Μιχάλης Μπούσης στον «Ε.Κ.»: Ολα για έναν δυνατό ΟΦΗ

0
6

Αποφασισμένος να αλλάξει επίπεδο τον ΟΦΗ μ’ ένα νέο σύγχρονο γήπεδο και μία ισχυρή ομάδα είναι ο πρόεδρος της κρητικής ΠΑΕ, Μιχάλης Μπούσης όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. Ο ομογενής επιχειρηματίας που είναι γεννημένος το 1974 στο Σικάγο του Ιλινόις, αποκάλυψε ότι θέλει το «σπίτι» που θα αποκτήσει ο ΟΦΗ να είναι πολλαπλών χρήσεων και να λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η κρητική ομάδα θα ανακάμψει στο δεύτερη μισό της αγωνιστικής περιόδου εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον προπονητή Βάλντας Νταμπράουσκας, τόνισε πως θα ενθάρρυνε κι άλλους ομογενείς επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη βελτίωση της εικόνας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, αλλά και την ανάδειξη και καθιέρωση γηγενών ποδοσφαιριστών.

Πως αισθάνεσθε μετά από 5 χρόνια στο τιμόνι μιας πολύ σημαντικής ομάδας όπως είναι ο ΟΦΗ; «Αισθάνομαι καλά, όλα πάνε καλύτερα, απ’ ότι βρήκαμε τα πράγματα στον ΟΦΗ προχωράμε στο πλάνο που είχαμε στο μυαλό μας».

Πείτε μας για τα σχέδιά σας αναφορικά με το νέο γήπεδο της ομάδας; «Πάμε να φτιάξουμε ένα γήπεδο περίπου 12 χιλιάδων θέσεων που θα είναι τεσσάρων αστέρων για να μπορεί να φιλοξενήσει και ευρωπαϊκά παιχνίδια. Δεν θέλουμε να είναι ένα απλό γήπεδο, αλλά να είναι ένα γήπεδο όπως είναι στην Αμερική όπου θα μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος πριν και μετά από τα παιχνίδια και να λειτουργεί και να φιλοξενεί εκδηλώσεις και διάφορες δραστηριότητες όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Θέλουμε το γήπεδο να γίνει στο Ηράκλειο -δεν έχουμε βρει το μέρος που θα ανεγερθεί, το ψάχνουμε ακόμη. Θα πρέπει να δοθεί το γήπεδο που παίζει τώρα η ομάδα, είναι 70 χρονών έχει περάσει τα όριά του. Αρχικά το γήπεδο θέλουμε να είναι 10 με 12 χιλιάδες θεατές, αλλά στο μέλλον σε πέντε, δέκα χρόνια να πάει στις 15 με 20 χιλιάδες. Να έχει τις υποδομές για να αυξηθεί η χωρητικότητά του».

Θα ενθαρρύνατε κι άλλους ομογενείς επιχειρηματίες να ασχοληθούν με το ελληνικό ποδόσφαιρο; «Είναι δύσκολο να πας σε μια καινούργια χώρα που δεν έχεις κάνει δουλειές στο παρελθόν. Είναι διαφορετικά τα πράγματα απ’ ό,τι στην Αμερική. Ομως θα μπορούσα να τους βοηθήσω ώστε να σπρώξουν τα πράγματα λίγο πιο γρήγορα και να προχωρήσουν οι επενδύσεις που χρειάζονται να γίνουν ώστε να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο για όλες τις ομάδες, όχι μόνο για τον ΟΦΗ. Είναι καλό όλες οι ομάδες να είναι υγιείς και σε καλά χέρια. Να υπάρχει ένα fair play στο πρωτάθλημα, να παίζεται στα ίσια και να έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα. Θα τους ενθάρρυνα λοιπόν να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, 100%».

Τι πήγε στραβά στον σχεδιασμό του καλοκαιριού και ο ΟΦΗ δεν έχει εμφανίσει καλή εικόνα στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος; «Η ομάδα δεν πιστεύω ότι δεν είναι καλή. Απλώς ήταν άτυχη, είχε και τραυματισμούς, ενώ είχε και την ατυχία κάποιοι παίκτες που ήταν να έρθουν και δεν ήρθανε. Και είναι σαν πολλές δουλειές, αν σε πάρει λίγο από κάτω είναι δύσκολο να ανακάμψεις. Και ειδικά οι ποδοσφαιριστές ψυχολογικά αν δεν πηγαίνουν καλά το παίρνουν λίγο πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους. Δεν είναι σαν την Αμερική που στο MLS αν χάσεις όλα τα παιχνίδια δεν πέφτεις. Στην Ελλάδα υπάρχει πίεση. Και το άλλο που δεν είναι σωστό, δεν μπορεί ο κόσμος όταν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά να βρίζει τους παίκτες και την ομάδα. Οχι μόνο τον ΟΦΗ όλες τις ομάδες. Με τον Αρη βρίζανε τον Αρη όταν έφερε ισοπαλία μαζί μας. Κι αυτός ο άνθρωπος έχει επενδύσει. Στον Ολυμπιακό όταν δεν πάει καλά σ’ ένα ματς βρίζουνε τον Μαρινάκη που έχει βάλει τόσα λεφτά στον Ολυμπιακό, τον Μελισσανίδη τον βρίζανε όμως όταν έκανε το γήπεδο, τον έκαναν Θεό. Θα πρέπει όλοι οι φίλαθλοι να καταλάβουν ότι εμείς σαν ιδιοκτήτες βάζουμε χρήματα για να βλέπει ο Ελληνας ποδόσφαιρο. Δεν βγάζουμε χρήματα από το ποδόσφαιρο. Δεν μας δίνει κέρδος το ποδόσφαιρο, εγώ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κι αυτό στο μέλλον. Τώρα όμως βάζουμε χρήματα, δεν γίνεται να μας βρίζουν κι από πάνω».

Θα γίνουν μεταγραφές τον Ιανουάριο στον ΟΦΗ; «Ναι θα γίνουν κινήσεις για να ενισχυθεί η ομάδα τον χειμώνα. Θα γίνουν αυτά που χρειάζονται. Είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια. Πιστεύω και στον Νταμπράουσκας που είναι ένα μεγάλο όνομα στο ποδόσφαιρο και γι’ αυτό επένδυσα σε αυτόν τον προπονητή. Αν έπαιζε ο Νέιρα από την αρχή, αν δεν είχε χτυπήσει ο Τοράλ κι αν έπαιζε και ο Τσιλιανίδης θα είχαμε τουλάχιστον ακόμη δύο καλύτερα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Οι διαφορές στη βαθμολογία είναι μικρές».

Για τις αλλαγές που έγιναν στον ΟΦΗ σε όλα τα επίπεδα; «Δεν έχω κάτι να πω κάτι για τα άτομα που αποχώρησαν, τον Γιάννη και τον Γιώργο Σαμαρά, τον Νιόπλια, όλοι τους προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο για την ομάδα, αλλά δεν πέτυχε. Το ποδόσφαιρο είναι μία επιχείρηση που πρέπει να παίρνεις γρήγορα αποφάσεις γιατί δεν υπάρχει χρόνος να διορθώσεις πολλά πράγματα. Πρέπει να τα διορθώνεις γρήγορα και να μην περιμένεις».

Σκοπεύετε να επενδύσετε στον ΟΦΗ περισσότερο στα νέα παιδιά; «Υπάρχουν Ελληνες παίκτες που είναι καλοί και πρέπει να πάρουν τις ευκαιρίες τους, αλλά δυστυχώς δεν έχει κανένας την υπομονή να κάνει αυτό το πράγμα. Στην Ελλάδα μετράνε τα αποτελέσματα. Οταν εμείς βάλαμε νέα παιδιά στα πλέι οφ γιατί δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε όταν βρεθήκαμε στην εξάδα λόγω της τιμωρίας του Παναθηναϊκού, ο κόσμος έκραζε και δυσανασχετούσε. Για να αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να φτιαχτεί πρώτα η Σούπερ Λιγκ 2. Αυτό που γίνεται τώρα στην Σούπερ Λιγκ 2 είναι καταστροφικό. Δεν μπορεί να έχει 32 ομάδες, που δεν μπορούν να πάρουν αδειοδοτήσεις, γίνονται όλα αυτά που γίνονται. Πρέπει να υπάρχει Σούπερ Λιγκ 1 με 14 ομάδες, Σούπερ Λιγκ 2 με 14 ομάδες κι αν θέλουν να φτιάξουν και Σούπερ Λιγκ 3 πάλι με 14 ομάδες. Και η Σούπερ Λιγκ 2 να έχει μόνο τρεις ή τέσσερις ξένους και όλοι άλλοι να είναι Ελληνες και τα παιδιά να μην είναι πάνω από 23 ετών. Η κατηγορία αυτή να αποτελεί φυτώριο για τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 που θα αγοράζουν ποδοσφαιριστές και θα δίνουν και ποσοστό μεταπώλησης στις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2. Να μπει η ΕΡΤ στα τηλεοπτικά της Σούπερ Λιγκ 2 να είναι 14 ομάδες και να δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στην κάθε μία και να βλέπει όλη η Ελλάδα το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 με τους Ελληνες παίκτες. Να πάρουν οι ομάδες αυτής της κατηγορίας 500 χιλιάδες ευρώ από το Στοίχημα και όχι 250 χιλιάδες που παίρνουν τώρα, να βγάλουν άλλες 500 χιλιάδες από εισιτήρια και χορηγίες για να έχουν ένα μπάτζετ 2 εκατομμυρίων ευρώ, να μπορούν να επενδύσουν κι αυτές, να έχουν γήπεδα και να διορθωθεί όλο το σύστημα. Αν δεν φτιαχτεί η Σούπερ Λιγκ 2, θα βλέπουμε κάθε χρόνο όλο και λιγότερους Ελληνες παίκτες στη μεγάλη κατηγορία.

Κι ένα μήνυμα για τον κόσμο του ΟΦΗ μέσω του «Ε.Κ.»: «Είμαι υπερήφανος για τον κόσμο του ΟΦΗ κι όλους αυτούς που έρχονται στο γήπεδο και στηρίζουν την ομάδα. Είμαι υπερήφανος και χαρούμενος όταν είδα τον τελευταίο αγώνα και όλοι χειροκρότησαν τους παίκτες και θέλω να τους δω όλους μαζί στο γήπεδο, να το γεμίσουν το ‘Γεντί Κουλέ’ να πάμε δυνατά και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε αυτή τη χρονιά και ίσως μπορεί να βγούμε και στην εξάδα. Δεν ξέρουμε πως θα γυρίσουν οι παίκτες και οι ομάδες στον δεύτερο γύρο μετά η διακοπή, να δώσουμε όλοι μαζί μια ώθηση για να πάμε μπροστά. Ολη η Κρήτη πρέπει να είναι υπερήφανη που έχει μια ομάδα στην Σούπερ Λιγκ που είναι μια ομάδα υγιής, καθαρή, που είναι σωστή και δείχνει καλό χαρακτήρα προς όλους. Δεν μας ενδιαφέρει ποια ομάδα κατεβαίνει στο Ηράκλειο, εμείς τους δεχόμαστε σωστά, τη σουίτα μου που είναι στο γήπεδο την δίνω στους φιλοξενούμενους. Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά στο τέλος είμαστε άνθρωποι. Δεν υπάρχει αγώνας που θα παίζω εγώ είτε μέσα είτε έξω που δεν θα θέλω να τον κερδίσω».

Η οικογένεια Μπούση είναι πολύ δραστήρια κι επιδραστική στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στο Σικάγο και στις ευρύτερες περιοχές με την Ελένη Μπούση, μητέρα του προέδρου του ΟΦΗ, να είναι ιδρύτρια του Hippocratic Cancer Foundation, το οποίο εδώ και χρόνια έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια με τα οποία χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου, σε συνεργασία με το φημισμένο πανεπιστήμιο Northwestern. Είναι παράλληλα μέλος του ΔΣ του Leadership 100.

Ο Μιχάλης Μπούσης δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων με την αλυσίδα Cermak Fresh Market αλλά και του real estate. Η δημιουργία των Cermak Fresh Market, ξεκίνησε από το Σικάγο το 1986 από το Δημήτρη Μπούση, πατέρα του Μιχάλη Μπούση και πλέον έχει επεκταθεί και στο Μιλγουόκι απαριθμώντας συνολικά 16 καταστήματα.

Tα Cermak Fresh Market είναι μια κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ από το Σικάγο που βρίσκεται στις μεσοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εταιρεία ειδικεύεται σε μια ποικιλία από ethnic τρόφιμα με ρίζες το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

 

Πηγή