Μπαμπάκος: Το αγιορείτικο νερό, η Μύκονος και η επιστροφή των αναψυκτικών της Pepsi – Ειδήσεις – νέα

0
10

Με το αγιορείτικο νερό Avaton να τα «σπάει» στα πολυτελή 5άστερα της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κρήτης, η «ομάδα Μπαμπάκου» ετοιμάζεται για την επιστροφή της παραγωγής των αναψυκτικών της Pepsico στην Ελλάδα.

Η εταιρεία NU Aqua, πρόεδρος της οποίας είναι ο Δημήτρης Μπαμπάκος, προχωρά στη δεύτερη φάση της επένδυσης στο ιστορικό εργοστάσιο της Pepsico στο Λουτράκι, που μετά από 10 χρόνια σιγής ξαναπήρε μπρος παράγοντας το νερό «Eonio Λουτράκι» με πωλήσεις 25 εκατομμύριων φιαλών το πρώτο 5μηνο.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται καθοδόν, με στόχο να ξεκινήσει η παραγωγή των αναψυκτικών – σε γυαλί και pet – κάπου στο τέλος του β’ εξαμήνου 2023.

Να σημειωθεί ότι εδώ και μια εξαετία η παραγωγή των αναψυκτικών της PepsiCo έχει μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες. Στο Λουτράκι θα επιστρέψουν γραμμές παραγωγής που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε Ρουμανία και Πολωνία.

Η δεύτερη φάση του έργου αποτιμάται σε 25-29 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και 4 υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής για αναψυκτικά.

Η αρχική επένδυση της N.U. Aqua, ύψους 10 εκατ. ευρώ, αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής.

Η πρώτη μονάδα εμφιάλωσης

Tο πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στην Ελλάδα – κι ένα από τα πρώτα της Ευρώπης – που ιδρύθηκε από τον Κλέαρχο Καραντάνη το 1907 υπήρξε σημείο αναφοράς για το Λουτράκι και αυτή του η ιδιότητα αναβιώνει σήμερα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο εμφιάλωσης του νερού της φημισμένης πηγής Καραντάνη, από το οποίο παραγόταν και σόδα με το σήμα Ηβη-Καραντάνη, είχε εξαγοραστεί τη δεκαετία του ’60 από την εταιρεία Ήβη-Παναγόπουλος. Το 1989 η εταιρεία Ήβη-Παναγόπουλος πέρασε στην κατοχή της PepsiCo και μετονομάστηκε σε ΡepsiCo-Ήβη.

Το 1998, το θέμα διατήρησης του ονόματος «ΗΒΗ – Λουτράκι, Φυσικό Μεταλλικό Νερό» αποτέλεσε δικαστικό θέμα, καθώς με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, απαγορευόταν στην PepsiCo Hβη να κάνει χρήση.

Ο έντονος ανταγωνισμός και η απουσία νέων επενδύσεων εκσυγχρονισμού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατακόρυφα οι πωλήσεις του, λίγα χρόνια προτού βάλει λουκέτο το 2013.

Η Σιμωνόπετρα και το Avaton

Εκτός από το Eonio Λουτράκι, o γεννημένος και μεγαλωμένος στη Φραγκφούρτη ο οικονομολόγος Δημήτρης Μπαμπάκος σε συνεργασία με Γερμανούς και Ελβετούς επενδυτές έχει επενδύσει και στο Άγιο Όρος παράγοντας το premium εμφιαλωμένο νερό Avaton.

Ο αρχικός στόχος για το αγιορείτικο νερό, που παράγεται από υδρομάστευση και εμφιαλώνεται σε εργοστάσιο 3.000 τ.μ. σε περιοχή που ανήκει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, ήταν να εξάγεται μέσω συμφωνιών με ισχυρούς οίκους διανομών, διεθνούς εμβέλειας και να τοποθετηθεί σε πολυτελή ξενοδοχεία και σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και από την ελληνική αγορά, από resorts και 5άστερα ξενοδοχεία.

Ήδη μέσα σε 5 μήνες έχουν πωληθεί 3 εκατομμύρια φιάλες αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία, ενώ εκτός από την εγχώρια αγορά το νερό έχει «ταξιδέψει» σε πολυτελείς προορισμούς σε Αμερική, Καναδά και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιδότηση 7,88 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο

H κατασκευή της μονάδας εμφιάλωσης με δύο γραμμές παραγωγής στη Σιμωνόπετρα ολοκληρώθηκε εντός του 2021, ενώ η διάθεση του νερού ξεκίνησε εντός του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Το σύνολο της επένδυσης ανήλθε στα 29,4 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό ύψους 7,88 εκατ. ευρώ επιλέχθηκε προς ενίσχυση από τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου για την γενική επιχειρηματικότητα.

H Macedonian Bottling Company έχει λάβει άδεια και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για την άντληση 48.100 κυβικών νερού ανά έτος.

Μέτοχοι

Στη βιομηχανία εμφιάλωσης το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται να διατηρεί ο Γιώργος Μπέλλος με 39,5%, ο οποίος είναι και ο διαχειριστής της επιχείρησης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΓΕΜΗ.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Δημήτρης Μπαμπάκος με ποσοστό 32%, ενώ οι Γερμανοί Thomas  Engels και Oliver Herbert Bockmann κατέχουν μερίδια 18,5% και 10% αντίστοιχα.

Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού, αρωματικών νερών και συναφών προϊόντων, καθώς και η κατασκευή και εκμετάλλευση παραγωγικής μονάδας αναψυκτικών και ζύθου.

Το όραμα του Δ. Μπαμπάκου και τα υδατοδρόμια

Η έμπνευση για τη δημιουργία του νερού Avaton ανήκει στον Δημήτρη Μπαμπάκο.

Σε επίσκεψη του οικονομολόγου στο Περιβόλι της Παναγιάς, ο ηγούμενος τού είχε ζητήσει να αλλάξει δωμάτιο. Το νέο του δωμάτιο βρισκόταν δίπλα σε έναν απότομο μνημειώδη βράχο.

Αργά το βράδυ ξύπνησε από το μελωδικό κελάρυσμα του νερού. Αμέσως σκέφτηκε να δημιουργήσει μια ανώτερη μάρκα, θέλοντας να μοιραστεί αυτό το καθαρό νερό με τον κόσμο.

Η εταιρεία DMLP Holdings που διαχειρίζεται το νερό Avaton, η οποία έχει την ευθύνη και για την N.U. Aqua στο Λουτράκι, πρωταγωνιστεί και στο εγχείρημα των υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Εξαγοράζοντας το Ελληνικά Υδατοδρόμια (το 55% εξαγοράστηκε από την AΚΤΩΡ Facility Management) προχώρησε στην ίδρυση της Grecian Air Seaplanes και φιλοδοξεί να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου τομέα των υδατοδρομίων.

Μαζί με τον κ. Μπαμπάκο και την DMLP Holdings εμφανίζονται ως συμμέτοχοι στην υπόθεση υδροπλάνα, η εταιρεία Axionair Ltd που δημιούργησε για το συγκεκριμένο λόγο ο Δ. Μπαμπάκος, ο ιδρυτής της Ελληνικά Υδατοδρόμια, Τάσος Γκόβας, η Μαρία Τόκτωρ, ο Ανδρέας Καροτσιέρης, ο Αντώνης Βασιλάκης (Α. Βασιλάκης ΑΒΕΕ) και ο Φώτης Χατζηανδρώνης (Chatziandronis Aerospace & Touristic).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή