Ο αναβρασμός στις telcos, η «πράσινη» Ναυτιλία και η τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα

0
10

Ο αναβρασμός στις telcos, η «πράσινη» Ναυτιλία και η τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα
  • Σε αναβρασμό βρίσκεται η αγορά των τηλεπικοινωνιών με τους μικρούς παίκτες να προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι. Για παράδειγμα, η Inalan, όπως αποκάλυψε χθες, το Moneyreview.gr, που, για πολλά χρόνια, βρισκόταν κάτω από το ραντάρ, απέκτησε στρατηγικό επενδυτή, το καναδικό fund Fiera Infrastructure. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ζυμώσεων μεταξύ των δύο πλευρών που ήταν σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό, με τη Fiera να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της Inalan για την επέκταση του συμμετρικού της δικτύου οπτικών ινών.
  • Η Inalan σήμερα προσφέρει σε ορισμένες μόνο περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ταχύτητες από 200 Mbps έως 1GB και έχει ανάγκη από φρέσκα κεφάλαια που θα βάλει η Fiera. Στόχος είναι σε ορισμένα χρόνια, η κάλυψη του δικτύου της Inalan να φτάσει το 1,6 εκατ. σπίτια. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι οι Καναδοί της Fiera δεν βάζουν οπουδήποτε τα κεφάλαιά τους. Προσβλέπουν δηλαδή, σε αποδόσεις. Για κάποιους πάντως, οι αποδόσεις -τουλάχιστον οι άμεσες- και οι τηλεπικοινωνίες είναι όροι ως ένα βαθμό ασύμβατοι. Θα βγει ο λογαριασμός; Το εγγύς μέλλον θα δείξει.
  • Και μια και το έφερε η κουβέντα για διαθεσιμότητα δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι. Ο ΟΤΕ το 2021 παρείχε πρόσβαση σε υποδομή οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home / FTTH) σε περισσότερα από 560.000 σπίτια κι επιχειρήσεις, αριθμός που θα φτάσει το 1 εκατ. μέχρι το τέλος του 2022 και τα τρία εκατομμύρια έως το 2027. Για τα επόμενα έξι χρόνια δρομολογεί επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ. Η Vodafone υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της κάλυψης του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G Giga Network), στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών και τη διασύνδεση των νησιωτικών προορισμών. Ειδικότερα, έως και το 2024 η εταιρεία θα κατασκευάσει 150.000 νέες γραμμές μέχρι το σπίτι (FTTH), των οποίων ο αριθμός θα ξεπερνάει τις 650 χιλ. μέχρι το τέλος της εν λόγω περιόδου. Η United Group που έχει εξαγοράσει τις Wind και Nova, που πρόκειται να ενοποιηθούν, δρομολογεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
  • Με 1.948 εκθέτες από 88 χώρες και 24 Εθνικά Περίπτερα από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία άνοιξε τις πύλες της η φετινή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2022». Την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 18.000 ξένοι και Έλληνες επισκέπτες, ενώ θα πραγματοποιηθούν 68 συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια.
  • Ένα από τα θέματα που κυριαρχεί στη φετινή έκθεση είναι οι προκλήσεις για τον κλάδο καθώς μπαίνουμε στην εποχή των μηδενικών ρύπων. Για το ζήτημα αυτό η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κυρία Μελίνα Τραυλού, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά την ομιλία της στα χθεσινά εγκαίνια: «Από τα ιστία, στον ατμό και στη συνέχεια στις μηχανές εσωτερικής καύσης, ο ελληνικός εφοπλισμός, διαχρονικά, τολμά, πρωτοπορεί κι επενδύει αποφασιστικά. Έτσι και τώρα, οι Ελληνίδες και Έλληνες πλοιοκτήτες πρωταγωνιστούν και στην εποχή της μετάβασης στη ναυτιλία των μηδενικών εκπομπών», τόνισε.
  • Η κυρία Τραυλού, υπογράμμισε ακόμη ότι «ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δεσμευόμαστε ότι ο παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου, η ελληνική ναυτιλία, θα συμβάλλει έμπρακτα και δυναμικά, στην υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών, προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης». Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι η Ένωση ξεκινά μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης «με ένα σαφές, ηχηρό, οικουμενικό μήνυμα»:  «Navigating the Future of Sustainable Shipping».
  • Στη Βρετανία ξεκινά το μεγάλο πείραμα της τετραήμερης εργασίας, όμως και στη χώρα μας εταιρείες δοκιμάζουν πιλοτικά τέτοια προγράμματα, έστω και με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Η εταιρεία επικοινωνίας Choose ανακοίνωσε χθες ότι καθιερώνει την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών με πλήρεις αποδοχές, για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, προσφέροντας 12 επιπλέον ημέρες άδειας. Είχε προηγηθεί η Grant Thornton που είχε ανακοινώσει προχωρά στην καθιέρωση τετραήμερης εργασίας για τον μήνα Αύγουστο, δίνοντας τέσσερις επιπλέον ημέρες άδειας, χωρίς σε κάθε περίπτωση να επηρεάζεται το ωράριο εργασίας ή οι μισθολογικές τους απολαβές των εργαζομένων. Και όπως μας λένε αντίστοιχο δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις.
  • Βρίθει ανακατατάξεων ο τομέας της εταιρικής επικοινωνίας, με άξια στελέχη να αλλάζουν έδρα. Η Ρόη Χάικου, ύστερα από πολυετή και ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία στο απαιτητικό αντικείμενο την παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας για το ΤΑΙΠΕΔ μεταπήδησε στην τράπεζα Αττικής. Ο Γιάννης Παπάζογλου, που κρατούσε για έξι χρόνια-από αυτά ορισμένα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα με σοβαρές αναταράξεις λόγω της πανδημίας- σταθερά το τιμόνι της επικοινωνίας στην Fraport Greece, αλλάζει στέγη.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.




Ακολουθήστε το Money Review στο Google News


Πηγή