Το EMBCA τιμά την Ημέρα του «OXI» με διαδικτυακή συζήτηση

0
11
Το EMBCA τιμά την Ημέρα του «OXI» με διαδικτυακή συζήτηση

Το EMBCA τιμά την Ημέρα του «OXI» με διαδικτυακή συζήτηση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η East Mediterranean Business Culture Alliance (EMBCA) φιλοξένησε διαδικτυακά με ένα Webinar την «Ετήσια Ημέρα OXI (28 Οκτωβρίου 1940): Η κραυγή της ελευθερίας στην τυραννία».

Στο πάνελ πήραν μέρος ο απόστρατος στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης, ο συγγραφέας Δρ. Christopher Lamb, Research Fellow (συνταξιούχος) στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας, ο συγγραφέας, ιστορικός και διευθυντής του EMBCA Αλεξάντερ Μπιλίνης, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι Στίβεν Μπάουμαν, και ο ιστορικός, ερευνητής, συγγραφέας και διευθυντής του EMBCA Πίτερ Γιακουμής.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και μουσική παρουσίαση από τον γνωστό Ελληνοαμερικανό μπασοβαρύτονο Κώστα Τσουράκη τραγουδώντας a cappella τραγούδια της Σοφίας Βέμπο της εποχής. Ο πρόεδρος του EMBCA Λου Κάτσος συντόνισε τη συζήτηση και απηύθυνε χαιρετισμό, σημειώνοντας ότι η Ημέρα «OXI» (28 Οκτωβρίου 1940), εθνική εορτή των Ελλήνων, τιμά την απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στον Εμανουέλε Γκράτσι, τον Ιταλό πρεσβευτή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που μετέφερε το τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσολίνι «το οποίο θα επέτρεπε στα ξένα στρατεύματα να βασιλεύουν ελεύθερα στην Ελλάδα, ένα ουδέτερο έθνος εκείνη την εποχή».

«Η απάντησή του σε αυτά τα αιτήματα και η απλή κραυγή του ελληνικού λαού ‘ΟΧΙ’ οδήγησε σε μάχες των Ελλήνων με ιστορικές διεθνείς συνέπειες για την Ευρώπη και τον ελεύθερο κόσμο», συνέχισε ο κ. Κάτσος. «Ηταν η πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό θέατρο που μια δύναμη του Αξονα ηττήθηκε αφότου είχαν καταλάβει τη μία χώρα μετά την άλλη, αυξάνοντας τις ελπίδες της κατεχόμενης Ευρώπης και προκαλώντας τις ναζιστικές δυνάμεις που επρόκειτο να επιτεθούν στη Σοβιετική Ενωση (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα) να εκτρέψουν τις δυνάμεις τους και να εισβάλουν στην Ελλάδα». «Αυτή η εκτροπή οδήγησε σε καθυστέρηση της ναζιστικής εισβολής στην ΕΣΣΔ και στην τελική ήττα των Ναζί εκεί τον σοβιετικό χειμώνα», σημείωσε ο κ. Κάτσος, προσθέτοντας ότι «η Ημέρα OXI ήταν ένα σημείο καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε μια σημασία που ξεπερνούσε την Ελληνική Δημοκρατία».

Επιπλέον, παρά την τελική ήττα των Ελλήνων, έχοντας πολεμήσει πολύ και σκληρά, η γενναιότητα του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων έξι μηνών είχε επίσης ως αποτέλεσμα να αλλάξει η αντίληψη των Ελληνοαμερικανών και των Ελλήνων γενικότερα στην Αμερική. Οι Ελληνοαμερικανοί από το να θεωρούνται οι «άλλοι» έγιναν τελικά αποδεκτοί ως Αμερικανοί.

 

Πηγή