Ο Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο – Τι θα του ζητήσει ο Μπάϊντεν

0
38

Αναμφίβολα η συνάντηση που θα έχει ο του Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ευρύτερης ενεργειακής κρίσης που έχει ανακύψει, όσο και των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων. Όμως, δεδομένου ότι η Αμερική δεν είναι μία αλλά πολλές, ενδέχεται να αποδειχθεί στρατηγικά πιο σημαντική η ομιλία που θα απευθύνει την επόμενη ή μεθεπόμενη σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το τι θα ζητήσει ο Μπάιντεν από τον Μητσοτάκη μπορούμε να το φανταστούμε με σχετική ασφάλεια, ειδικά μετά την άρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να παραδώσει άρματα μάχης και βαρέα όπλα στην Ουκρανία, γιατί αυτό -όπως είπε- θα οδηγούσε στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα ζητήσει λοιπόν, μπορεί και να απαιτήσει (είναι και η Exxon στο hold) τανκς και βαριά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα. Σημειωτέον ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την αποστολή ρωσικών οπλικών συστημάτων (αντιαρματικά όπλα τύπου RPG-18, ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000 κ.ά.) που είναι εγκατεστημένα στα νησιά και θεωρούνται κρίσιμα για την εθνική άμυνα.

Μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο πως ο Μπάιντεν δεν θα δώσει τίποτε ως αντάλλαγμα, πέρα από υποσχέσεις. Ο πολύς Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ το είπε ξεκάθαρα πρόσφατα: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει και μάλιστα με το παραπάνω τη σημασία της γεωγραφικής της θέσης για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Εκτιμώ ότι η σημασία αυτή θα αυξηθεί αφού ηττηθεί ο Πούτιν». Προσοχή, «για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», όχι τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ… Βέβαια το πότε θα ηττηθεί ο Πούτιν είναι ένα άλλο ζήτημα….

Ο Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο

Το ερώτημα είναι εάν ο Μητσοτάκης θα δώσει και πάλι τα πάντα, χωρίς χειροπιαστό ισοδύναμο. Αν το κάνει, πρώτον, θα συμβάλει στην επέκταση του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ίσως και στη χρήση πυρηνικών, όπως διαβεβαιώνει ο Σολτς. Δεύτερον, δεν θα έχει καταλάβει το μήνυμα του Μακρόν με την απόσυρση της Total από τα οικόπεδα της Κρήτης και τρίτον, θα έχει γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη…

Πρόκειται για απόφαση εθνικής ασφαλείας που δεν μπορεί να παρθεί κεκλεισμένων των θυρών. Καλό είναι να έχει κατά νου ο πρωθυπουργός μας ότι τα λόγια είναι λόγια (“not one inch eastward”) και ότι τα χαρτιά είναι χαρτιά και σκίζονται… Με δυο λόγια στις διεθνείς σχέσεις ισχύει το ρηθέν υπό των προφητών «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν»

Μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο ότι οι Σαμαρικοί και οι Καραμανλικοί θα στείλουν στο Μαξίμου τα μηνύματά τους τις επόμενες μέρες, αλλά εκείνο που θα ήταν εθνικά σωστό θα ήταν να στείλουν, όχι μηνύματα, αλλά υπομνήματα με τις θέσεις τους για τα εθνικά ζητήματα, το Κυπριακό κλπ και να τα δημοσιοποιήσουν, τόσο για να έχουν ένα δεσμευτικό χαρακτήρα, όσο κυρίως για να βοηθήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στις απαιτήσεις του και στην στάση μας στο Ουκρανικό απέναντι στον Μπάιντεν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Πηγή