Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας – Πόσο και γιατί μας επηρεάζει

0
7

Ο διάβολος λένε οι πολιτικοί αναλυτές κρύβεται πάντα στα ψιλά γράμματα των συμφωνιών.

Έτσι και η χθεσινή απόφαση που υπήρξε στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ ανάμεσα στην Τουρκία, την Φινλανδία και την Σουηδία για την είσοδο των δυο χωρών του Βορρά στην βορειοατλαντική συμμαχία κρύβει για την χώρα μας αγκάθια τα οποία, όπως λένε διπλωματικοί αναλυτές, σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας.

Ανάμεσα σε όσα συμφωνήθηκαν ήταν και η μη υποστήριξη των PYD/YPG (σ.σ. Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών – FETO , η αποφυγή περιορισμών τύπου εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και η υποστήριξη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής της Τουρκίας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

Όπως λένε στελέχη τα οποία γνωρίζουν τις διπλωματικές διαδικασίες, στην πραγματικότητα η Σουηδία και η Φιλανδία δεσμεύτηκαν να πουλάνε όπλα στην Τουρκία και να στηρίξουν την συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες κοινής εξωτερικής Πολιτικής ΕΕ ανεξάρτητα με το τι θα κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο, την Κύπρο, τη Συρία, την Λιβύη.

Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο μάλιστα για πολιτική του «πιστού και δεδομένου σε βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Άλλωστε η συμφωνία επετεύχθη αφού, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας συμφωνήθηκε ανάμεσα στις τρεις χώρες «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις εξαγωγές όπλων».

Προφανώς, ο ρόλος του Τζο Μάιντεν σε αυτή την ιστορία δεν είναι αμελητέος και σχετίζεται άμεσα με την συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν πάντως ότι το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει μέσα σημεία που έχουν να κάνουν με τα δικά μας θέματα και τις βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμα η ελληνική κυβέρνηση βλέπει θετικά το μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών αφού όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες η Αθήνα θέλει την Άγκυρα «συστημική» και όχι απομονωμένη, καθώς «μια Τουρκία στο περιθώριο είναι μια επικίνδυνη Τουρκία».

Ακόμα, λένε ότι το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορέσει να πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας του την συγκεκριμένη στιγμή μία φωτογραφία με τον Αμερικανό πρόεδρο θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με πολλούς ξένους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, κουβέντιασαν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το ομόλογο του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση σήμερα, με τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο Πρωθυπουργός είχε, επίσης, ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της συνόδου.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συζητήσεις Μητσοτάκη με Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν και άλλους ξένους ηγέτες

Στο παλάτι της Μαδρίτης Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη: Η υποδοχή από τον Βασιλιά Φίλιππο και την Λετίτσια (Photos)

Με ψήφους από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την επιχορήγηση του έντυπου τύπου

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

 

Πηγή