Σημαντικές επαφές του Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους της Ομογένειας και στόχο την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα

0
17

Την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική πολιτική της χώρας συζήτησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με εκπροσώπους της Ομογένειας και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες των Η.Π.Α., κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη.

Ένας από τους θεσμικούς παράγοντες με τον οποίο συναντήθηκε ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Άθας Ιωάννου, με τον οποίο συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί περαιτέρω συνεργασία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον κ. Ιωάννου και γενικότερα στον σχεδιασμό του Ε.Ε.Α. για την τόνωση του επιχειρείν στην Ελλάδα.

«Ζήτησα από τον κ. Ιωάννου να έχουμε το επόμενο διάστημα τηλεδιασκέψεις με Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες, στους οποίους θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα μας, εξηγώντας τα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου αλλά και την άποψη ότι η στρεβλή γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει πλέον εξαλειφθεί. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι, στην επίσκεψή του που θα γίνει σύντομα στην Αθήνα, θα έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς και, αφού ετοιμάσουμε το κλίμα, να γίνει μια νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τους Έλληνες επιχειρηματίες», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τηλεδιασκέψεις, σχεδιάζονται δια ζώσης επαφές και στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων με επίκεντρο την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ την προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χατζηθεοδοσίου εστίασε στην ανάγκη κινητοποίησης και προσέλκυσης του ελληνοαμερικανικού δυναμικού. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι η δύσκαμπτη γραφειοκρατία, που αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις, αποτελεί ως επί το πλείστον παρελθόν, για αυτό και πρέπει να ενημερωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος στις Η.Π.Α.

«Παρά τα δεδομένα προβλήματα της εποχής, θεωρώ ότι η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ υψηλή και δίνει ευκαιρίες για επενδύσεις σε πολλούς κλάδους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε εξηγήσεις στους Έλληνες ομογενείς που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αρχικά σε σχέση με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σε μερικούς τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ξενοδοχεία, όπου οι επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν στο 50%. Επίσης, υπάρχουν και οι ευκαιρίες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και στον πρωτογενή τομέα, όπου υπάρχει μια μεγάλη βιομηχανοποίηση που μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε πολλούς Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα μας», προσέθεσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Εκτός από τον Άθα Ιωάννου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου συνάντησε και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, με τον οποίο αναφέρθηκαν τόσο σε θέματα της Ομογένειας, όσο και για την ανάγκη να προωθηθεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός.

«Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ήταν ουσιαστικά η συνέχεια μιας συνάντησης που είχαμε στην Αθήνα. Με τον Αρχιεπίσκοπο συζητήσαμε, πέρα από τα θέματα της Ομογένειας, και τους τρόπους που θα πείσουμε ομογενείς να έρθουν στη χώρα μας και άμεσα σε επίπεδο διακοπών. Είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη, αφού ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι το 27% του ΑΕΠ. Επίσης, συζητήσαμε και τρόπους ώστε η Ομογένεια να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα. Παράλληλα, επειδή αμφότεροι έχουμε ποντιακή καταγωγή, συμφωνήσαμε να πάμε μαζί τον Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ακολουθεί το δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα:

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια σειρά από χρήσιμες επαφές με την Ομογένεια και επιχειρηματικούς κλάδους της Νέας Υόρκης, στη σκιά μιας ζοφερής πραγματικότητας που ενδεχομένως να γίνει ακόμη πιο θολή, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο κ. Χατζηθεοδοσίου εστίασε, αρχικά, στην ανάγκη κινητοποίησης και προσέλκυσης του ελληνοαμερικανικού δυναμικού, όχι μόνο στο επίπεδο του Τουρισμού, αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι η δύσκαμπτη γραφειοκρατία, που αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις, αποτελεί ως επί το πλείστον παρελθόν.

«Παρά τα δεδομένα προβλήματα της εποχής, θεωρώ ότι η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ υψηλή και δίνει ευκαιρίες για επενδύσεις σε πολλούς κλάδους», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε εξηγήσεις στους Έλληνες ομογενείς που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αρχικά σε σχέση με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σε μερικούς τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ξενοδοχεία, όπου οι επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν στο 50%. Επίσης, υπάρχουν και οι ευκαιρίες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και στον πρωτογενή τομέα, όπου υπάρχει μια μεγάλη βιομηχανοποίηση που μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε πολλούς Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα μας», προσέθεσε στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, ένας από τους θεσμικούς παράγοντες με τον οποίο συναντήθηκε ήταν ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Άθας Ιωάννου, με τον οποίο συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί περαιτέρω συνεργασία.

«Ζήτησα από τον κ. Ιωάννου να έχουμε το επόμενο διάστημα τηλεδιασκέψεις με Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες, στους οποίους θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα μας, εξηγώντας τα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου αλλά και την άποψη ότι η στρεβλή γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει πλέον εξαλειφθεί. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι, στην επίσκεψή του που θα γίνει σύντομα στην Αθήνα, θα έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς και, αφού ετοιμάσουμε το κλίμα, να γίνει μια νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τους Έλληνες επιχειρηματίες», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Εκτός από τον Άθα Ιωάννου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου συνάντησε και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, με τον οποίο αναφέρθηκαν τόσο σε θέματα της Ομογένειας, όσο και για την ανάγκη να προωθηθεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός.

«Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ήταν ουσιαστικά η συνέχεια μιας συνάντησης που είχαμε στην Αθήνα. Με τον Αρχιεπίσκοπο συζητήσαμε, πέρα από τα θέματα της Ομογένειας, και τους τρόπους που θα πείσουμε ομογενείς να έρθουν στη χώρα μας και άμεσα σε επίπεδο διακοπών. Είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη, αφού ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι το 27% του ΑΕΠ. Επίσης, συζητήσαμε και τρόπους ώστε η Ομογένεια να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα. Παράλληλα, επειδή αμφότεροι έχουμε ποντιακή καταγωγή, συμφωνήσαμε να πάμε μαζί τον Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Οι πληγές των μνημονίων και της πανδημίας

Σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες πληγώνουν πρωτίστως τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, αν αναλογιστεί κανείς πως, εκτός από την πανδημία και τον πληθωρισμό, κουβαλάει και τα προβλήματα των μνημονιακών ετών, τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.

«Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά στην οικονομία της Ελλάδας από τις οικονομίες της Ευρώπης και την Αμερική», επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, για να γίνει πιο αναλυτικός στη συνέχεια.

«Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις -ειδικά οι μικρομεσαίες- κουβαλούν βάρη του παρελθόντος τα οποία αγγίζουν τα 265 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσο είναι το ιδιωτικό χρέος των ελληνικών επιχειρήσεων. Εχω πει πολλές φορές ότι με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε, αυτό το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Επενδύουμε πάρα πολλά στο Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα ποσό κοντά στα 72 δισεκατομμύρια, με αφορμή την πανδημία. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική στήριξη τόσο για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και για τη μετάβασή τους σε αυτό που ήδη υπάρχει στις ΗΠΑ, την 4η Βιομηχανική Επανάσταση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΕΑ εκφράζει τον προβληματισμό του για την ενεργειακή κρίση και κατά πόσον η Πολιτεία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, προσθέτοντας ότι «ο λογαριασμός ρεύματος των επιχειρήσεων είναι πλέον υψηλότερος από το ενοίκιο».

«Εχουμε ζητήσει τη λήψη μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%. Ένα δεύτερο μέτρο είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που μπορεί να γίνει, καθώς δεν είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της χρονιάς. Τρίτον, θα πρέπει η Ελλάδα μαζί με τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης που έχουν παράλληλο αίτημα να ζητήσουν από την ΕΕ τη μεγαλύτερη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας έχει ξεπεράσει το 7%, οι ανατιμήσεις το 25% και όπως έχω προειδοποιήσει αρκετές φορές αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα πολύ φοβάμαι ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 9% και οι ανατιμήσεις το 30% με αποτέλεσμα εκτός από τα οικονομικά ζητήματα που θα δημιουργηθούν στις επιχειρήσεις να έχουμε και κοινωνικές συγκρούσεις», προσθέτει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας αλλά με κανόνες

Στο μεγάλο ερώτημα αναφορικά με τις ανισότητες στους ρυθμούς ανάπτυξης ιδίως σε περιόδους όπως η πανδημία -όπου μεγάλες εταιρείες γιγαντώθηκαν και μικρομεσαίες πληγώθηκαν ή έπαψαν να λειτουργούν- ο κ. Χατζηθεοδοσίου ξεκαθαρίζει πως είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά υπό την θέσπιση των κατάλληλων κανόνων υγιούς και δίκαιου ανταγωνισμού.

«Στο ηλεκτρονικό εμπόριο το 2018 ο τζίρος ήταν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2021 έφτασε τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη διαφορά όμως την καρπώθηκαν μόλις 500 επιχειρήσεις – οι πολυεθνικές, οι πολύ μεγάλες έναντι των 830.000 συνολικά επιχειρήσεων της χώρας μας που παρουσίασαν πτώση του τζίρου ειδικά στο λιανεμπόριο και την εστίαση κατά 50%. Άρα ναι στην ελεύθερη οικονομία αλλά με παρεμβατικό ρόλο των κυβερνήσεων για την προστασία τόσο της εθνικής οικονομίας αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως -επιτρέψτε μου να πω- ακόμη και στις ΗΠΑ, σε ένα βαθμό συμβαίνει», αναφέρει η απάντησή του.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκφράζει την ελπίδα πως «ακόμη και η κρίση θα γεννήσει ευκαιρίες», ιδίως σε ένα κλάδο όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Πηγή