Συναγερμός για την “τριδημία” κορονοϊού, γρίπης και RSV: Γιατί είμαστε

0
8
Συναγερμός για την

Συναγερμός για την “τριδημία” κορονοϊού, γρίπης και RSV: Γιατί είμαστε

κορονοϊός Αθήνα

Στην αξία των επικαιροποιημένων εμβολίων στη μάχη κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε απόψε, στην ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και γίνονται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη νόσηση και το βασικό εμβολιασμό, βοηθούν να ενισχυθεί η ανοσία, ώστε κάποιος να μην νοσήσει σοβαρά και να μην χάσει τη ζωή του.

Η ίδια είπε ότι γίνονται μελέτες με καλά πρώτα αποτελέσματα, που διερευνούν αν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μελλοντικές μεταλλάξεις.

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, αλλά ό,τι καινούργιο προκύπτει αφορά σε υποτύπους της παραλλαγής όμικρον.

Διαβάστε Επίσης

Συναγερμός για την

“Ας ετοιμαζόμαστε για τριδημία κορονοϊού, γρίπης και RSV”

Μαρία Θεοδωρίδου

Η κυρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερωτήσεις για την συνύπαρξη του ιού της γρίπης με αυτήν του συγκυτιακού ιού RSV αλλά και του κορονοϊού, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πώς αυτοί οι τρεις ιοί θα επηρεάσουν την κοινότητα.

Εκεί που υπάρχουν εμβόλια καλό είναι να γίνονται τόνισε κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι φέτος “λείπει η προίκα της γρίπης” όπως είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή η χαμηλή ανοσία στον ιό της γρίπης, καθώς φορώντας τη μάσκα δεν επιτρέψαμε στην γρίπη τα 2 προηγούμενα χρόνια να επηρεάσει σημαντικά την κοινότητα.

“Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Οι ανησυχίες πάντα ξεκινούν και από επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης.

Διαβάστε Επίσης

Συναγερμός για την

Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία και μακάρι να διαψευσθούμε”.

Η ίδια, πάντως, τονίζει ότι παρότι στην Αμερική κάνουν λόγο για διπλάσια κρούσματα γρίπης φέτος, “προς το παρόν στη χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κύμα γρίπης”.

Τέλος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ούτε εμβόλια για να προστατεύουν μαζί από τη γρίπη και τον κορονοϊό, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν και να μην αναμένουμε κάτι νέο.

Τι είναι ο ιός RSV

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΑΤΤΙΚΗ

O αναπνευστικός συγκυτιακός ιός πλήττει σχεδόν όλα τα βρέφη. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας για αναπνευστικές λοιμώξεις, αν και αποτελεί σημαντικό παθογόνο παράγοντα για όλες τις ηλικίες.

Οι λοιμώξεις τείνουν να αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες και σχετίζονται με βρογχιολύτιδα (λοίμωξη των μικρών αεροφόρων οδών των πνευμόνων) στα βρέφη και κοινό κρυολόγημα στους ενήλικες.

Είναι επίσης επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Διαβάστε Επίσης

Συναγερμός για την

Βήχας, ρινική συμφόρηση, φαρυγγίτιδα και πυρετός είναι τα συνήθη συμπτώματα.

Ο RSV μεταδίδεται από σταγονίδια και θεωρείται άκρως μεταδοτικός, με τον μέσο ασθενή να μεταδίδει τον ιό σε 5 με 25 άλλα άτομα.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 έως 8 ημέρες και οι ασθενείς παραμένουν μεταδίδουν τη νόσο για 3-8 ημέρες, αν και στα βρέφη και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει έως τέσσερις εβδομάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή