Ο Μπιμπίλας και οι… ψευτομαγκιές στα social media

0
26

Ενα βασικό ερώτημα που θέτει κάθε νοήμων άνθρωπος όταν ακούει μια πληροφορία, είναι «ποιος το λέει». Αν η απάντηση είναι «ο Σπύρος Μπιμπίλας» (σκέτο), λογικά θα πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός για να υιοθετήσει και να αναπαραγάγει την πληροφορία. Αν όμως η απάντηση είναι «ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του ΣΕΗ», το πράγμα μπερδεύεται. Βλέπετε, όταν έχεις ένα αξίωμα, αυτό  –όπως και να το κάνουμε– σου προσδίδει κάποιο κύρος.

Εξ αυτού του λόγου, ένεκα δηλαδή του θεσμικού κύρους Μπιμπίλα, κλάψαμε χθες για λίγη ώρα, ευτυχώς, τον αγαπημένο μας «βασιλιά του κλαρίνου» Γιώργο Μάγκα. Πολλά ΜΜΕ έπεσαν θύματα του προέδρου του ΣΕΗ, ο οποίος με μια ανάρτηση του ανακοίνωνε τον θάνατο του Μάγκα και έδινε και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια.

Ο Μπιμπίλας εκ των υστέρων δήλωσε παραπληροφορημένος και ζήτησε συγγνώμη, ανακοινώνοντας ότι ο Μάγκας ζει! Βέβαια, αν λειτουργούσε ως πρόεδρος του ΣΕΗ και όχι ως Μπιμπίλας (σκέτος), θα είχε φροντίσει να διασταυρώσει την πληροφορία, ίσως ακόμη και να τηλεφωνούσε στην οικογένεια του Μάγκα για τα «συλλυπητήρια», αντί να τα δώσει μέσω Facebook.

Αν δεν βρισκόμασταν στην Ελλάδα αλλά στην Αμερική, η οικογένεια Μάγκα πιθανώς θα έπαιρνε μια μεγάλη αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που της προκάλεσε ο Μπιμπίλας. Και στην Ελλάδα όμως και στην Αμερική και όπου αλλού υπάρχουν social media, αυτό που συνέβη στον Γιώργο Μάγκα –καθώς και άλλα, πολύ χειρότερα– μπορεί να συμβούν στον καθένα.

Με αφορμή αυτή την κωμικοτραγική υπόθεση, καλό θα είναι να αναλογιστούμε ποιες πηγές πληροφόρησης μπορούμε να εμπιστευόμαστε και ποιες όχι. Λάθη κάνουμε όλοι, ο καθένας μπορεί να γίνει άθελά του… Μπιμπίλας, αλλά για λόγους αυτοπροστασίας, ας είμαστε άπαντες λίγο πιο υποψιασμένοι και πιο προσεκτικοί. Και ας αποφύγουμε ψευτο-Μαγκιές τύπου Μπιμπίλα, γιατί σε λίγο δεν θα πιστεύει κανείς κανέναν!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Πηγή