Ν. Δένδιας: Πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο

0
26

Για μια ευρύτερη και δημόσια διπλωματία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της ΚΣΤ’ (26ης) εκπαιδευτικής σειράς υποψήφιων ακολούθων πρεσβείας και απονομής διπλωμάτων σπουδών στην ΚΕ’ (25η) εκπαιδευτική σειρά ακολούθων πρεσβείας, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλείστε ως μέλη της διπλωματικής υπηρεσίες να προασπίσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας, με στέρεη βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο, την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας. Καλείστε να συμβάλλετε στη διαμόρφωση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, μιας πολυεπίπεδης πολιτικής, εκπροσωπώντας μια χώρα που συνεργάζεται με τα κράτη και της άμεσης και της ευρύτερης περιοχής μας, εκπροσωπώντας μια χώρα που κτίζει κατανοήσεις, χτίζει συμμαχίες, αλλά βασισμένες σε κοινές αξίες, αρχές, κανόνες» διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος στους νέους ακόλουθους πρεσβείας.

Σημείωσε πως «έχουμε διευρύνει τους ορίζοντες της πολιτικής στην οποία καλείστε να εκπονήσετε και να υπηρετήσετε, από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, μέχρι τον Κόλπο, τον Ινδοειρηνικό, από την Αφρική μέχρι τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Και θα υπηρετήσετε όχι μόνο τη διπλωματία με τη στενή παραδοσιακή έννοια, αλλά μια ευρύτερη διπλωματία, οικονομική, ενεργειακή, δημόσια. Όλοι ξέρουμε τη σημασία έχει αποκτήσει αυτό το ευρύτερο αντικείμενο τα τελευταία χρόνια».

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι νέοι ακόλουθοι είναι η νέα πνοή στο διπλωματικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και ότι παίρνουν τη σκυτάλη από ένα καλό σημείο. «Πρόσφατα η πατρίδα μας έχει υπογράψει δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, έχει επί της αρχής μια τρίτη συμφωνία με την Αλβανία μετά τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία που πήραν δεκαετίας για να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Επίσης, μετά από δύο πολύ σημαντικά πρωτόκολλα για την ανανέωση συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και επίσης τη σύναψη των αμυντικών συμφωνιών, καταρχήν με τη Γαλλία, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένα τεράστιο οπλοστάσιο το οποίο ακολουθούν 215 συνολικά διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ελληνική ιστορία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, παρατήρησε πως θα υπηρετήσουν σε ένα διαφορετικό κόσμο και «θα υπηρετήσετε, ελπίζω, σε ένα διαφορετικό υπουργείο Εξωτερικών, που δημιουργείται από τη διοικητική και την ψηφιακή μεταρρύθμιση που επιτελείται, ακριβώς για να σας δώσει τη βάση που χρειάζεται για να μπορέσετε να εκπροσωπήσετε τα συμφέροντα της πατρίδα μας σε αυτόν τον διαφορετικό κόσμο».

Στο τέλος του χαιρετισμού του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε με σαφήνεια πως αν κάτι δεν αλλάζει για όποιον εκπροσωπεί την Ελλάδα, είναι η προσήλωση στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αυτό αποτέλεσε, αποτελεί , θα αποτελεί εσαεί τον πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής. «Τον λόγο για τον οποίο επιδιώκουμε τις τρεις θέσεις στον ΟΗΕ, τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά στην ιστορία μας, την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» συμπλήρωσε.

Σημείωσε πως η εκπαίδευση της 26ης σειράς ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, κράτησε 9 μήνες, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες, τη συνέχιση της πανδημίας, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που άλλαξε τον κόσμο, τις αυξανόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια της πατρίδας μας και συνεχάρη τους νέους ακόλουθους για την αποφοίτησή τους και τούς ευχήθηκε να έχουν μια εξαιρετική σταδιοδρομία.

Πηγή