Με το βιβλίο της Μαρίας Ηλίου, η δεύτερη Τετάρτη στο Εϋνάρδειο στις 3 Αυγούστου.

0
35

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Με το μυθιστόρημα της βραβευμένης σκηνοθέτιδας, επιμελήτριας εκθέσεων και τώρα και  μυθιστοριογράφου, Μαρίας Ηλιού, Μια φιλία στην Σμύρνη (Αθήνα, Μίνωας, 2022) συνεχίζεται την Τετάρτη 3 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Έξι καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα». Στον κήπο του ιστορικού «Εϋναρδείου», του σημαντικού αυτού καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας, που περιμένει την επισκευή του για να στεγάσει τις πολιτιστικές δράσεις και την συλλογή σπανίων βιβλίων της Βιβλιοθήκης, ο Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής της «Νέας Εστίας», και ο Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας και διευθυντής του ιστότοπου «bookpress.gr», θα παρουσιάσουν το βιβλίο, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Ρένη Πιττακή. Η δεύτερη αυτή από τις έξι φετινές βιβλιόφιλες «Τετάρτες» ολοκληρώνει το μικρό αφιέρωμα της βιβλιοθήκης στην Μικρά Ασία, στο πλαίσιο της επετείου της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Μαρία Ηλιού σπούδασε λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και στην συνέχεια κινηματογράφο στην Ιταλία και στην Νέα Υόρκη, στο New York University. Ως βραβευμένη σεναριογράφος και σκηνοθέτις, έχει γράψει τα σενάρια και σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας αλλά και ιστορικά ντοκιμαντέρ. Το όνομά της συνδυάζεται ιδιαίτερα με το ντοκυμανταίρ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922» που είχε μεγάλη επιτυχία και σημαντική απήχηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσα στα κινηματογραφικά της έργα συγκαταλέγονται οι πιο γνωστές της ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους: «Παράθυρο στη Θάλασσα», «Τρεις Εποχές» και «Αλεξάνδρεια μια ερωτική ιστορία». Τα πιο γνωστά ντοκιμαντέρ της είναι: «Το Ταξίδι. Το Ελληνικό όνειρο στην Αμερική», «Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου», «Αγαπημένη Θεία Λένα» και «Η Αθήνα από την ανατολή στην δύση, 1821-1896», που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Μουσείο Μπενάκη, και στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2022 θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Οι ταινίες της έχουν βραβευτεί πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μίνωας έχει δημοσιεύσει λευκώματα βασισμένα στα ντοκιμαντέρ της. Το Μια φιλία στη Σμύρνη, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί αναβίωση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε από την ίδρυσή της Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 50.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Επίσης, διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά σύντομα θα μεταστεγαστεί σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεότερης Ελλάδος, και το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.

Πηγή