Τζο Κόκερ: Ο ροκάς που αγάπησε τη μπλουζ

0
9

 

Πηγή εικόνας: Rolling Stone

Ο Τζο Κόκερ συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων καλλιτεχνών που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα όρια της Μεγάλης Βρετανίας και να ακολουθήσουν διεθνή καριέρα. Η ιδιαίτερη χροιά και η βραχνάδα στη φωνή του ήταν τα στοιχεία που τον ξεχώρισαν. Έζησε μια πολυτάραχη ζωή  με αλκοόλ και καταχρήσεις, όμως πάντοτε η μουσική ήταν προτεραιότητά του. Συνεργάστηκε με εκατοντάδες μουσικούς και τραγουδιστές, οι οποίοι πάντοτε διέκριναν το ταλέντο , την ευγένεια και την αξιοπρέπειά του.


Τα πρώτα χρόνια

Ο Τζον Ρόμπερτ (Τζο) Κόκερ γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1944, στο Σέφιλντ της Αγγλίας και ήταν ο μικρότερος γιος μιας μεσοαστικής οικογένειας. Λέγεται πως το υποκοριστικό Τζο προέρχεται από το παιχνίδι Cowboy Joe. Οι μουσικές του επιρροές μεγαλώνοντας ήταν ο Ρέι Τσαρλς κι ο Λόνι Ντόνεγκαν. Η πρώτη του επαφή μάλιστα με τη σκηνή ήταν μόλις στην ηλικία των δώδεκα, όταν ο αδελφός του Βίκτωρ τον προσκάλεσε στη σκηνή για να τραγουδήσουν με τη μπάντα του. Κατά την εφηβεία στη δεκαετία ’60, ο Τζο μαζί με τρεις φίλους του δημιούργησαν το πρώτο τους συγκρότημα με το όνομα The Cavaliers (καβαλιέροι, ιππότες). Ένα χρόνο αργότερα διαλύθηκαν κι ο Τζο εγκατέλειψε το σχολείο για να εργαστεί ως ψυκτικός, ενώ παράλληλα επεδίωκε να ακολουθήσει μουσική καριέρα.

Πηγή εικόνας: BBC

Το συμβόλαιο με τη Decca

Με το ψευδώνυμο Βανς Άρνολντ, ο Τζο Κόκερ το 1961 συμμετέχει σε νέο συγκρότημα, τους Vance Arnols and the Avengers. Σημαντική στιγμή ήταν το 1963, όταν άνοιξαν τη συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στο Σέφιλντ. Ενώ συνέχιζε τις εμφανίσεις ως μέλος του συγκροτήματος, ο Τζο υπέγrαψε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία ως σόλο καλλιτέχνης. Το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε ήταν διασκευή του I’ll cry instead των Μπίτλς. Παρά την εκτεταμένη προσπάθεια της εταιρίας να προωθήσει το κομμάτι,  κατέληξε σε αποτυχία. Έτσι, η συνεργασία τους διακόπηκε μέσα στους επόμενους μήνες. Ο νεαρός τραγουδιστής αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα και σχηματίζει μια νέα μπάντα τους Joe Cocker’s Blues Band.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Η ανοδική πορεία

Ενώ απουσίαζε ένα ολόκληρο χρόνο, ο Τζο επιστρέφει το 1966 με μια ακόμη μπάντα τη The Grease Band. Τότε έπεσε στην αντίληψη ενός αξιόλογου παραγωγού, ο οποίος του ζήτησε να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι. Μετακόμισε στο Λονδίνο και το συγκρότημά του διαλύθηκε. Το πρώτο κομμάτι που τον έφερε στο προσκήνιο ήταν το With a little help from my friends των Μπιτλς. Για δεκατρείς εβδομάδες παρέμεινε στα TOP 10 των charts στην Αγγλία, ενώ έφτασε και το νούμερο ένα. Ξεκίνησε τότε περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία με τους The Who και την άνοιξη του ’69 ταξίδεψε για συναυλίες στην Αμερική. Μόλις επέστρεψε από το εξωτερικό, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο που τον εκτόξευσε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Καθοριστική στιγμή στην καριέρα του ήταν η εμφάνισή του στο Γούντστοκ. Μετά το Φεστιβάλ ακολούθησε η κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου και η συνεργασία με τον Πολ Μακάρτνεϊ.

Πηγή εικόνας: New Sounds

Ο Τζο Κόκερ σε περιοδεία

Ύστερα από την τεράστια επιτυχία του δεύτερου δίσκου, ο Τζο Κόκερ ξεκινά περιοδεία στην Αμερική με μια μεγάλη μπάντα είκοσι ατόμων τους Mad Dogds & Englishmen. Η μουσική τους ήταν περισσότερο προσανατολισμένη προς μια μπλουζ εκδοχή της ροκ, παρόμοια με αυτή των Ρόλινγκ Στόουνς. Ταξίδεψαν σε σαρανταοκτώ χώρες κι έλαβαν πολύ θετικές κριτικές για τις εμφανίσεις τους. Οι πιεστικοί ρυθμοι της περιοδείας ήταν εξοντωτικοί. Ο Τζο έπαθε κατάθλιψη και ξεκίνησε το αλκοόλ, με αποτέλεσμα κάποιες συναυλίες να ματαιωθούν. Ενώ έμεινε στο Λος Άντζελες για αρκετούς μήνες, αποφάσισε να επιστρέψει στο Σέφιλντ, με την οικογένεια του να ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάστασή του.

Πηγή εικόνας: Far Out Magazine

Η χρήση ουσιών

Η απουσία από τη μουσική σκηνή βοήθησε τον Τζο να ξαναβρεί τον εαυτό του. Επέστρεψε με μια μεγάλη περιοδεία σε Ευρώπη κι Αμερική, δίνοντας αμέτρητες συναυλίες. Τον Οκτώβριο του 1972, ενώ βρισκόταν στην Αυστραλία, συνελήφθη εκείνος κι ακόμη έξι μουσικοί για κατοχή μαριχουάνας. Τους δόθηκε περιθώριο σαράνταοκτώ ωρών για να φύγουν από τη Μελβούρνη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή εναντίον της Αυστραλίας και ειδικότερα από νέους που σκέπτονταν να μετακομίσουν εκεί. Ξεκίνησε διαμάχη σχετικά με τη χρήση και τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας κι ο Τζο πήρε το παρατσούκλι The Mad Dog (το λυσσασμένο σκυλί). Η κατάθλιψη επανήλθε και στις καταχρήσεις του προστέθηκε, εκτός από το αλκοόλ, η ηρωίνη.

Πηγή εικόνας: The New York Times

 Η επίδραση του αλκοόλ

Έχοντας πια φτάσει σε υψηλά επίπεδα εξάρτησης κι αλκοολισμού, ο Τζο Κόκερ παρότι σημείωσε μεγάλες επιτυχίες με τραγούδια όπως You are so beautiful, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στις ζωντανές εμφανίσεις. Η κατάστασή του δεν του επέτρεπε να φέρνει εις πέρας συναυλίες πόσο μάλλον ολόκληρες περιοδείες. Απέκτησε νέο μάνατζερ, ο οποίος του υποσχέθηκε πως θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με την προϋπόθεση πως θα παραμείνει νηφάλιος καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Έτσι ξεκίνησαν με νέο πρόγραμμα συναυλιών σε Αμερική κι Αγγλία και ηχογράφησαν καινούργιο δίσκο, με τις πωλήσεις να αγγίζουν περίπου τις τριακόσιες χιλιάδες.

Πηγή εικόνας: The Spectator

Ξανά στην κορυφή

Ο Τζο Κόκερ επανέκαμψε στην επιτυχία το 1982, με το τραγούδι Up Where We Belong, το οποίο ερμήνευσε με τη Τζένιφερ Γουόρνς για τις ανάγκες της ταινίας Ιπτάμενος και Τζέντλμαν. Έγινε πολύ γρήγορα hit, νούμερο ένα στην κατάταξη του Μπίλμπορντ και κέρδισε βραβείο Γκράμι. Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Υπάρχει κάποιος που να μη γνωρίζει το You can leave your hat on; Μετά από πέντε χρόνια ήταν ξανά υποψήφιος για Γκράμι με το δίσκο Unchain my heart και το ομώνυμο τραγούδι που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Ρέυ Τσαρλς. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς (1987) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Πηγή εικόνας: EΡΤ / Ο Τζο Κόκερ με το Γιάννη Πετρίδη σε στούντιο της ERT

Τα τελευταία χρόνια

Δεν έπαψε να ηχογραφεί και να κάνει παγκόσμιες περιοδείες στο ενδιάμεσο διάστημα. Γνώρισε και τη σύζυγό του Παμ, με την οποία ζούσαν στο Κολοράντο. Το Fire it up, ήταν το τελευταίο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2012. Η τελευταία συναυλία έγινε το 2013, στη Γερμανία. Ο Τζο Κόκερ έφυγε από τη ζωή στις 22 Δεκεμβρίου 2014, από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία εβδομήντα ετών. Χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους ροκ/σόουλ τραγουδιστές.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στα αφιερώματά που έγιναν στη μνήμη του ήταν ο Πόλ Μακάρτνεϋ ο οποίος μάλιστα δήλωσε: «Ήταν ένα υπέροχο παλικάρι του Βορρά που αγαπούσα πολύ, κι όπως σε πολλούς ανθρώπους, άρεσε και σε μένα η μουσική του. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν αποφάσισε να διασκευάσει το “With a Little Help from my Friends”. Όταν ο παραγωγός του επέστρεψε στο στούντιο και έπαιξε αυτό που είχαν ηχογραφίσει εντυπωσιάστηκα. Μετέτρεψε το τραγούδι σε ύμνο ψυχής και θα του είμαι για πάντα ευγνώμων που το έκανε».

Πηγή εικόνας: Aftodioikisi

“Up Where We Belong”…


Πηγές πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν στο παρόν Αφιέρωμα:

-Wikipedia/Joe Cocker/https://en.wikipedia.org/wiki (Τελευταία πρόσβαση 20/12/2022)

-Athens Voice/Joe Cocker:Ήταν περισσότερο από μισό αιώνα στο τραγούδι/ athensvoice.gr (Τελευταία πρόσβαση 21/12/2022)

-ERT archives /Joe Cocker in Greece/ertnews.gr (Τελευταία πρόσβαση 21/12/2022)

-Sansimera/Τζο Κόκερ/sansimera.gr (Τελευταία πρόσβαση 21/12/2022)

Πηγή