Ο μύθος της Μυκόνου -Τα γεγονότα που έκαναν το νησί jet set προορισμό και διάσημο σε όλο τον κόσμο

0
10

Ο τουρισμός βοήθησε πολύ στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μαζί με τις αρχαιότητες, ήταν πάντα στο σχέδιο να διαφημίζονται τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας.

Το πρώτο σημαντικό γεγονός που έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στα νησιά της πατρίδας μας, συνέβη τον Αύγουστο του 1954, όταν πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη «Κρουαζιέρα των Εστεμμένων». Ήταν μια ιδέα που είχε η Βασίλισσα Φρειδερίκη: Εκατό περίπου Βασιλείς, Πρίγκιπες και Πριγκίπισσες, προσκεκλημένοι των Ελλήνων Βασιλέων, έκαναν κρουαζιέρα στις ακτές και τα νησιά της Ελλάδος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από την κριτική που διατυπώθηκε τότε από ορισμένες πλευρές για το κόστος της κρουαζιέρας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που παρακολούθησαν εκείνη την βασιλική κρουαζιέρα, μετέδωσαν στο εξωτερικό εικόνες απίστευτης φυσικής ομορφιάς, με αποτέλεσμα γρήγορα να προσελκυσθούν χιλιάδες τουρίστες. Ένας από τους σταθμούς εκείνης της κρουαζιέρας ήταν και η Μύκονος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι τότε ξεχώρισε περισσότερο από τα άλλα νησιά που επισκέφτηκαν οι εστεμμένοι. Τα γεγονότα που θα στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον ειδικά στη Μύκονο, έγιναν λίγα χρόνια μετά.

μυκονος
Μύκονος δεκαετία 1970. Αρχείο Γιάννη Γαλάτη

Πώς δημιουργήθηκε ο μύθος στο νησί της Μυκόνου

Το πρώτο σημαντικό βήμα για να δημιουργηθεί ο μύθος της Μυκόνου, σημειώνεται τον Ιούνιο του 1960, όταν η Σοράγια απομονώθηκε στη Μύκονο ύστερα από τον χωρισμό της από τον Σάχη τελευταίο βασιλιά της περσικής δυναστείας. Η Σοράγια δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και για αυτό τον λόγο ο Σάχης που ήθελε να αποκτήσει διάδοχο, την είχε χωρίσει. Εκείνη την εποχή η ιστορία αυτή συγκίνησε όλο τον κόσμο και οι δημοσιογράφοι από όλα τα μέρη της γης, έγραφαν για την άτυχη «πριγκίπισσα με τα θλιμμένα μάτια».

Τότε για πρώτη φορά έγινε γνωστός στο εξωτερικό και ο περίφημος πελεκάνος Πέτρος της Μυκόνου. Διότι, οι ανταποκρίσεις για την προσπάθεια της Σοράγιας, να βρει ισορροπία μετά τον χωρισμό, συνοδεύονταν από τις φωτογραφίες να χαϊδεύει τον πελεκάνο στην ακτή της Μυκόνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

πελεκανος
Η Σοράγια στη Μύκονο. Ιούνιος 1960

Oταν η Τζάκι Κέννεντυ έφτασε στο νησί

Αλλά η απογείωση της Μυκόνου θα συνέβαινε την επόμενη χρονιά τον Ιούνιο του 1961. Τότε ήρθε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζάκι Κέννεντυ στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση της Αμαλίας Μεγαπάνου, συζύγου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Τζάκι θέλησε να πάει στη Μύκονο πιθανότατα επηρεασμένη από τα όσα είχε διαβάσει για την εκεί προηγούμενη επίσκεψη της Σοράγιας. Ακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι και το περιοδικό LIFE δημοσίευσε εκπληκτικές φωτογραφίες.

Η Τζάκι Κέννεντυ, στη Μύκονο. Ιούνιος 1961
Η Τζάκι Κέννεντυ, στη Μύκονο. Ιούνιος 1961

Στην υποδοχή οι νησιώτες είχαν τον πελεκάνο Πέτρο. Σε άλλες φωτογραφίες μαζί με τις ομορφιές και τους γραφικούς κατοίκους του νησιού εμφανιζόταν πάλι ο πελεκάνος έτσι που έγινε διάσημος και μαθεύτηκε η ιστορία του που συγκίνησε τους φιλόζωους σε όλο τον κόσμο. Τον πελεκάνο είχε βρει τραυματισμένο στη θάλασσα, ο Μυκονιάτης ψαράς Αντώνης Χαριτόπουλος τον Οκτώβριο του 1955. Ο καπετάν Αντώνης τον έσωσε και τον έδωσε στον ψαρά Θοδωρή Κυραντώνη, ο οποίος τον ονόμασε “Πέτρο” από τον Πέτρο Δρακόπουλο, έναν Μυκονιάτη ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τζάκι Κέννεντυ, στη Μύκονο.
Η Τζάκι Κέννεντυ, στη Μύκονο. Ιούνιος 1961

Ακούγοντας την ιστορία του πελεκάνου, η Τζάκι Κέννεντυ, συγκινήθηκε και υποσχέθηκε να στείλει στο νησί άλλους δύο πελεκάνους για να έχει παρέα ο Πέτρος. Πραγματικά τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς (1961) εστάλησαν από την Αμερική δύο πελεκάνοι, ο Αλφόνσος και η Ωμέγα, με σούπερτζετ της TWA.

πουλι
Φωτογραφία στο περιοδικό LIFE από ρεπορτάζ για την επίσκεψη της Τζάκι στη Μύκονο. Ιούνιος 1961

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εκείνα τα χρόνια η Μύκονος διατηρούσε μια απλότητα στον τρόπο ζωής, που έδινε μια υπέροχη αίσθηση ελευθερίας. Καλλιτέχνες, διανοητές και μποέμ τύποι άρχισαν να περνούν τα καλοκαίρια τους εκεί, αλλά και πολιτικοί, και επιχειρηματίες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης που υπήρξε από τους παλαιότερους επισκέπτες. Όλοι τους ανακάλυπταν στην Μύκονο τον δικό τους παράδεισο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωνασης
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τον γιο του Αλέξανδρο στη Μύκονο. Δίπλα από τον Ωνάση, με το άσπρο καπελάκι ο θεατρικός συγγραφέας Jimmy O’Connor. Δεξιά καθήμενος ο υπουργός ναυτιλίας Ισίδωρος Μαυριδόγλου. Όρθιος με μαύρο γυαλί, ο Μίμης Ζουγανέλης. Φωτογραφία: Milo o’ Connor στη δεκαετία 1960

Το καλοκαίρι του 1970 είναι ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξη του Μύθου της Μυκόνου. Έχει προηγηθεί η εκδίωξη των χίπις από τις σπηλιές στα Μάταλα Κρήτης και τα Παιδιά των Λουλουδιών «μετακομίζουν» κυρίως στην Μύκονο. Δημιουργείται η παραλία με τους γυμνιστές, αλλά οι Μυκονιάτες παρόλα τα δημοσιεύματα της εποχής, δεν κάνουν το λάθος να ξεσηκωθούν. Όχι μόνο ανέχτηκαν αλλά ίσως και να καλοδέχτηκαν τους γυμνιστές, και αυτό αναμφίβολα ήταν μια έξυπνη στάση, αφού ο γυμνισμός συντέλεσε να μεγαλώσει ο Μύθος της «παραδεισένιας» Μυκόνου, και να έρθουν περισσότεροι τουρίστες.

βικυ Λεανδρος
Στη Μύκονο. Από αριστερά: Γιάννης Κλεισούρας , Βίκυ Λέανδρος, Γιάννης Γαλάτης, Νίκος Γλυκοξίγκης κάτω Κώστας Χαριτάκης. Δεκαετία 1970

Το 1973 ανοίγει και το gay-friendly κλαμπ Pierro’s στο νησί και αρχίζουν extravagance βραδιές και απίστευτα πάρτι. Στην δεκαετία του 1970 επίσης ο σχεδιαστής μόδας Γιάννης Γαλάτης δημιουργεί τρελά ξεφαντώματα και επιδείξεις μόδας παρά θίν’ αλός, που προκαλούν φανταστικές εντυπώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίδειξη μόδας και χάπενινγκ του Γιάννη Γαλάτη σε παραλία της Μυκόνου. Δεκαετία 1970
Επίδειξη μόδας και χάπενινγκ του Γιάννη Γαλάτη σε παραλία της Μυκόνου. Δεκαετία 1970

Το 1978 έρχεται και ο Γιώργος Βανάκος στο νησί και στήνει το καλοκαιρινό του Remember, μία μπουτίκ με πολύ προχωρημένα έως ντανταϊστικά ρούχα. Από το σημείο αυτό η Μύκονος αλλάζει.

Το REMEMBER στη Μύκονο. 1973
Το REMEMBER στη Μύκονο. 1973

Σήμερα η Μύκονος δεν είναι το νησί που επισκέφτηκε η Σοράγια και η Τζάκι Κέννεντυ. Σήμερα, η Μύκονος ξεπερνά την Ίμπιζα, είναι ένα από τα πιο καυτά σημεία του πλανήτη για χιλιάδες κλάμπερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραπονιούνται κάποιοι για αυτή την αλλαγή, λέγοντας πως η Μύκονος από «ασπρονήσι» έγινε «γλεντονήσι». Το 2017, για παράδειγμα, ξεσηκώθηκαν άλλοι, θεωρώντας εικόνες ντροπής τις καμήλες που έφερε το Nammos στην Μύκονο, ως εξωτικό ντεκόρ, για τη συναυλία του Ρέμου.
Και αναρωτήθηκαν αν το επιτρέπει ο νόμος. Αλλά οι Μυκονιάτες, δεν ενοχλήθηκαν από τις καμήλες. Οι πλούσιοι Άραβες, που πήγαν και γλέντησαν στο νησί (σε ένα σούπερ πολυτελές πάρτι, με χορεύτριες οριεντάλ, και άλλα πανάκριβα κόλπα) άφησαν και λεφτά στη Μύκονο και όχι μόνο στο Nammos, και αυτό δεν το παραβλέπουν οι πανέξυπνοι Μυκονιάτες.

καμιλα
Καμήλες στη Μύκονο για τη συναυλία του Ρέμου. 2017

Το νησί σήμερα

Σήμερα, η Μύκονος, έχει χάσει ίσως κάτι από την παλιά απλότητα στον τρόπο ζωής, όμως κερδίζει πολύ σε τουρίστες. Η μετατροπή από «ασπρονήσι» σε «γλεντονήσι» είναι ένα νέο κεφάλαιο, αναπόφευκτο και όχι απαραιτήτως κακό. Άλλωστε και το «γλεντονήσι» είναι ένας τίτλος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η μαγεία της Μυκόνου δεν είναι τόσο το γλέντι όσο η αναμφισβήτητη διεθνώς ομορφιά του νησιού που διατηρείται και σήμερα στις παραλίες, τη θάλασσα και την μοναδική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που καθηλώνει. Και σήμερα, υπάρχουν πολλά από το παλιό γραφικό «ασπρονήσι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή