Με αύξηση πωλήσεων 45% και αναπτυξιακές επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ, η Sunlight Group ενισχύεται κι επεκτείνεται σταθερά σε Ελλάδα, Ιταλία, ΗΠΑ

0
22
Με αύξηση πωλήσεων 45% και αναπτυξιακές επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ, η Sunlight Group ενισχύεται κι επεκτείνεται σταθερά σε Ελλάδα, Ιταλία, ΗΠΑ

Με αύξηση πωλήσεων 45% και αναπτυξιακές επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ, η Sunlight Group ενισχύεται κι επεκτείνεται σταθερά σε Ελλάδα, Ιταλία, ΗΠΑ

H εταιρεία εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στις παραγωγικές της διαδικασίες και προωθεί την ενεργειακή μετάβαση

Συνολικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ύψους 90 εκατ. ευρώ αναπτύσσει το 2022 η Sunlight Group του Ομίλου Olympia, σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Βερόνα Ιταλίας και Greensboro – Mebane στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Οι επενδύσεις αφορούν στην επέκταση υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων, προεξάρχοντος του βιομηχανικού συγκροτήματος της Sunlight στην Ξάνθη αλλά όχι μόνο, στη δημιουργία νέων μονάδων, καθώς και σε Συγχωνεύσεις & Εξαγορές. Στόχος τους είναι η διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και του πελατολογίου της εταιρείας, αλλά και η διεκδίκηση σημαντικών μεριδίων σε μια τεράστια αγορά, όπως η αμερικανική.
Σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις σε συνεχή αναζήτηση μείωση του κόστους, η Sunlight Group εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στις παραγωγικές της διαδικασίες. Αρχές που βασίζονται στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, όπως ο ανακυκλωμένος μόλυβδος που η εταιρεία εξασφαλίζει από τη μονάδα ανακύκλωσης που λειτουργεί στην Κομοτηνή.
Επίσης, η Sunlight παρέχει λύσεις για τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας για την μετάβαση των οικονομιών και των επιχειρήσεων σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Συγκεκριμένα, παρέχει βιώσιμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση βιομηχανικών και άλλων εκτός δρόμου οχημάτων, τεχνολογίας ιόντων λιθίου και μολύβδου-οξέος. Πρόκειται για καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας που παρέχουν στις επιχειρήσεις τα μέσα προκειμένου να αυξήσουν το καθαρό αποτύπωμα τους στην οικονομία και να επιτύχουν, κυρίως, μια βιώσιμη παραγωγική διαδικασία.

Μεγάλη επένδυση παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου στις ΗΠΑ

Σημαντική επένδυση, ύψους 40 εκατ. δολαρίων, πραγματοποιεί η Sunlight στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Η επένδυση εντάσσεται στο συνολικό επενδυτικό πλάνο 150 εκατ. δολαρίων για την εδραίωση και επέκταση της εταιρείας στην Αμερική, αλλά και του ευρύτερου επιχειρηματικού πλάνου παγκόσμιας επέκτασής της.
Μετά την πρώτη μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας, η Sunlight δημιουργεί και δεύτερη ιδιόκτητη εγκατάσταση έκτασης 12.500 τετραγωνικών μέτρων στο Mebane της ίδιας Πολιτείας, όπου θα απασχολούνται έως και 200 εργαζόμενοι.
Η επένδυση θα δημιουργήσει ένα νέο και υπερσύγχρονο κέντρο για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και λύσεων φόρτισης, ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά της Αμερικής.
Στη νέα μονάδα θα εγκατασταθούν πέντε γραμμές συναρμολόγησης μπαταριών ιόντων λιθίου, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρως αυτοματοποιημένης γραμμής και μιας γραμμής όπου θα συναρμολογούνται Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας.
Η άμεση παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας αρχικά θα είναι 1GWh και αναμένεται να φτάσει σταδιακά τις 3GWh έως το 2026.

Σε ανοδική τροχιά τζίρος και κερδοφορία

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Sunlight Group ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών της κατά 45% στα 183 εκατ. ευρώ, με την άνοδο να αποδίδεται στις ισχυρές πωλήσεις από την βελτιστοποίηση της παραγωγής σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Βερόνα και το Greensboro.
Την ίδια περίοδο τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 31% σε 23 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η εταιρεία να συνεχίσει να σημειώνει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς μακρο-οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες.
Η κοστολογική βάση της εταιρείας και κατ’ επέκταση η κερδοφορία έχουν επηρεαστεί λόγω των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές πρώτων υλών και μεταφορικών, της παγκόσμιας έλλειψης σε ημιαγωγούς και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.
Κι όμως, παρά τους περιορισμούς στην παγκόσμια οικονομία και τις προκλήσεις στον τομέα των logistics, η Sunlight απορρόφησε σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις μέσω σημαντικών αναπτυξιακών επενδύσεων που δίνουν στην εταιρεία ισχυρό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και ενισχύουν περαιτέρω την τοποθέτησή της στην παγκόσμια αγορά.
H1_Financial_22_F_GR_1.jpg

Λ. Μπίσαλας: «Επενδύουμε σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό»

«Σε ένα ασταθές και πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον, όπου επικρατούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις, υψηλά επιτόκια, παγκόσμιες ελλείψεις, συνεχείς αυξήσεις τιμών, ακριβές μεταφορές και ενεργειακό κόστος, στη Sunlight Group αξιοποιούμε πλήρως τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και εστιάζουμε σε μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές επενδύσεις.
Μία από τις βασικές μας πρωτοβουλίες για την τρέχουσα χρονιά αφορά σημαντικές επενδύσεις στην αμερικανική αγορά και εκτεταμένες προσλήψεις, ώστε να εξυπηρετήσουμε τα σχέδια μακροπρόθεσμης ανάπτυξής μας στις ΗΠΑ. Έχουμε παραμείνει επικεντρωμένοι στο στρατηγικό στόχο διεύρυνσης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και της πελατειακής βάσης μας, ενώ επισπεύσαμε σχεδιασμένες εξαγορές, ενισχύσαμε την παραγωγική δυναμικότητα και την αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεών μας, και επεκτείναμε το δίκτυο πωλήσεών μας.
Επιπλέον επενδύουμε σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας θέσεις εργασίας στο σύνολο του οργανισμού και προσελκύοντας προσωπικό υψηλής κατάρτισης – τόσο έμπειρους επαγγελματίες με εξαιρετικές περγαμηνές και τεχνογνωσία, όσο και νέους υπαλλήλους με ενθουσιασμό και φιλοδοξίες», αναφέρει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, Λάμπρος Μπίσαλας.

www.bankingnews.gr

Πηγή