον ενδιέφερε να έχει μια μοτοσικλέτα και κοπέλα. Δεν είχα στόχους, ούτε πλάνο στη ζωή μου. Το μόνο που ήθελα ήταν να πάω στην Αμερική». Αυτή ήταν η ζωή του μέχρι τα 17 του -κάπου στα early 00’s. Με το σύστημα παιδείας να τον έχει απογοητεύσει, βρήκε παρηγοριά στη μουσική των Active Member, των Διάφανων Κρίνων, των Ενδελέχεια και άλλων συγκροτημάτων.

 

Η Μέρα που Άλλαξε τη Ζωή του

 

Η ζωή του άλλαξε μέσα σε ένα βράδυ, κάτι που αναφέρει και στο TEDx Talk που είχε κάνει πριν από λίγα χρόνια. «Μια μέρα πριν από τις τελικές εξετάσεις του Λυκείου, τις αντίστοιχες πανελλήνιες της Κύπρου, ένας φίλος μου υπενθύμισε το όνειρο που είχα για την Αμερική. Εκείνο το βράδυ κλειδώθηκα στο δωμάτιό μου και δεν έκλεισα μάτι. Αποφάσισα ότι δεν έχει νόημα να περάσω κάπου αλλού και ότι έπρεπε να το ακολουθήσω. Σύντομα ξεκινούσα την υποχρεωτική μου θητεία στον στρατό, που τότε ήταν στους 26 μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα πήρα SAT, Toefl και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να με δεχθούν στα πανεπιστήμια που ήθελα. Τελικά, κατάφερα να μπω ακριβώς σε αυτό που είχα ως top στο μυαλό μου. Έγινε μια “έκρηξη” μέσα μου. Άλλαξα κοσμοθεωρία, ρούχα, ξέκοψα αρκετούς φίλους και στο κεφάλι μου υπήρχαν μόνο οι εικόνες της Αμερικής. Ο Michael Jordan, οι Chicago Bulls, όλη αυτή η “αμερικανιά”».

 

IMG_6717.jpeg

​Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχωρηση του Ζαννέτου Λουκά.

 

Μπορεί οι γονείς του να μην είχαν οικονομική άνεση, αλλά δεν τον εμπόδισαν να φύγει. «Μέσα σε ένα τετράμηνο τα είδα όλα. Κατάλαβα ότι δεν είμαι άχρηστος, επειδή βρήκα τον δικό μου “ωκεανό”. Αρχικά έμεινα στα σύνορα μεταξύ Florida και Alabama, τελείωσα το πτυχίο μου και μετά έκανα ένα δεύτερο στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα δούλευα με κάποιους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι πουλούσαν σουβλάκια με σταντ σε διάφορα φεστιβάλ. Από συναντήσεις των fans της Harley Davidson, μέχρι τα Gay Pride. Για μια τριετία πηγαίναμε οδικώς παντού. Γύρισα όλη την Αμερική. Πρέπει να έχουμε γυρίσει 43 πολιτείες οδικώς».

 

Τα «Ακραία» Ταξίδια

 

Καθώς μιλάει, μπορείς να δεις ότι ακόμα και σήμερα, στα τέλη των 30’s του, έχει έναν εφηβικό ενθουσιασμό. Είναι ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει σε κάποια από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου κι όμως, σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεται ακόμη στην αρχή της εμπειρίας. Τον ρωτάω για τα ταξίδια του και πώς μπήκε αυτό το μικρόβιο στη ζωή του.

 

Screen Shot 2023-02-05 at 3.32.09 PM.jpg

​Οι Φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχωρηση του Ζαννέτου Λουκά.

 

«Μου αρέσει πολύ η φύση και τα ζώα. Παρακολουθούσα National Geographic, ξέρεις, όλα αυτά. Όλα ξεκίνησαν με κάποια ταξίδια στη Λατινική Αμερική, όσο ήμουν στις ΗΠΑ. Περού, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Παταγονία, Βραζιλία. Το Miami ήταν κοντά και έτσι έβρισκες φτηνά εισιτήρια. Κάποια στιγμή ήθελα να δω από κοντά καρχαρίες. Πήραμε ένα σκάφος και βουτήξαμε στο Belize Island. Επίσης, είχα φιδοφοβία. Όπου έβλεπα φίδια, έτρεχα από πίσω για να την ξεπεράσω. Πάντα μου άρεσαν τα δύσκολα. Ήθελα να κάνω όσα περισσότερα γίνεται το διάστημα που βρισκόμουν στην Αμερική. Στην Ευρώπη ήξερα ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψεις».

 

Κι από τις άλλες ηπείρους; «Η μόνη στην οποία δεν έχω ταξιδέψει ακόμα είναι η Αυστραλία. Αν μπει στο πλάνο μου θα γίνει».

 

Στη συνέχεια τον ρωτάω για τα πιο extreme ταξίδια που έχει κάνει.

 

EPSN0027.JPG

​Οι Φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχωρηση του Ζαννέτου Λουκά.

 

«Οι πρώτες επαφές με τη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα ήταν extreme. Ήταν πυκνή όπως και η υγρασία της. Εκεί δεν φοβάσαι τόσο τα ζώα, όσο τα κουνούπια. Μπορεί να πεθάνεις από τις ασθένειες που μεταφέρουν. Επίσης, πήγα να μείνω με μια φυλή στη μέση του Αμαζόνιου, χωρίς να έχω πάνω μου ούτε κινητό», μου λέει, για να συμπληρώσει σχετικά με ένα από τα ταξίδια που του άλλαξαν τη ζωή.

 

Screen Shot 2020-12-08 at 9.21.10 PM.jpg

​Οι Φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχωρηση του Ζαννέτου Λουκά.

 

«Μπορεί να μην είναι extreme με την έννοια που το λες, όμως, όταν έζησα δίπλα σε μοναχούς Shaolin, άλλαξαν πολλά μέσα μου. Έμεινα στο μοναδικό μοναστήρι Shaolin στον κόσμο. Έκανα οκτώ ώρες τη μέρα προπόνηση. Τρώγαμε ρύζι με λαχανικά, προπονούμασταν σε μάχες με αντίπαλο – με ή χωρίς όπλα. H απομάκρυνσή μου από το Διαδίκτυο και την καθημερινότητα της πόλης, άνοιξε το μυαλό μου. Άκουγα τα πουλιά, τη φύση. Shaolin σημαίνει “μικρό δάσος”. Εντωμεταξύ, συγκεντρωνόμουν και πιο εύκολα. Μου έδειχνες κάτι και το καταλάβαινα με τη μία. Στην πόλη πρέπει να μου το δείξεις πέντε φορές».

 

Η Επιστροφή στην Κύπρο και η Ενασχόληση με τις Εκδόσεις

 

«Οι σπουδές μου με έκαναν να αγαπήσω το χαρτί. Έπαιρνα ξένα περιοδικά όπως το GQ ή ελληνικά, τύπου Status ή ΚΛΙΚ και είχαν μια βαρύτητα. Ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο. Το 2008, λοιπόν, έκανα πρακτική στη Nickelodeon, αλλά έσκασε η βόμβα της Lehman Brothers και αποφάσισα να γυρίσω. Το 2009 βρίσκομαι στην Κύπρο και ξεκινάω ως γενικός διευθυντής συντονισμού σε μια εταιρεία με περιοδικά».

 

IMG_8810.jpeg

​Οι Φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχωρηση του Ζαννέτου Λουκά.

 

«Είχα πάει για άλλη θέση στο interview, αλλά ο εκδότης αναγνώρισε σε μένα κάποια στοιχεία και μου πρότεινε τελικά αυτή. Πλέον, είχε πραγματοποιηθεί η “έκρηξη” που σου έλεγα πριν και είχε έρθει η ώρα να αποδείξω τι μπορώ να κάνω. Το 2012 έφτιαξα την εκδοτική Intelligence Media και συνεχίζουμε δυναμικά».

 

Ελλάδα και Zulucast Talk

 

Πριν από λίγα χρόνια ο Ζαννέτος αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Εδώ έστησε το δικό του στούντιο, το οποίο έχει διακοσμήσει με σουβενίρ από τα ταξίδια του και σε αυτό γυρίζεται το Zulucast Talk! Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της κουβέντας, τον ρωτάω και γι’ αυτό το κεφάλαιο της ζωής του.

 

«Είναι ένας τύπος στην Αμερική, ο Howard Stern, ο οποίος όταν ήμουν εκεί ήταν στα ντουζένια του. Έβγαζε στην τηλεόραση μια εκπομπή, όπου μιλούσε στους καλεσμένους με ακουστικά στο κεφάλι και μικρόφωνο. Όπως είναι ένα podcast σήμερα. Έκανε extreme πράγματα. Μου άρεσε πάρα πολύ και καθώς περνούσαν τα χρόνια, το είχα αφήσει στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Το 2016 ξεκίνησα το πρώτο μου pod στην Κύπρο, το Carpe Diem. Έκανα πολλά λάθη σε αυτό, αλλά αποφάσισα να τα διορθώσω».

 

IMG_7204.jpeg

​Οι Φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχωρηση του Ζαννέτου Λουκά.

 

«Το 2020 επανήλθα, έχοντας κάνει ραδιόφωνο για να εκπαιδευτώ και αποφάσισα να κάνω το Zulucast Talk, που ουσιαστικά είναι ο “κόσμος του Ζαννέτου”. Θέλω τα ερωτήματά μου να γίνουν οι απαντήσεις για τον θεατή. Από το 2021 βρίσκομαι στην Ελλάδα και το κάνω από εδώ. Δεν με ενδιαφέρει να φέρω κάποιον επειδή έχει hype, ούτε κυνηγάω τον αλγόριθμο. Είναι αυτό που λέμε ωμή κάβλα και μέσω αυτού έχω γνωρίσει εκατοντάδες φανταστικούς ανθρώπους».

 

Η ώρα είχε περάσει πολύ ευχάριστα και οι κούπες μας είχαν αδειάσει. Χαιρόμουν, επειδή ακόμη και μέσα από αυτή τη μικρή σε διάρκεια συνάντηση, έφευγα πιο γεμάτος. Ο Ζαννέτος είναι από τους ανθρώπους που έχουν μια αστείρευτη πηγή ενέργειας μέσα τους. Θα σε εμπνεύσουν και θα αντλήσουν έμπνευση από εσένα. Χαιρετηθήκαμε και χαθήκαμε ξανά μέσα στην πόλη.

 

Ακολουθήστε τον Αντώνη Κωνσταντάρα στο Ιnstagram.

 

Κάνε subscribe στο YouTube – VICE Greece.

 

Περισσότερα από το VICE

 

Ο Σκηνοθέτης του “Pari” Πιστεύει ότι τα Εξάρχεια Δεν Κινδυνεύουν από Τίποτα

 

«Σκεφτόμουν ότι θα Καούμε Ζωντανοί» – Ο 20χρονος Επιβάτης που Έσωσε Ζωές στα Τέμπη Μιλά στο VICE

 

«Δεν Αναγνώριζα τον Εαυτό μου στον Καθρέφτη»: Ο Ανδρέας Περιγράφει Πώς Είναι να Ζεις με Αποπροσωποποίηση

 

Ακολουθήστε το VICE σε FacebookInstagram και Twitter.

 

Πηγή