Το νέο παραμύθι έχει πάλι τον ίδιο δράκο

0
40

Πολύτιμοι πόροι για τις κοινωνίες θα μεταφερθούν στους εξοπλισμούς, ως ένα παραμύθι για την αντιμετώπιση του δράκου, που χθες ήταν η ΕΣΣΔ και σήμερα η Ρωσία

Η άποψη πως για ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Πούτιν είναι λάθος, αναφέρει στο πρόσφατο άρθρο του στον Economist o Τζον Τζ. Μερσχάιμερ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και συνδιευθυντής του Προγράμματος Διεθνούς Πολιτικής Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

«Η Δύση, και ιδιαίτερα η Αμερική, είναι κυρίως υπεύθυνη για την κρίση που πρωτοξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014. Καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στη Ρωσία δεν τηρήθηκε. Τώρα η κρίση έχει μετατραπεί σε πόλεμο, που όχι μόνο απειλεί να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά μπορεί να κλιμακωθεί σε πυρηνική αναμέτρηση». Ποιο είναι το μήνυμα του Μπάιντεν που χαρακτήρισε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου;

«Όλα όσα βλέπουμε στην Ευρώπη σήμερα είναι η ανατροπή μιας ισορροπίας, στα σχέδια για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, όπως τη θέλουν άτομα σαν τον δρα Χαράρε, τον Κλάους Σβαμπ, τον Μπιλ Γκέιτς» σημείωσε ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλά μέσα στη διάθεσή τους και έχουν αποκρυσταλλωμένη στρατηγική ιδέα για το πώς θέλουν ο κόσμος να εξελιχθεί».

Ποιος θα είναι λοιπόν ο κόσμος από εδώ και πέρα;  Ένας νέου τύπου μακαρθισμός μίσους και διώξεων σε βάρος των απανταχού Ρώσων άρχισε να κυριαρχεί στη Δύση. Η διαφορετική άποψη θεωρείται ύποπτη και φιμώνεται και όσοι τη διατυπώνουν απειλούνται.

Ο νέος κόσμος θα είναι πάνοπλος. Πολύτιμοι πόροι για τις κοινωνίες θα μεταφερθούν στους εξοπλισμούς, ως ένα παραμύθι για την αντιμετώπιση του δράκου, που χθες ήταν η ΕΣΣΔ και σήμερα είναι η Ρωσία. Οι πολίτες, ως θύματα προς εκμετάλλευση, πρέπει να πιστέψουν πως έτσι προστατεύονται.

Και εμείς εδώ στην Ελλάδα γινόμαστε η πρώτη σε στρατιωτικές δαπάνες χώρα του ΝΑΤΟ κι ας κινδυνεύουμε μόνο από μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία! Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt πέρυσι η Ελλάδα ξεπέρασε και τις ΗΠΑ, με τις δαπάνες της να φθάνουν το 3,8% του ΑΕΠ. Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιες απ’ ό,τι προβλέπει ο στόχος του ΝΑΤΟ.

Και για μια χώρα με ρηχή παραγωγική βάση, απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές, η νέα τάξη πραγμάτων θα είναι οδυνηρή είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση φτηνής ενέργειας, είτε πρώτες ύλες και τρόφιμα; Και ας μην μας διαφεύγει ότι σε τέτοιο κλίμα παρατεταμένου ψυχρού πολέμου, που εύκολα μπορεί να γίνει θερμός, ο τουρισμός θα μετατραπεί σε επικίνδυνη πολυτέλεια.

Διαφορετικές εκτιμήσεις γι’ αυτό που συμβαίνει και τις ευθύνες όσων επέτρεψαν να συμβεί ενώ μπορούσαν να το αποτρέψουν διατύπωσε και ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς στη σημαντική ομιλία του στο Κογκρέσο: «Οι πόλεμοι έχουν πάντα απροσδόκητες συνέπειες. Σπανίως έχουν την έκβαση που μας υπόσχονται οι ενορχηστρωτές και οι ειδήμονες του κάθε πολέμου. Ρωτήστε τους αξιωματούχους μας, που προέβλεπαν ρόδινα σενάρια για τους πολέμους του Βιετνάμ, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Ποιες ήταν οι συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην οικονομία;».

Και, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ρώτησε: «Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πραγματικά ότι οι ΗΠΑ δεν θα έλεγαν τίποτα αν, για παράδειγμα, το Μεξικό, η Κούβα ή κάποια άλλη χώρα στην Κεντρική ή Λατινική Αμερική επιδίωκε στρατιωτική συμμαχία που είναι αντίπαλη των ΗΠΑ; Πιστεύετε ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα έλεγαν, εντάξει, το Μεξικό είναι μια ανεξάρτητη χώρα και έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει;”.

Και όπως ανέφερε ο αριστερός Πρόεδρος του Μεξικού Μανουέλ Ομπραδόρ στην επιστολή του προς το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε ανελεύθερη τη χώρα του σε θέματα του Τύπου: «Εξελιχθείτε! Αφήστε πίσω την εμμονική ανάμειξη μεταμφιεσμένη σε καλές προθέσεις. Δεν είστε η παγκόσμια κυβέρνηση».

Ίσως αυτό είναι το λάθος των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Θεωρούν ότι ο κόσμος τους είναι ο κόσμος όλος. Ξεχνούν ότι από τον παγκόσμιο σήμερα πληθυσμό το 59,5% ζει και εργάζεται στην Ασία, το 17,2% στην Αφρική και το 8,4% στη Λατινική Αμερική. Μόλις 4,7% στη Βόρεια Αμερική και 6% στην Ε.Ε.

Πηγή