Μάσκες και… λεμόνια στο Γλέντι των Κυπρίων Φλόριδας

0
28

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – Γέμισε την αίθουσα με μάσκες και… λεμόνια ο Παγκύπριος Φλόριδας. Και ο πρόεδρος, Βαρνάβας Ζαγάρης, πηγαινοερχόταν κοντά σ’ αυτούς που χόρευαν και φώναζε κάθε ένα λεπτό προς την ορχήστρα, «Πιο γρήγορα… πιο γρήγορα…».

Ηταν το Αποκριάτικο Γλέντι με τον παραδοσιακό Χορό του Λεμονιού, που οργάνωσε και φέτος, ο σύλλογος των Κυπρίων, αναβιώνοντας το παλαιό έθιμο της Μεγαλονήσου. Αρκετοί ομογενείς πήγαν εκεί μεταμφιεσμένοι, ενώ πολλά ζευγάρια, αλλά και μικροί, διαγωνίστηκαν για τη νίκη, με την προϋπόθεση να μην πέσει κάτω το λεμόνι που στηριζόταν στα μέτωπά τους, ενώ χόρευαν.

O κ. Ζαγάρης καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε γεμίσει την αίθουσα του Κρητικού Συλλόγου στο Παλμ Χάρμπορ. Μετά το φαγητό κάλεσε ζευγάρια στην πίστα να δοκιμάσουν την επιδεξιότητά τους στο χορό, με ένα λεμόνι ανάμεσα στα μέτωπα τους. Η μουσική, με την ορχήστρα «Ελλάδα», που έπαιξε όλη τη βραδιά, ήταν αργή στην αρχή, αλλά όσο περνούσε η ώρα γινόταν πιο γρήγορη, με τις παροτρύνσεις του προέδρου. Αν το λεμόνι έπεφτε, το ζευγάρι έχανε και έβγαινε από τον διαγωνισμό. Φίλοι και γνωστοί φώναζαν και προσπαθούσαν να δώσουν κουράγιο στους δικούς τους. Ακόμα και γονείς ενθάρρυναν τα μικρά παιδιά τους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Ακόμα και μικρά παιδιά, προσπάθησαν να νικήσουν στο Χορό του Λεμονιού του Παγκύπριου Φλόριδας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Για αρκετή ώρα, είχαν απομείνει στην πίστα μόνο τρία ζευγάρια χορευτών. Τελικά, κατάφεραν να κρατήσουν το λεμόνι στο μέτωπό τους και να μην πέσει μέχρι το τέλος, δύο νέοι, η Σοφία Βαλσάμη και ο Κυριάκος Γουάντλαβ, που ήταν και οι νικητές. Και οι δύο τους δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των γονέων τους και όλων όσων ήταν στην αίθουσα.

Για την αναβίωση του παραδοσιακού Χορού του Λεμονιού στην Αμερική, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε παίξει ο αείμνηστος  κυπριακής καταγωγής ομογενής επιχειρηματίας, Ευριπίδης Κόντος. Μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, αρκετοί Κύπριοι από το κατεχόμενο χωριό Καραβάς με τη μεγάλη παραγωγή λεμονιών, μετανάστευσαν στην Αμερική και ο παραδοσιακός Χορός του Λεμονιού άρχισε να ξαναζεί στη νέα τους πατρίδα, μέσω του συλλόγου τους στη Νέα Ιερσέη, πρώτα και στη συνέχεια στη Φλόριδα.

Οι μάσκες που έκρυβαν το πρόσωπο και οι ολόσωμες μεταμφιέσεις ήταν πολλές κατά τη φετινή εκδήλωση. Η οργανωτική υπεύθυνη της βραδιάς και πρώην πρόεδρος του Παγκύπριου, Αντζελα Γεωργιάδου, είχε ντυθεί αρχαία Ελληνίδα, με λευκό, μακρύ χιτώνα και χρυσό στεφάνι στα μαλλιά. Κατά τον προηγούμενο χορό, είχε κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση, με στολή της Ισπανίδας παλαιάς αριστοκράτισσας κοντέσας. Είχε φορέσει μακρύ σκούρο φόρεμα με μεγάλες φαρδιές βυσσινί σούρες και γιακά, δαντελωτά μανίκια και πέπλο, ενώ στην κορυφή του κεφαλιού, είχε ένα μικρό μπουκέτο κόκκινων λουλουδιών.

Ο σύζυγός της, Γιάννης Κουφουδάκης, φορούσε στο κεφάλι ένα ψηλό καπέλο σεφ. Μερικοί νόμιζαν ότι είναι ο μάγειρας της εκδήλωσης και άρχισαν να τον ρωτούν για τα φαγητά της βραδιάς.

Στην είσοδο της αίθουσας για το Αποκριάτικο Γλέντι του Παγκύπριου Φλόριδας. Πρώτος αριστερά, ο πρόεδρος, Βαρνάβας Ζαγάρης και τρίτη από δεξιά, η οργανωτική υπεύθυνη της εκδήλωσης και πρώην πρόεδρος, Αντζελα Γεωργιάδου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Η Ουρανία Στεφανίδη, πρώην καθηγήτρια του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ, είχε μεταμφιεστεί φέτος σε… μέλισσα.

Υπήρχαν και αρκετοί αυτοσχεδιασμοί σε μεταμφιέσεις, από μικρούς και μεγάλους.

Οπως και τις προηγούμενες χρονιές, πίσω από το μπαρ μέσα στην αίθουσα, ετοίμαζε ποτά για τον κόσμο, η Καίη Σκορδίλη, σύζυγος του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή, από τους παλαιούς του μπουζουκιού και δημιουργού της μεγάλης λαϊκής επιτυχίας «Ο,τι αρχίζει ωραίο». Ηταν ντυμένη, όπως και άλλοτε, τσιγγάνα.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης των παραδόσεων. Κάνοντας αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξή της χώρας αυτής από την πλειοψηφία των κρατών, τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοείται και η τουρκική εισβολή και κατοχή στη Βόρεια Κύπρο.

Λίγο αργότερα, ανταποκρίθηκε σε παράκληση ομογενών, και χόρεψε μαζί τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

 

Πηγή