Ντ. Φραντζεσκάκης: «Οι αερομεταφορές είναι η παχιά αγελάδα για την είσπραξη εύκολων φόρων»

0
32

Τα σχέδια της Virgin Atlantic, οι περιβαλλοντικοί φόροι και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Το πτητικό έργο και τα άμεσα σχέδια της Virgin Atlantic παρουσίασε ο Διευθυντής Ελλάδας – Κύπρου της Discover the World, Ντίνος Φραντζεσκάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία δημοσιογράφων, travel agents και tour operators.

«Η Virgin είναι η μόνη μεγάλη αεροπορική αγγλική εταιρεία, η οποία δεν έχει ακυρώσει δρομολόγια λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλα τα αεροδρόμια. Οι νέοι μετά την πανδημία και τα επιδόματα που έλαβαν, έχουν αλλάξει νοοτροπία και δεν δέχονται να δουλέψουν βραδινές βάρδιες ή να κάνουν μακρινά ταξίδια με τον βασικό μισθό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραντζεσκάκης, προσθέτοντας πως, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί επιβολής περιβαλλοντικών φόρων στις αερομεταφορές, κίνηση η οποία θα αυξήσει το τελικό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και θα επηρεάσει, τόσο τον τελικό καταναλωτή, όσο και τα ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία στην προσπάθεια να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους θα κληθούν να συρρικνώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, η εκτίμηση του κ. Φραντζεσκάκη είναι πως δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη.

«Ανέκαθεν ο κλάδος των αερομεταφορών ήταν η παχιά αγελάδα που την άρμεγαν οι κυβερνήσεις για να εισπράττουν φόρους. Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι το 40% του ποσού που πληρώνει ο ταξιδιώτης είναι φόροι. Πιστεύω ότι, τόσο η Αμερική, όσο και η Ευρώπη, θα κάνουν πίσω στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης μιας και η ενεργειακή κρίση “παγώνει” τις αλλαγές».

Μιλώντας για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, φαίνεται αισιόδοξος για την ελληνική αγορά, η οποία θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κινούμαστε στο 60% – 70% της περιόδου πριν από την πανδημία.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μοσχίδης, Διευθυντής Πωλήσεων, Ελλάδας – Κύπρου της Virgin Atlantic τόνισε ότι η αεροπορική συμφερόντων Richard Branson, εκτελεί πλέον πτήσεις από το αεροδρόμιο του Heathrow και το terminal 3, δεν διατηρεί το Gatwick, όμως διατηρεί τα slots σε περίπτωση που θελήσει να επιστρέψει.

Στόχος είναι η ισχυροποίηση του δικτύου στην Αμερική και την Καραϊβική. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε η πτήση προς Τάμπα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν τα δρομολόγια για Σιατλ και Ουάσιγκτον. Σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η επιστροφή, έπειτα από 7 χρόνια παύσης δραστηριοτήτων, στο Austin του Texas με 4 πτήσεις την εβδομάδα.

Κώστας Μοσχίδης, Διευθυντής Πωλήσεων, Ελλάδας – Κύπρου της Virgin Atlantic

Μεγαλομέτοχος της Virgin Atlantic, η οποία διαθέτει στόλο 36 αεροσκαφών με επιπλέον 19 να βρίσκονται υπό παραγγελία , είναι η Delta Airlines. Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία που ισχυροποιεί τη θέση της Virgin παγκοσμίως, τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικού σχήματος, όσο και σε επίπεδο δικτύου.

«Χαλάρωσαν τα μέτρα του κορονοϊού και η Virgin άνοιξε τα club houses σε Λονδίνο, Σαν Φρανσίσκο και Βοστώνη. Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, βραβευτήκαμε από το skytrax ως World’s Best Premium Economy Class Airlines 2021» δήλωσε ο κ. Μοσχίδης υπογραμμίζοντας πως ο σημερινός επιβάτης θέλει συνδεσιμότητα και ρεύμα για τη φόρτιση των προσωπικών του συσκευών καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Πηγή