Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή: «Η Ελλάδα θα υποφέρει – Μία στις δέκα παραλίες θα εξαφανιστεί» (Video)

0
8

Ανοιξιάτικος ο καιρός στην Ελλάδα, την ώρα που το πολικό ψύχος έχει βάλει την  Βόρεια Αμερική στην κατάψυξη. Τα ακραία φαινόμενα προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν ότι ο πλανήτης εκδικείται αποτέλεσμα κυρίως της ανορθολογικής συμπεριφοράς του ανθρώπου. Μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι μεγάλες και θα τις υποστεί σε μεγάλο βαθμό και η Ελλάδα. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εκτός από υψηλές θερμοκρασίες, η κλιματική αλλαγή θα φέρει και εξαφανίσει στο μέλλον περιοχές λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. «Η Ελλάδα θα υποφέρει από άλλες καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή όπως η άνοδος της στάθμη της θάλασσας, εάν λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές να εξαφανιστούν. Ειδικά στη χώρα μας που έχει τεράστιο μήκος ακτογραμμής» δήλωσε στην τηλεόραση του OPEN, ο διευθυντής ινστιτούτου περιβάλλοντος, Μιχάλης Πετράκης.

Στην ίδια γραμμή και οι ωκεανογράφος Μιχάλης Βουσδούκας που τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει πάνω από 13.000 km ακτογραμμή τουλάχιστον και το 30 με 40% από αυτές είναι αμμώδης. Μέχρι το τέλος του αιώνα, αν συνεχίσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα με το ρυθμό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, η έρευνα μας δείχνει ότι μία στις 10 παραλίες θα εξαφανιστεί.

Ούτε χιόνι για δείγμα

Η πρωτοφανής καλοκαιρία και ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Δεκεμβρίου έχει απογοητεύσει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, αλλά κυρίως τους επιχειρηματίες των χιονοδρομικών κέντρων, που δεν είδαν τελικά άσπρη μέρα και όπως όλα δείχνουν, θα αργήσουν να δουν. Στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου, δεν υπάρχει χιόνι ούτε για δείγμα και έτσι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία μόνο για βόλτα με το λιφτ. «Ψάξαμε όλα τα χιονοδρομικά της περιοχής δεν έχει πουθενά χιόνι» ανέφερε στην τηλεόραση του OPEN, επισκέπτρια.

«Στους έξι με οκτώ βαθμούς αυτή τη στιγμή στο χιονοδρομικό, χιόνι όπως βλέπετε δεν έχουμε ακόμη» , ο Δημήτρης Γκλάρας, διευθυντής χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου.

Και αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο στο Ελατοχώρι, στα 19 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας από τα Καλάβρυτα έως και τη Φλώρινα, ούτε μία πίστα δεν είναι ανοιχτή, με αποτέλεσμα να προσελκύει πολύ λιγότερο κόσμο μόνο για καφέ στα σαλέ, με καταπράσινη θέα.

Πτώση στην τουριστική κίνηση

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών. «Η περίοδος των γιορτών αφορά 30% του τζίρου. Αν είχαμε τέτοιες συνθήκες με χιόνι αυτή τη μέρα, αυτές τις μέρες στο βουνό, ο τζίρος θα ήταν τουλάχιστον δεκαπλάσιος» ανέφερε ο διευθυντής χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Αλλά και στο χιονοδρομικό Ελατοχωρίου Κωνσταντίνος Μελέτης ιδιοκτήτης του σαλέ του χιονοδρομικού τονίζοντας «Εμείς είμαστε τουλάχιστον 40-50% κάτω αλλά δε μας πτοεί περιμένουμε τον Ιανουάριο».

ethnos.gr

Πηγή