Μία από τις λιγότερο ορατές συνέπειες του…

0
23

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή μας, προκαλώντας πάσης φύσεως συνέπειες, άλλες άμεσες και κάποιες έμμεσες, κάποιες απόλυτα ορατές και ορισμένες λιγότερο φανερές, μα εξίσου ή και περισσότερο σημαντικές. Μια από τις λιγότερες ορατές και σίγουρα ελλιπώς προβεβλημένες συνέπειες του κορονοϊού και του εγκλεισμού που ακολούθησε η έλευσή του είναι η πυροδότηση μιας άνευ προηγουμένου έξαρσης διατροφικών διαταραχών, κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Το φανερώνουν, άλλωστε, οι στατιστικές μελέτες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική και την Αυστραλία: H προσέλευση σε κέντρα θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών έχει τριπλασιαστεί.

Ανησυχητικά τα νούμερα

Αντίστοιχη είναι και η έξαρση της νόσου στην Ελλάδα. Με βάση τα στατιστικά του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση κατά 150% στην προσέλευση εφήβων ασθενών με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη και  με μέση διάρκεια νόσου τους 12 μήνες.

“Το 85% των εφήβων ασθενών διαγνώστηκε με ανορεξία, είτε περιοριστικού, είτε βουλιμικού τύπου. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια αύξηση 79% στην προσέλευση  ενηλίκων, με διάρκεια νόσου άνω των 10 ετών. Αναλυτικά: Το 45% έπασχε από νευρική ανορεξία, το 22% από νευρική βουλιμία, ενώ το 33% από αδηφαγική διαταραχή. Ο μέσος όρος ηλικίας των παραπάνω ενήλικων ασθενών ήταν τα 28 έτη. Στο σύνολο τους, το  98% των ασθενών ήταν κορίτσια, έφηβες και γυναίκες. Τα αιτήματα, προερχόμενα από όλη την επικράτεια, για βοήθεια και θεραπεία από τις οικογένειες αυξήθηκαν κατά 220%. Συγκεκριμένα, το 45% προέρχονταν από την Κρήτη, το 29% από την Θεσσαλονίκη, ενώ 26% από την υπόλοιπη Ελλάδα”, εξηγεί η δρ Μαρία Τσιάκα, ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή θεραπεύτρια, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

Ανάγκη για κλινική υποστήριξη

Για τις διατροφικές διαταραχές είναι σημαντικό να υπάρχει πιο εντατική ενημέρωση και εγρήγορση ώστε ο πάσχον να ζητήσει βοήθεια όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Τόσο οι πάσχοντες όσο και οι οικογένειές τους μπορούν να βρουν σημαντική βοήθεια απευθυνόμενοι σε κέντρα θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών. Ας θυμόμαστε ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας και ως τέτοιο χρειάζεται υποστήριξη από ειδικούς καθώς το άτομο που πάσχει είναι πολύ δύσκολο να βγει από το “λαβύρινθο” της νόσου μόνο του.

Πηγή