Μαγιορκίνης για νέα μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5: Πιθανό να έχει ήδη έρθει στην Ελλάδα

0
5

Για ελεγχόμενη κατάσταση έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5. «Δεν έχουμε πολλά στοιχεία ακόμα. Τα βασικά είναι ότι έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τα στελέχη που κυκλοφορούν και αναμένουμε ότι θα επικρατήσει» είπε στην εκπομπή «Live News».

«Στην Αμερική, σε έναν μήνα, από το 4% έφτασε στο 40%. Είναι πιθανό να έχει ήδη έρθει και στην Ελλάδα» σημείωσε ο καθηγητής.

Όπως είπε «δεν έχει τη δυναμική της Όμικρον. Λογικά θα δούμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων και μέχρι στιγμής όπου υπάρχει, είναι κάτι εξαιρετικά διαχειρίσιμο. Δε μας αλλάζει την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας».

Το ενδεχόμενο ενός lockdown χαρακτηρίστηκε «απίθανο» από τον καθηγητή.

«Τα χαρακτηριστικά για το πόσο βαριά είναι μια παραλλαγή χρειάζεται καιρός για να τα δούμε, όμως δε φαίνεται ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, ότι διαφέρει από τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον. Βλέπουμε ότι μολύνονται ευκολότερα αυτοί που έχουν κάποιου είδους ανοσία» εξηγεί.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, όσοι έχουν εμβολιαστεί με το τελευταίο, επικαιροποιημένο εμβόλιο, κινδυνεύουν λιγότερο από τη νέα παραλλαγή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να νοσήσουν.

Πηγή