Πρωταθλητισμός στο ESG γίνεται;  – kontranews.gr

0
50

Εν έτη 2022 η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG) είναι “must”. Δεν φτάνει μία επιχείρηση να έχει κέρδος, πρέπει να το κάνει και με τρόπο που να εξυπηρετεί κοινωνικούς στόχους, να προστατεύει το περιβάλλον, να ενισχύει τη διαφορετικότητα, την ισότητας και την ένταξη. Αυτό την κάνει πιο ελκυστική σε επενδυτές και τράπεζες, ενώ οι δείκτες ESG τεκμηριώνουν και την οικονομική σταθερότητα μιας εταιρείας. Οκ, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε επιχειρήσεις που όχι μόνο φτάνουν τους διεθνείς στόχους, αλλά τους ξεπερνούν! Το καλύτερο παράδειγμα είναι η συνεχής επιτυχία της Mytilineos που όχι μόνο καταφέρνει να αυξάνει κέρδη και λοιπά επιχειρηματικά μεγέθη, αλλά το κάνει με τρόπο που λαμβάνει υψηλές βαθμολογίες από τους διεθνείς οίκους για την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική της διακυβέρνηση. Συνήθως όσο μεγαλύτερος είσαι, σαν εταιρεία, τόσο δυσκολότερο είναι να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες εκθέσεις, στο Μαρούσι έχουν καταφέρει να κάνουν “πρωταθλητισμό” στους δείκτες ESG. 

Στο κομμάτι της Κλιματικής Αλλαγής  Δημοσιοποιούνται οι έμμεσες εκπομπές Scope 3 και ενισχύουν σταθερά με επενδύσεις σε έργα Α.Π.Ε. την παραγωγή καθαρής ενέργειας, η οποία το 2021 ανήλθε στο 9,7% της συνολικής παραγωγής, αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με το 2020. Oι απόλυτες άμεσες και έμμεσες εκπομπές CO2 (Scope 1 & Scope 2) κατέγραψαν μείωση κατά 12,4% σε σχέση με τα επίπεδα του έτους βάσης 2019. Για την ποιότητα αέρα, μειώθηκαν κατά 2% οι εκπομπές NOx/SΟx, και κατά 48,3% η ποσότητα εκπομπών σωματιδίων σε σχέση με το 2020, ενώ το 2021, οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος ανήλθαν σε 82,8 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την κυκλική οικονομία, αυξήθηκε η παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου, χρησιμοποιώντας scrap αλουμινίου ως πρώτη ύλη, που ανήλθε στο ~20% της συνολικής παραγωγής της Εταιρείας, συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των αέριων εκπομπών. Παράλληλα, το ποσοστό στερεών αποβλήτων που ανακυκλωθηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε, εντός του 2021, αυξήθηκε στο 25%. Το ποσοστό υγειονομικής ταφής στερεών αποβλήτων, περιορίστηκε στο 2,0%.

Για την απασχόληση, η εταιρεία αύξησε το ποσοστό της συνολικής απασχόλησης (άμεσης & έμμεσης) κατά 25% κρατώντας παράλληλα σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά εργαζομένων μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου, επενδύει στην ανάπτυξη τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων, καλύπτοντας το 54% του ανθρώπινου δυναμικού με στοχευμένα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το 2021, περισσότεροι από 4 στους 10 εργαζόμενους καλύπτονταν από επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Για την Έρευνα & Ανάπτυξη, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις με τη συμμετοχή του Τομέα Μεταλλουργίας σε 24 ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών αξιοποίησης των καταλοίπων βωξίτη, ενώ οι συνολικές επενδύσεις R&D της MYTILINEOS ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των Ίσων Ευκαιριών, η επιχείρηση το 2021, το ποσοστό γυναικών που ανήκουν

στο Στελεχιακό προσωπικό της Εταιρείας αυξήθηκε περαιτέρω, και ανήλθε στο 21,1%. Στις Κοινωνικές επενδύσεις, ο Όμιλος συνέχισε την εφαρμογή της κοινωνικής του πολιτικής, υλοποιώντας 16 κοινωνικά προγράμματα και κοινωνικές πρωτοβουλίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο με ωφελούμενους σχεδόν 53.000 πολίτες συμβάλλοντας σημαντικά σε όλο το κοινωνικό φάσμα των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Η αλλαγές είναι δυσκολότερες για τους μεγαλύτερους ομίλους, λόγω μεγάλου αριθμού εργαζομένων και υψηλού κόστους. Το ότι μία ελληνική εταιρεία λαμβάνει συνεχώς καλύτερη βαθμολογία σε τόσο δύσκολα και σύνθετα θέματα, δείχνει ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Επίσης πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι αναφερόμαστε σε τεράστια μεγέθη, μίας εταιρείας με γραφεία στο Μαρούσι, αλλά δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη. Μία εικόνα των βασικών αριθμών μπορεί να βοηθήσει. Ο Όμιλος έχει συνολικά 28 Μονάδες Παραγωγής (Βιομηχανικές μονάδες: 10 – Μονάδες ΑΠΕ: 18), απασχολεί 4.823 Εργαζόμενους και το 55% των συνολικών εσόδων προέρχονται από προϊόντα και υπηρεσίες με περιβαλλοντικά οφέλη. Το 2021 είχε κύκλο εργασιών 2,664 δισ. ευρώ, συνολική Κεφαλαιοποίηση 5,089 δισ. ευρώ ( Ίδια Κεφάλαια 31,9% – Υποχρεώσεις 68,1%) και καθαρά κέρδη 162 εκατ. ευρώ. Αυτά προήλθαν από την πώληση 721,4 χιλ. τόνων από τις πωλήσεις προϊόντων Μεταλλουργίας (Αλουμίνα: 67,2% – Αλουμίνιο: 32,8%) και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας 5.621 GWh. Η ουσία του πράγματος, είναι ότι ναι μεν είναι πολυεθνική, αλλά είναι ελληνική πολυεθνική. Οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής

βρίσκονται στην Ελλάδα, αν και δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, ο τομέας Μεταλλουργίας πουλά αλουμίνιο σε: Αζερμπαϊτζάν, Αμερική, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα , Ισπανία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τυνησία, Φινλανδία. Παράλληλα ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει ενεργειακά έργα και υποδομές σε εξέλιξη σε: Γκάνα, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιβύη, Νιγηρία, Σλοβενία, Αλβανία, Γεωργία Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας Ελλάδα, Κύπρος, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Χιλή, Τυνησία, Καζακστάν, Κορέα, Αυστραλία, Ουζμπεκιστάν, Ρουμανία. 

Πηγή