Ψαλτοπούλου: Ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε για κορωνοϊό – ευλογιά των πιθήκων (VIDEO)

0
18

Στην αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και στην εμφάνιση της «ευλογιάς των πιθήκων», αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, δεν δηλώνονται και όλα, υπάρχει και ένα 10% με 15% επαναμολύνσεις, που μας δείχνει ότι δεν είμαστε ασφαλείς, ακόμα και αν έχουμε ξανακολλήσει πριν ή και να έχουμε εμβολιαστεί με την τρίτη δόση. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν περισσότερο τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας και τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, αφού οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι δηλαδή, είναι στο 90% σε αυτές τις ηλικίες. Επομένως, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, είτε βρισκόμαστε στην Αθήνα, είτε βρισκόμαστε σε διακοπές, αλλά κυρίως τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση.

» Ακόμα τα εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι περισσότερα από τα εξιτήρια, έχουμε μία σταθεροποίηση στα λύματα, όμως οι θάνατοι παραμένουν γύρω στους 30 με 40 την ημέρα, που είναι ένας μεγάλος αριθμός, αν αναλογιστούμε ότι έχουμε στην Ελλάδα 300 θανάτους την ημέρα από κάθε αιτία. Μάλλον είναι η τρίτη αιτία θανάτου καθημερινά, μετά από τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο.

» Πρέπει συνεχώς να επικαιροποιούμε τις οδηγίες, για παράδειγμα το φθινόπωρο που θα έχουμε περισσότερες λειτουργίες σε εσωτερικούς χώρους. Είναι γεγονός ότι ενώ ο μέσος όρος των διαγνωσθέντων είναι στα 35 με 40 έτη, όταν μιλάμε για διασωληνωμένους φτάνουμε στα 70 έτη και όταν μιλάμε για θανάτους φτάνουμε στα 80 έτη, που σημαίνει ότι το φορτίο που πληρώνουν τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας ή είναι τρίτες ηλικίες, είναι πάρα πολύ βαρύ.

» Ενώ είναι εθελοντική η χρήση μάσκας, τα άτομα αυτά πρέπει να το σκέφτονται δύο και τρεις φορές περισσότερο, όταν βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους, ή σε χώρους με συνωστισμό, που πρέπει να το βάλουν ως προτεραιότητα για την ασφάλεια και τη ζωή τους, τη χρήση μάσκας, αμέσως τη διάγνωση μόλις δουν κάποιο σύμπτωμα ή έρθουν σε επαφή με ένα άλλο άτομο που βλέπουν ότι έχει νοσήσει και τη συνεργασία με το θεράποντα ιατρό, ειδικά όταν υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας, ώστε να προστατευθούν καλύτερα.

» Συμπτώματα Long Covid είναι σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακά, βασανίζουν το 10% με 20% των ατόμων που έχουν νοσήσει, μπορεί να μας οδηγήσουν στο να έχουμε συμπτώματα γενικά, όπως μία παραπάνω κόπωση, μία δυσφορία στο περπάτημα, νευροψυχιατρικά, όπως το να μην θυμόμαστε κάποια πράγματα, να νοιώθουμε στεναχωρημένοι, ενδοκρινολογικά, προβλήματα με τον θυροειδή, ή το αναπνευστικό.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε για τα καρδιαγγειακά για θρομβώσεις ή και για αρρυθμίες, ακόμα και αν το έχουμε περάσει ελαφρά, πρέπει να έχουμε συνεργασία με το γιατρό, έτσι ώστε να προλάβει ό,τι εμφανιστεί, να διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο και να πάρει την κατάλληλη αντιμετώπιση και θεραπεία.

» Ο κορωνοϊός έκανε και θα συνεχίσει να κάνει παραλλαγές, η παραλλαγή “Κένταυρος” που είναι μία από αυτές, ελέγχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δεν είναι ακόμα κάτι διαφορετικό από τις παραλλαγές που έχουμε μέχρι σήμερα και το στοίχημα είναι το εμβόλιο που έχουμε ή και τα επόμενα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά προς όλες τις παραλλαγές, ακόμα και τις μελλοντικές. Επομένως, ακόμα είναι θέμα παρακολούθησης αυτών των παραλλαγών».

Για την ευλογιά των πιθήκων

Όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, είπε ότι «μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική εικόνα, για ένα νόσημα που ήταν ενδημικό στην Αφρική και τώρα έχει ξεφύγει. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο έχει ξεφύγει σε τόσο μεγάλο βαθμό στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί είναι σε Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία και παρ’ όλα αυτά έχει έρθει και στη χώρα μας. Αφορά κάθε άτομο, αλλά κυρίως άνδρες που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων, στη Γαλλία που έγινε διάγνωση σε γυναίκα, έγινε πρώτο θέμα.

» Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, επομένως δεν είναι ακριβώς ίδιο με τον κορωνοϊό και εκεί έχουμε την πιθανότητα να κολλήσουμε εφόσον αρχίσουν να εμφανίζονται κάποια δερματικά εξανθήματα. Επομένως η εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων, είτε από την κεφαλή προς τα κάτω, είτε και περιοχικά στον κορμό, θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τον προσωπικό μας γιατρό και το δερματολόγο.

» Θέλει απομόνωση, είμαστε όμως πολύ καλύτερα σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση με τα εμβόλια και αντιικά φάρμακα και ευτυχώς δεν έχει εμφανιστεί κάποιος θάνατος σε μη ενδημικές περιοχές και παρ’ όλα αυτά χρειάζονται κάποια από τα άτομα αυτά και νοσοκομειακή παρακολούθηση και λόγω κινδύνου σήψης και λόγω πόνου, οπότε πρέπει και αυτό να το παρακολουθούμε».

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή