Προσωπικότητες που έφυγαν το 2021 σε Αμερική και Ευρώπη

0
45

Πάνω από 56 εκατ. άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια του 2021, από διαφορετικά αίτια, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αναφέρουμε μόνο κάποιους από τους διάσημους που έκαναν πιο λαμπερά τα χρώματα του κόσμου.

Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος (10 Ιουνίου 1921 – 9 Απριλίου 2021), σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 10 Ιουνίου θα γινόταν εκατό χρονών. Η βασίλισσα Ελισάβετ θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του εκλιπόντα συζύγου της Πρίγκιπα Φίλιππου φύτεψε ένα ιδιαίτερο λουλούδι αφιερωμένο στον Δούκα του Εδιμβούργου στο οποίο έδωσε το όνομά του. Είναι ένα ροζ αιωνόβιο λουλούδι τριανταφυλλιά και με τη βοήθεια του κηπουρού το φύτεψε σε τέτοιο σημείο στους κήπους του κάστρου Ουίνδσορ ώστε να μπορεί να το βλέπει από τα ιδιαίτερα διαμερίσματά της όταν ξεκουράζεται. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε γεννηθεί στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας όντας μέλος της ελληνικής και της δανικής Βασιλικής Οικογένειας και απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Αννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε συνολικά οκτώ εγγόνια και έντεκα δισέγγονα.

Μπέτυ Γουάιτ- Ηθοποιός

Η δημοφιλής ηθοποιός Μπέτι Γουάιτ (Betty White). (AP Photo/Matt Sayles, File)
Η δημοφιλής ηθοποιός Μπέτι Γουάιτ (Betty White). (AP Photo/Matt Sayles, File)

Η Μπέτυ Μάριον Γουάιτ Λάντεν (Betty Marion White Ludden, 17 Ιανουαρίου 1922 – 31 Δεκεμβρίου 2021) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και κωμικός. Πρωτοπόρος της πρώιμης τηλεόρασης, με καριέρα επτά δεκαετιών, η Γουάιτ διακρίθηκε για την τεράστια δουλειά της στη βιομηχανία του θεάματος. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που άσκησαν έλεγχο τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα και η πρώτη γυναίκα που παρήγαγε μια κωμική σειρά (Life with Elizabeth), που συνέβαλε στο να ανακηρυχθεί επίτιμος Δήμαρχος του Χόλιγουντ το 1955. Η Γουάιτ αναφέρεται συχνά ως η «Πρώτη Κυρία της τηλεόρασης», ένας τίτλος που χρησιμοποιείται για ένα ντοκιμαντέρ του 2018 που περιγράφει λεπτομερώς τη ζωή και την καριέρα της. Η Γουάιτ πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι της στη γειτονιά Brentwood του Λος Αντζελες, στις 31 Δεκεμβρίου 2021, σε ηλικία 99 ετών, μόλις δεκαεπτά ημέρες πριν από τα 100ά γενέθλιά της και τους προγραμματισμένους εορτασμούς της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε μια δήλωση μετά τον θάνατό της, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «υπέροχη κυρία» και μια «πολιτιστική εικόνα που θα μας λείψει πολύ».

Ολυμπία Δουκάκη – Ηθοποιός

Η αείιμνηση ομογενής ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη.
Η αείιμνηση ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη.

Η Ολυμπία Δουκάκη (Olympia Dukakis, 20 Ιουνίου 1931 [Λόουελ, Μασαχουσέτη] – 1 Μαΐου 2021 [Νέα Υόρκη]), ήταν Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, κόρη Ελλήνων μεταναστών. Ο πατέρας της Κώστας Δουκάκης ήταν Μικρασιάτης που μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στη Βοστώνη το 1958 και το 1963 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν «Λίλιθ». Κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» (Moonstruck)[10]. Δίδαξε επίσης από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Το 2020 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ολυμπία» του Χάρη Μαυρομιχάλη το οποίο καταγράφει πτυχές από τη ζωή και την προσωπικότητα της Ολυμπίας Δουκάκη[11]. Την ίδια χρονιά έλαβε το «Life Achievement Award» στα πλαίσια του 11ου Bridges International Film Festival, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λάρι Κινγκ – Παρουσιαστής

Ο διάσημος παρουσιαστής Λάρι Κινγκ. (Photo by Andy Kropa/Invision/AP, File)
Ο διάσημος παρουσιαστής Λάρι Κινγκ. (Photo by Andy Kropa/Invision/AP, File)

Ο κορυφαίος Αμερικανός παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, «έφυγε» νικημένος από τον κορωνοϊό. Ο Λάρι Κινγκ (19 Νοεμβρίου 1933 – 23 Ιανουαρίου 2021) είχε βραβευτεί με δύο Βραβεία Peabody, ένα Βραβεία Εμμυ και 10 βραβεία Cable ACE. Θεωρείται ως ο πιο επιτυχημένος παρουσιαστής στην αμερικανική τηλεόραση. Η νυχτερινή εκπομπή «Larry King Show», και «Larry King LIVE» θεωρείται μια από τις κορυφαίες στην ιστορία της τηλεόρασης.

Μίλβα – Μαρία Ιλβα Μπιολκάτι – Τραγουδίστρια

Η Μαρία Ιλβα Μπιολκάτι (17 Ιουλίου 1939 [Ιταλία] – 23 Απριλίου 2021, [Μιλάνο]) γνωστή ως Μίλβα , ήταν Ιταλίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τηλεοπτική προσωπικότητα. Εχει συνεργαστεί με Ευρωπαίους συνθέτες και μουσικούς όπως ο Ενιο Μορικόνε το 1965, ο Φράνσις Λάι το 1973, ο Μίκης Θεοδωράκης το 1978 (το «Was ich denke» έγινε το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ στη Γερμανία), τον Εντσο Γιανάτσι το 1980, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου το 1981 και το 1986, τον Φράνκο Μπατιάτο το 1982 και το 1986. Οι σκηνικές παραγωγές με συναυλίες του Μπέρτολτ Μπρεχτ και όπερες του Λουτσιάνο Μπέριο έχουν περιοδεύσει σε θέατρα σε όλο τον κόσμο. Έχει δώσει παραστάσεις μεταξύ άλλων στη Σκάλα του Μιλάνου, στη γερμανική Οπερα στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.[2]

Τσάρλι Γουάτς

Κορυφαίος Αγγλος μουσικός, γνωστός από τη θητεία του ως ντράμερ στο συγκρότημα των Rolling Stones. Ο Τσάρλι Γουάτς (2 Ιουνίου 1941 – 24 Αυγούστου 2021) μπήκε στην «παρέα» του Μικ Τζάγκερ σε ηλικία 22 ετών και έκτοτε ήταν μόνιμο μέλος τους. Τη δεκαετία του ’80 ασχολήθηκε με την τζαζ, που αποτέλεσε την πρώτη του μουσική αγάπη, ενώ το 2016 επέστρεψε στους Rolling Stones. Το 2004 είχε «νικήσει» τον καρκίνο του φάρυγγα, «έφυγε» από τη ζωή μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας, για τα οποία δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ζακ Ρογκ – Ορθοπεδικός

Γεννήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου στις 2 Μαΐου 1942 κατά τη γερμανική κατοχή. Ηταν γιος της Σούζαν και του Καρόλου Ρογκ μηχανικού στο επάγγελμα. Ηταν ορθοπεδικός και μορφώθηκε στο ιδιωτικό Τζέσουιτ σχολείο της Αγίας Βαρβάρας και στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Ηταν ένας σημαντικός αθλητής στην πατρίδα του. Ηταν 16 φορές Βέλγος Εθνικός Πρωταθλητής στο άθλημα του Ράγκμπυ και μια φορά παγκόσμιος πρωταθλητής στο Γιότινγκ. Επίσης τερμάτισε στην Φινλανδέζικη τάξη ιστιοπλοϊας σε τρεις καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1968 το 1972 και το 1976. Ήταν πρόεδρος της Βελγικής Ολυμπιακής Επιτροπής την περίοδο 1989-1992. Στις 16 Ιουλίου 2001 έγινε ο 8ος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επανεξελέγη για άλλα 4 χρόνια. Μετά το τέλος της θητείας του ως πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του δόθηκε η επί των τιμών θέση του Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής, μέχρι τον θάνατό του το 2021.

Ντούσαν Ιβκοβιτς

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 «έφυγε» ο Ντούσαν Ιβκοβιτς. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Ενας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, στη σύγχρονη εποχή. Ο Ντούσαν Ικβοβιτς (29 Οκτωβρίου 1943 – 16 Σεπτεμβρίου 2021), υπήρξε επαγγελματίας αθλητής αλλά έγινε κορυφαίος ως προπονητής. Το προσωνύμιο «Σοφός», το οποίο του είχε αποδώσει ειρωνικά ο Παναγιώτης Φασούλας, τον συνόδευε για χρόνια καθώς ο «Ντούντα» αποδείχθηκε πράγματι αυθεντία του αθλήματος. Κατέκτησε δεκάδες τίτλους με τις ομάδες του, και στην Ελλάδα, ενώ ανήκει στις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία της Euroleague και είναι στο Top10 των προπονητών του θεσμού. Το 2017 μπήκε στο Hall of Fame της FIBA ενώ την ίδια χρονιά έγινε Euroleague Legend. Ο Ιβκοβιτς «έφυγε» από πνευμονικό οίδημα και έρπητα, και κηδεύτηκε στο Βελιγράδι.

Ραφαέλα Καρά – Τραγουδίστρια

Η Ραφαέλα Καρά (18 Ιουνίου 1943 – 5 Ιουλίου 2021), γεννήθηκε στην Μπολόνια και η πρώτη της επιτυχία ήταν το τραγούδι «Tuca Tuca», σύνθεση του -για χρόνια συνεργάτη και συντρόφου της- Gianni Boncompagni. Άλλες επιτυχίες της ήταν το «Tanti Auguri» (γνωστό και με τον ισπανικό του τίτλο «Para Hacer Bien el Amor Hay que Venir al Sur»), το «A far l’amore comincia tu» (που αποτέλεσε και τη μοναδική της είσοδο στα βρετανικά Charts υπό τον τίτλο «Do It, Do It Again»). Η Καρά είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Το Εξπρές του φον Ράιαν» (Von Ryan’s Express) (1965) με τον Φρανκ Σινάτρα και τον Τρέβορ Χάουαρντ. «Εφυγε» από καρκίνο του πνεύμονα.

Γκέρντ Μίλερ – Ποδοσφαιριστής

Ο Γκερντ Μίλερ. Φωτογραφία: twitter.com/fcbayernen
Ο Γκερντ Μίλερ. Φωτογραφία: twitter.com/fcbayernen

Ο Γκέρχαρντ «Γκέρντ» Mίλερ (Gerhard «Gerd» Muller, 3 Νοεμβρίου 1945 – 15 Αυγούστου 2021) ήταν διεθνής Γερμανός ποδοσφαιριστής. Αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς και τους δεινότερους σκόρερ όλων των εποχών. Οι πολλαπλοί τίτλοι και διακρίσεις σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους του αθλήματος όλων των εποχών. Στις εκλογές της IFFHS για την ανάδειξη των καλύτερων του 20ού αιώνα κατέλαβε την 13η θέση.

DMX – Ερλ Σίμονς – Ράπερ Ηθοποιός

O Ερλ Σίμονς, γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα DMX, επί σκηνής στην Ατλάντα τον Οκτώβριο του 2011. (AP Photo/David Goldman, File)
O Ερλ Σίμονς, γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα DMX, επί σκηνής στην Ατλάντα τον Οκτώβριο του 2011. (AP Photo/David Goldman, File)

Ο Ερλ Σίμονς (Earl Simmons), (18 Δεκεμβρίου 1970 – 9 Απριλίου 2021), κυρίως γνωστός από το καλλιτεχνικό του όνομα DMX, ήταν Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός. Το όνομα DMX προέρχεται από τη μουσική μηχανή «Oberheim DMX drum machine», την οποία χρησιμοποιούσε για να φτιάχνει τη δική του μουσική όταν ήταν παιδί και εκτός αυτού, τα αρχικά του ονόματος σημαίνουν και Dark Man X. Έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του, «It’s Dark and Hell Is Hot» το 1998, ακολουθούμενο από το «Flesh of My Flesh, Blood of My Blood» την ίδια χρονιά. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Last Hour, Belly», «Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει» (Romeo Must Die), «Πληγές Εξόδου» (Exit Wounds) και «Cradle 2 the Grave», καθώς και στην τηλεοπτική σειρά DMX: «Soul of a Man», η οποία πρόβαλλε την καθημερινή του ζωή. Το 2003, κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «E.A.R.L.: The Autobiography of DMX». Επιπλέον, ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες της ραπ σκηνής με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 74 εκατομμύρια παγκοσμίως.

 

Πηγή