Θεωρείο: Το «πηγαδάκι» του Τσούνη

0
27

Το εντυπωσιακά θερμό κλίμα που υπήρχε στην τελευταία ομιλία του προς τους ομογενείς αποτυπώθηκε και με το πέρας της εκδήλωσης, οπότε δημιουργήθηκε πλήθος από πηγαδάκια και συζητήσεις. Σε ένα από αυτά συμμετείχε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, και βγήκε είδηση: Ανέφερε πως στην Ελλάδα πολύ σύντομα θα «γίνουν πράγματα», καθώς ο σχεδιασμός είναι να εξελιχθεί σε κόμβο αερίου για όλα τα Βαλκάνια, αλλά και την Αν. Ευρώπη, σημειώνοντας πως τελικός στόχος είναι να προμηθεύει αέριο στους γείτονες. Προανήγγειλε, δε, στενότερη συνεργασία –παρόμοια με αυτήν που υπάρχει με την Αίγυπτο– και με το Ισραήλ.

Στη Ναύπακτο

Ο Αμερικανός πρέσβης, πάντως, αποχώρησε λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο από τις ΗΠΑ. Αμέσως μετά την προσγείωση στην Αθήνα, θα επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο με τελικό προορισμό τη Ναύπακτο. Ο λόγος είναι δυσάρεστος, καθώς πέθανε αγαπημένος του θείος και θα παραστεί στην κηδεία μαζί με τη μητέρα του.

Ικανοποίηση Ελπιδοφόρου

Ενθουσιασμένος μαθαίνω πως ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με την ομιλία που εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο. Καλά πληροφορημένες πηγές μού έλεγαν πως ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην Αμερική, γνωρίζοντας καλά την αμερικανική ιδιοσυγκρασία, θεωρεί «μαεστρικό» τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην Τουρκία, επιλέγοντας τις συγκρίσεις με τη Ρωσία που είναι εύκολα αντιληπτές στο αμερικανικό κοινό και περιέγραψε τι ακριβώς κάνει η Αγκυρα στην Ελλάδα. Η λέξη-κλειδί ήταν ο «αναθεωρητισμός».

Το τετ α τετ

Τα τρία 24ωρα που έμεινε η ελληνική αποστολή στο Blair House –μόνον οι υπουργοί–, το οίκημα φιλοξενίας του Λευκού Οίκου έγινε κέντρο διερχομένων. Ο Εντι Ζεμενίδης πέρασε το κατώφλι του χώρου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ομιλία Μητσοτάκη

Η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού είχε μοιραστεί πριν ξεκινήσει στα μέλη του Κογκρέσου γραπτώς, ώστε να έχουν και οπτική και ακουστική εικόνα. Η θετική εντύπωση που άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τέτοια, που στο τέλος πολλοί γερουσιαστές τον πλησίασαν για να… υπογράψει πάνω στην ομιλία, ώστε να την κρατήσουν ως ενθύμιο.

Μόνος του

Ενα καλό ερώτημα είναι ποιος έγραψε την ομιλία που εκφώνησε στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απάντηση είναι μόνος του. Καθώς επρόκειτο για μια ιστορική στιγμή, ο πρωθυπουργός δούλευε εδώ και καιρό την ομιλία του προσωπικά. Εχοντας άποψη, δε, για την αμερικανική πραγματικότητα, ήταν προσωπική του επιλογή οι πολλές ιστορικές αναφορές.

Πηγή