Πανσέληνος Αυγούστου: Πότε θα την δούμε στο νυχτερινό ουρανό – Γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Οξύρρυγχου

0
33

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Πανσέληνο Αυγούστου, αφού σε λίγες μέρες το τελευταίο Φεγγάρι του καλοκαιριού θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό και θα χαρίσει μοναδικές εικόνες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να εμφανιστεί στις 12 Αυγούστου και στην Ελλάδα θα κορυφωθεί στις 4:35 π.μ.

Μάλιστα, η Πανσέληνος Αυγούστου είναι γνωστή και ως Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, αφού έχει πάρει το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Τα ονόματα των Πανσελήνων

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την παράδοση, τα ονόματα των φεγγαριών αντλούνται από τους ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής.

Έτσι, με βάση την ονοματοδοσία των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού, του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι Phlox subulata που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Επιπλέον, τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Σεπτεμβρίου Φεγγάρι του Καλαμποκιού, του Οκτωβρίου Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοεμβρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα και του Δεκεμβρίου ονομάζεται Ψυχρό Φεγγάρι.

Πηγή