Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου: Καραδοκεί η Μόσχα που θέλει να εκλέξει ένα εκ των εκλεκτών της

0
6

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO



Βεβαρυμμένη είναι η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσόστομου Β’. Την ίδια στιγμή, οι “δελφίνοι” για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση, καθώς καραδοκεί η Μόσχα, η οποία θέλει να εκλεγεί φιλορώσος Αρχιεπίσκοπος.

Το τελευταίο διάστημα επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ελλάδα, για τη διαδοχή στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, με στόχο να μην εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ενδιαφέρονται για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Κωνσταντίας, Μόρφου, Πάφου και ο Καρπασίας. Φιλορώσοι θεωρούνται οι μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου. Ο Μητροπολίτης Πάφου θεωρείται ως προσκείμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν έχει σχέσεις με τη Μόσχα. Φαίνεται ότι είναι ο εκλεκτός και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Το μήνυμα που έχει φτάσει στη Λευκωσία αναφέρει:

«Η Δύση και η Αμερική έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρείται ως ανάχωμα στην επιρροή της Ρωσικής Εκκλησίας μέσα στους Ορθόδοξους. Αν στήριξετε υποψηφίους που θεωρούνται πιο κοντά στη Ρωσική Εκκλησία τότε πηγαίνετε κατά του Πατριαρχείου, υπέρ της Ρωσίας και κατά της Αμερικής».

Ο Λεμεσού Αθανάσιος θεωρείται ότι διαθέτει τα ισχυρότερα ερείσματα σε επίπεδο λαϊκής βάσης, συνεπώς θα πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι ο ένας από το τριπρόσωπο. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από τις πιθανές συνεργασίες που θα γίνουν μεταξύ ενδιαφερομένων. Οι Μητροπολίτες Ταμασού Ησαΐας, Πάφου Γεώργιος και Μόρφου Νεόφυτος, επίσης διαθέτουν σοβαρά ερείσματα μεταξύ των πιστών.

Σε επίπεδο ιεράς συνόδου, η πλειοψηφία φαίνεται να ανήκει στη ομάδα που πρόσκειται στον Αρχιεπίσκοπο, η οποία απαρτίζεται από τους Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου, Καρπασίας, Μεσαορίας, Τριμυθούντος και Κυρηνείας. Δεύτερη ομάδα αποτελείται από τον Μητροπολίτη Λεμεσού και τους Επισκόπους Αμαθούντος, Μαχαιρά και Λήδρας. Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος στηρίζει τον Μητροπολίτη Ταμασού, Ησαΐα.

Σημειώνουμε ότι στην αντιπαράθεση μεταξύ του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του οποίου τα πρωτεία αμφισβητεί ο πρώτος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Η θέση της εκκλησίας της Κύπρου σε αυτή την πολύχρονη διελκυστίνδα έχει βαρύνουσα σημασία, λόγω του ιδιαίτερου στάτους που έχει εδώ και περισσότερα από 1500 χρόνια.

Συγκεκριμένα η Εκκλησία της Κύπρου είναι η πρώτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία (η μοναδική αρχαία Αυτοκέφαλη Εκκλησία από το 431 μ.Χ.) και είναι πρώτη στην τάξη μετά τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, δηλαδή το Βατικανό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας (στη Δαμασκό της Συρίας), και το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Γι’ αυτό το λόγο, στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, όποτε υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ο Αρχιεπίσκοπος ζητούσε τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο συγκαλούσε μείζονα ή διευρυμένη σύνοδο, όχι ως διοικητικά αρμόδιο αλλά κατόπιν πρόσκλησης της Εκκλησίας της Κύπρου.

  • ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ

Ο Αρχιεπίσκοπος επικοινωνεί πλήρως με το περιβάλλον και έχει επίγνωση της κατάστασής του την οποία αντιμετωπίζει με χαμόγελο και γενναιότητα, δήλωσε ο προσωπικός γιατρός του, Ιωσήφ Κάσιος.

Όπως ανέφερε στον Active ο κ. Κάσιος, είναι γνωστόν πως ο Αρχιεπίσκοπος παλεύει με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τον Δρ Κάσιο, ο Μακαριότατος βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή, μετά από επιθυμία του ιδίου, όπου του παρέχεται νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Λαμβάνει συντηρητική αγωγή και παίρνει αυτό το οποίο ενδείκνυται, ανέφερε ο κ. Κάσιος.

Οι επισκέψεις στον Αρχιεπίσκοπο έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς είναι και η εποχή που αυξάνονται οι ιογενείς λοιμώξεις. Τον επισκέπτονται ιεράρχες και στενοί συγγενείς, ανέφερε τέλος ο κ. Κάσιος.

Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Παρασκευή, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου παραμένει σταθερή, αλλά κρίσιμη.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, νοσηλεύεται στην Αρχιεπισκοπή και ακολουθεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.

Θεράποντες ιατροί του Αρχιεπισκόπου είναι οι Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου και Μιχάλης Πρωτοπαπάς.

  • «Διατηρεί ακόμη το χιούμορ του… Είναι δυνατός» – Είδε τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετέβη το Σάββατο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο υπό το φως «της σοβαρότητας της κατάστασης”.

“Οφείλω να πω ότι ο Μακαριότατος έχει απόλυτη επικοινωνία, διατηρεί ακόμη το χιούμορ του και βεβαίως η κατάσταση, όπως και οι γιατροί είπαν, είναι δύσκολη. Εύχομαι τα καλύτερα. Είναι δυνατός, όπως διαπιστώνω, όπως ήταν και πάντοτε. Εύχομαι περαστικά», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς αν ο Αρχιεπίσκοπος του ανέφερε κάποια επιθυμία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι.

“Με ρώτησε εάν υπάρχει κάποια προοπτική για το Κυπριακό και τον ενημέρωσα ότι τον Νοέμβριο θα έχω συνάντηση τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο όσο και με τον Γερμανό Καγκελάριο, με μια πρόταση ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαμογέλασε ικανοποιημένος και είπε ‘εύχομαι’», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υποψήφιος για την Γερουσία, αντικυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζον Φέτερμαν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE






Πηγή