Κρητική φιλοξενία του δημάρχου των Χανίων στη Φλόριδα

0
35

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – Τη βεβαιότητά τους ότι η αδελφοποίηση του Τάρπον Σπρινγκς με τα Χανιά θα αποδώσει προς όφελος και των δύο πόλεων, εξέφρασαν όλοι οι ομιλητές κατά το δείπνο που οργάνωσε το βράδυ της Κυριακής, 9 Ιανουαρίου, ο τοπικός Σύλλογος Κρητών ο οποίος εδρεύει στο Παλμ Χάρμπορ, προς τιμήν του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, και των παραγόντων που τον συνόδευσαν κατά την εδώ επίσκεψή τους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Τζόρτζια Βοτζάκη, αφού καλωσόρισε τον δήμαρχο Χανίων και τη συνοδεία του, αλλά και τους άλλους παράγοντες και παρευρισκόμενους, έκανε λόγο για «ιστορική επίσκεψη», με στόχο την αδελφοποίηση των Χανίων και του Τάρπον Σπρινγκς, πράγμα που βοηθά «στη σύσφιγξη των δεσμών με την πατρίδα μας», όπως τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που υπάρχουν από την πρωτοβουλία αυτή.

Εκ μέρους της Παγκρητικής Αμερικής, μίλησε ο Γενικός Επόπτης, Νίκος Καστρινάκης, που είχε έλθει από τη Ν. Υόρκη και ήταν και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης. Εκτός από τους δημοτικούς παράγοντες των Χανίων, ο κ. Καστρινάκης παρουσίασε και τρεις πρώην προέδρους του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» Ν. Υόρκης και, συγκεκριμένα, τους Νίκο Κορκίδη, Αντώνη Γαλανάκη και Μανώλη Τζουγανάκη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αείμνηστο Γιάννη Κοκολάκη, ιδέα του οποίου ήταν να γίνει η αδελφοποίηση. Τον αποκάλεσε δε «ανιδιοτελή ηγέτη». Eξιστόρησε δε την πρωτοβουλία του να αναζητηθεί, να αγοραστεί και να σταλεί στο Μουσείο Βενιζέλου, αυτοκίνητο ίδιο με εκείνο που, διάτρητο από σφαίρες κατά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του, εκτίθεται εκεί.

Ο δήμαρχος Χανίων και η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Κρητών, ανταλλάσσουν δώρα. Από αριστερά, οι: Νίκος Χαζηράκης, Γιώργος Κουκουράκης, Ελένη Ζερβουδάκη, Νίκος Καστρινάκης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Τζορτζίν Βοτζάκη και Μάικ Φραγκέδης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι Κρήτες της Φλόριδας πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι για τον Ιάκωβο Μπούτζουκα, που διετέλεσε πρόεδρος του τοπικού συλλόγου και σήμερα εργάζεται πολύ σκληρά, ως πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής.

Για τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζο, είπε ότι γνωρίζει καλά το έργο και την προσφορά του. Τον ευχαρίστησε, εξάλλου, για το ρόλο του στην αδελφοποίηση του Δήμου του με τα Χανιά. «Είμαστε σίγουροι ότι πολλά καλά πράγματα θα γίνουν», είπε.

Για τον δήμαρχο των Χανίων, κ. Σημανδηράκη, είπε ότι «έχει ένα όραμα, αλλά δεν μένει στο όραμα, γιατί είναι άνθρωπος των πράξεων».

Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος, αναφέρθηκε κι αυτός στο όραμα του Γιάννη Κοκολάκη να γίνει η αδελφοποίηση τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι πολλαπλά. «Η αδελφοποίηση είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει την ευκαιρία για ανταλλαγές στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού, αλλά και την ανάπτυξη της εκατέρωθεν οικονομίας», είπε. Ευχαρίστησε δε τον τοπικό σύλλογο Κρητών και την σύζυγο του Γιάννη Κοκολάκη, Πέγκυ.

Ο κ. Αλαχούζος αναφερόμενος στα Χανιά, είπε ότι εκτός από όμορφη πόλη είναι και ο τόπος, όπου υπάρχει η σπουδαία αμερικανική βάση της Σούδας, που εξασφαλίζει την ασφάλεια της περιοχής.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ευχαρίστησε τον κ. Αλαχούζο για τη φιλία και συνεργασία του, ενώ έκανε λόγο για την αγάπη και τον πατριωτισμό του υπέρ της Ελλάδος. Η επίσκεψη του ίδιου και των συνεργατών του στην Αμερική για την αδελφοποίηση με το Τάρπον Σπρινγκς, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι «αξίζει που ασχολούμαστε με τα κοινά», πράγμα που οφείλεται στην Ομογένεια. Χαρακτήρισε δε συγκινητική την αγάπη των ομογενών για τη γενέτειρα.

Ο Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής Αμερικής, Νίκος Καστρινάκης, μιλά για τη σημασία της αδελφοποίησης των Χανίων και του Τάρπον Σπρινγκς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Αναφερόμενος στους στόχους της αδελφοποίησης, ο κ. Σημανδηράκης είπε ότι ήδη έχει μιλήσει με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Φλόριδας για να υπάρξει συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, στον τομέα αμοιβαίων επισκέψεων φοιτητών. «Μια τέτοια σχέση θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές», τόνισε. Στον πολιτιστικό, επίσης, τομέα, θα είναι δυνατόν να υπάρξουν επισκέψεις καλλιτεχνών. Είπε, επίσης, ότι η δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα της αδελφοποίησης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και άλλων σχέσεων μεταξύ Χανίων και Τάρπον Σπρινγκς. Σχετικά, μίλησε για ιδέα του Γιάννη Κοκολάκη, που υλοποιήθηκε.

Καταλήγοντας ο κ. Σημανδηράκης, είπε ότι θα περιμένουν στην εκδρομή στα Χανιά το καλοκαίρι, τα μέλη των κρητικών σωματείων και της Παγκρητικής.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Γιώργος Κουκουράκης ευχαρίστησε όλους για τη θερμή υποδοχή στη Φλόριδα. «Πήραμε μια εικόνα του εδώ Ελληνισμού, που μας κάνει υπερήφανους», είπε και αναφερόμενους στους Κρητικούς, τόνισε ότι «εδώ, χτυπά η καρδιά της Κρήτης». Ο κ. Κουκουράκης μίλησε επαινετικά για τον αείμνηστο Γιάννη Κοκολάκη και την αγορά του αυτοκινήτου «Πακάρ» που εκτίθεται στο Μουσείο Βενιζέλου.

Ο αντιδήμαρχος Δόμησης Χανίων και Δημοτικής Περιουσίας των Χανίων, Νίκος Χαζηράκης, ευχαρίστησε, συγκινημένος, όλους για τη φιλοξενία στη Φλόριδα.

Επίσης, η  αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής των Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, αφού εξέφρασε και αυτή τις ευχαριστίες της για τη φιλοξενία, τόνισε ότι «χάρις σ’ εσάς, υπάρχει Ελλάδα, με όλο αυτό που κάνετε».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μάικ Αλεξάνδρου, αναφέρθηκε στο έργο της οργάνωσης, καθώς και στον Γιάννη Κοκολάκη. Συνεχάρη, εξάλλου, τους δημάρχους των Χανίων και του Τάρπον Σπρινγκς για την αδελφοποίηση.

Στο τέλος αντηλλάγησαν διάφορα αναμνηστικά δώρα.

Στην αρχή της εκδήλωσης νέοι και νέες του Κρητικού Συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Ο δήμαρχος της Κρήτης και η συνοδεία του, αναχώρησαν τη Δευτέρα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Oπως ήδη έγραψε ο «Ε.Κ.», η πρώτη φάση της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος, είχε επισκεφτεί τα Χανιά. Η τελική υπογραφή έγινε σε τελετή στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Τάρπον Σπρινγκς, την περασμένη Παρασκευή. Ηταν συγκινητική μάλιστα η στιγμή, όταν ο εκπρόσωπος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Γιώργος Κουκουράκης, επέδωσε ακριβές αντίγραφο ενός πίνακα με τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο σε νεαρή ηλικία και χωρίς γενειάδα, που είχε ζωγραφίσει ο προπάππος του, Μιχαήλ Αλαχούζος, και εκτίθεται στο Μουσείο Βενιζέλου στην Κρήτη.

Πηγή