Κορωνοϊός – Πρασσάς: Τι γνωρίζουμε για την 4η δόση – Το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Ισραήλ

0
9

Σε σύσταση για τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά της COVID-19 για τους άνω των 60 ετών προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της, Μαρία Θεοδωρίδου. Το kathimerini.gr επικοινώνησε με τον δρ. Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννη Πρασσά, ζητώντας τα φώτα του για το θέμα της 4ης δόσης.

«Από την αρχή της πανδημίας οι αρμόδιες αρχές καλούνται να πάρουν αποφάσεις μέσα σε ένα πιεστικό πλαίσιο στο οποίο η αδράνεια έχει σημαντικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Υπό αυτές τις συνθήκες οι επιστήμονες ανά τον πλανήτη πασχίζουν να συλλέξουν όσο γρηγορότερα γίνεται, όσα περισσότερα δεδομένα γίνεται, ώστε οι συστάσεις να γίνονται όσο το δυνατόν εγκαιρότερα και εγκυρότερα. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι ‘ποτέ ακριβώς ξέρουμε αρκετά ώστε να γίνει μια σύσταση;’», τόνισε ο δρ. Πρασσάς.

«Η υπεύθυνη διαχείριση αυτής της αβεβαιότητας και ρίσκου από τις αρμόδιες αρχές είναι ίσως η πιο εξαντλητική άσκηση στη διαχείριση του πανδημικού μαραθωνίου. Υπό αυτό το πρίσμα, τον τελευταίο μηνά οι αρμόδιες αρχές στην Αμερική κλήθηκαν να πάρουν ακόμη μια δύσκολη απόφαση: Βάσει των διαθεσίμων δεδομένων, να ανοίξει η επιλογή για τετάρτη δόση; Και αν ανοίξει, να ανοίξει τώρα ή να περιμένουμε ακόμη λίγο για περισσότερα δεδομένα; Και ποιους ακριβώς να άφορα αυτή η επιλογή; Μήπως να περιμένουμε το Φθινόπωρο;», διερωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Ας τα πιάσουμε από την αρχή προσπαθώντας να μπούμε στο μυαλό των Αρμοδίων άρχων. Το CDC την προηγούμενη εβδομάδα, και σήμερα η δική μας αρμοδία αρχή, αποφάσισαν να ανοίξουν την επιλογή για τετάρτη δόση για όλους όσους είναι άνω των 70 ετών ή άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα (στην Αμερική τα όρια ήταν στα 65 και 50 έτη, αντίστοιχα). Η απόφαση για άνοιγμα της επιλογής βασίστηκε κατά βάση στα αποτελέσματα μίας πρώτης μεγάλης μελέτης από έναν φορέα υγείας στο Ισραήλ, που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης (όσον άφορα την πιθανότητα βαριάς νόσησης) μεταξύ ~300, 000 ατόμων (κατά βάση >65 ετών και περισσότερο ευάλωτων) που έκαναν την 4η δόση (σημ: στο Ισραήλ η επιλογή αυτή άνοιξε αρκετούς μήνες πριν) και ~200, 000 ατόμων που δεν την είχαν κάνει».

koronoios-prassas-ti-gnorizoyme-gia-tin-4i-dosi-to-paradeigma-ton-ipa-kai-toy-israil0
REUTERS/Eric Gaillard

«Η μελέτη αυτή έδειξε ένα στατιστικά ξεκάθαρο κέρδος υπέρ της 4ης δόσης. Συγκεκριμένα όσοι την είχαν κάνει το δεύτερο booster είχαν περίπου ~5-φορες μικρότερο ρίσκο θανάτου (σημ. κάποιοι επιστήμονες έχουν επισημάνει κάποιες παραμέτρους – biases- που μπορεί σε ένα βαθμό να επηρέασαν τον τελικό υπολογισμό της αποτελεσματικότητας στην μελέτη αυτή). Κάποιες μικρότερες μελέτες (πάλι από Ισραήλ, αλλά και πιο πρόσφατα από Ηνωμένο Βασίλειο) επίσης έδειξαν κάποιο πιθανό κέρδος για όσους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που έκαναν την τετάρτη δόση», υπογραμμίζει και θέτει μία σειρά εύλογων ερωτημάτων:

«Πόση ακριβώς είναι η εξτρά προστασία που θα προσφέρει η τετάρτη δόση σε συγκεκριμένους υπό-πληθυσμούς; Πόσο θα αντέξει η προστασία αυτή στον χρόνο; Πόσο ικανή θα είναι έναντι σε μελλοντικές παραλλαγές; Ποτέ θα ξαναχρειαστεί να γίνει επόμενη δόση; Ποτέ θα έρθει κάποιο νέου τύπου εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον;».

«Όλα αυτά δεν τα ξέρουμε ακόμη. Οι μελέτες τρέχουν, τα δεδομένα συλλέγονται και διαρκώς θα προσαρμόζονται οι συστάσεις στις επιταγές των δεδομένων. Στην όλη αυτή πορεία η επίσημη επιστήμη είναι η ασφαλέστερη πυξίδα. Αν ανήκα στην κατηγορία αυτή θα έκανα την 4η δόση ώστε να παραμείνω όσο το δυνατόν περισσότερο καλυμμένος μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα – είναι στη βάση αυτή που ο δικός μου πατέρας την έκανε ήδη, ως άτομο με ανοσοκαταστολή».

Ο δρ. Πρασσάς καταλήγει: «Βέβαια για τους περισσότερους -ακόμη και ηλικιωμένους- οι τρεις δόσεις δείχνουν να προσφέρουν πολύ καλή προστασία έναντι βαριάς νόσησης. Αλλά δυστυχώς πλέον ξέρουμε ότι ακόμη και η εν λόγω προστασία -έναντι βαριάς νόσησης- ειδικά στους ηλικιωμένους φθίνει με τον χρόνο. Έτσι κάποιοι θα γίνονται περισσότερο ευάλωτοι. Και όσο ακόμη δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ποιοι είναι αυτοί, θα πήγαινα με την ‘εκ του ασφαλούς’ θεώρηση».

«Προφανώς η απόφαση είναι προσωπική και ο καθένας καλό είναι να συμβουλευτεί τον προσωπικό του γιατρό για το αν και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνει», υπογραμμίζει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή