Προς υποβολή ο φάκελος για το Μουντιάλ 2030

0
10

Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την υποψηφιότητα συνδιοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο

Καθώς από τη Δευτέρα ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα προετοιμάζεται σιγά-σιγά για το επόμενο Μουντιάλ, στη Βόρεια Αμερική το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι το εξής: Ποιος θα διοργανώσει το επετειακό Μουντιάλ του 2030, όταν θα εορταστούν τα εκατό χρόνια του θεσμού;

Η Ελλάδα, λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων ώστε να υποβάλει υποψηφιότητα για (συν)διοργάνωση του μεθεπόμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου! Το «ατού» της τριπλής υποψηφιότητας (Ελλάδα, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) θα είναι ακριβώς αυτό: Το τριεθνές Μουντιάλ, το πρώτο που θα γίνει σε τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Αφρική, Ασία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η σύσφιγξη και διεύρυνση των σχέσεων της Ελλάδας με δύο μεγάλες αραβικές χώρες, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, είναι δεδομένη. Αρκεί να υπενθυμίσουμε τα δύο μεγάλα σχέδια για υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει την Αίγυπτο με τη χώρα μας και για το -επίσης υποθαλάσσιο- καλώδιο μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα – δύο έργα οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας και αξίας πολλών δισ. ευρώ. Τώρα πια έχει μπει στα «σκαριά» ακόμα ένα έργο, τελείως διαφορετικού περιεχομένου και φιλοσοφίας: Η διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030 και από τις τρεις χώρες από κοινού. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας, Ριάντ και Καΐρου έχουν ξεκινήσει, και μάλιστα έχουν ωριμάσει αρκετά. Εφόσον υπάρξει οριστική συμφωνία, η υποψηφιότητα θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις, πέρα από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, φέρεται να διαδραματίζει και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που σταθμίζει όλα τα δεδομένα για το Μέγαρο Μαξίμου. Το τελευταίο θα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει συνολικά η φετινή διοργάνωση, καθώς, αν το «αποτύπωμα» του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ καταγραφεί τελικά ως αρνητικό στο διεθνές στερέωμα, δύσκολα η FIFA θα δώσει τη μεθεπόμενη διοργάνωση σε άλλη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια, βέβαια, είναι πολλά, καθώς ισχυροί διεκδικητές έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται: Η «λάτιν» τετράδα Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή και Παραγουάη, το δίδυμο της Ιβηρικής Χερσονήσου Ισπανία – Πορτογαλία (μαζί με την Ουκρανία) και πιθανώς η έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, το Μαρόκο. Η χώρα μας, επίσης, έχει μείνει πίσω από πλευράς γηπεδικών εγκαταστάσεων, καθώς η τελευταία μεγάλη προσπάθεια έγινε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό

Θυμίζουμε ότι από την επόμενη διοργάνωση, το 2026 (θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό), ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν θα αυξηθεί από 32 σε 48, ενώ αντίστοιχα θα αυξηθεί και ο αριθμός των αγνων που θα γίνουν συνολικά από 64 σε 80. Οι απαιτήσεις συνεπώς για μεγάλα γήπεδα (άνω των 40.000 θεατών), που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στο παρελθόν και η Ελλάδα προς το παρόν διαθέτει μόνο το ΟΑΚΑ στην Αθήνα, ενώ τις προδιαγραφές αυτές αναμένεται να πληροί και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ίσως και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Ποια είναι η λύση, λοιπόν, που συζητείται παρασκηνιακά μεταξύ των τριών χωρών; Να ακολουθηθεί το μοντέλο του 2026: Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν 60 αγώνες, ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό από 10. Αντίστοιχα, τα πολλά ματς το 2030 μπορούν να διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία και τα λιγότερα να γίνουν στη χώρα μας και την Αίγυπτο. Συνεπώς, στον κοινό φάκελο υποψηφιότητας θα υπάρχει το (υπό ανακαίνιση) ΟΑΚΑ και ένα ή δύο ακόμα γήπεδα. Θυμίζουμε εξάλλου ότι την περασμένη Τρίτη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε το σχέδιο για την ανάπλαση και ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και του περιβάλλοντος χώρου, εργασίες για τις οποίες θα κινητοποιηθούν συνολικά πόροι που θα αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από την τεράστια εμπορική και οικονομική αξία που έχει ένα τέτοιο τουρνουά, το σπουδαιότερο στον πλανήτη, το συγκεκριμένο, όπως προαναφέραμε, έχει και συμβολική αξία, καθώς το 2030 το Μουντιάλ γιορτάζει τα 100 του χρόνια, την εκατονταετηρίδα δηλαδή από την πρώτη διοργάνωση, το 1930, στην Ουρουγουάη. Η FIFA αναμένεται να εκκινήσει επισήμως τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων για τη διοργάνωση το προσεχές διάστημα και η τελική επιλογή θα γίνει στο συνέδριο της ομοσπονδίας το 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί για όλες τις παραμέτρους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εγχείρημα αυτό, ενώ προ μηνών, στα τέλη Αυγούστου συγκεκριμένα, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν στο Κατάρ με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 17/12

Πηγή