Κατσανιώτης στο Mononews: Πώς θα φθάσει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

0
11

Συνέντευξη στο mononews.gr παραχωρεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, λίγο πριν αναχωρήσει για τα Ιεροσόλυμα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξηγεί τις δυσκολίες που επιβάλλει το φετινό πρωτόκολλο, φωτίζει το τι περνούν οι Έλληνες σε Σαγκάη και Μαριούπολη, ενώ αποκαλύπτει το πώς το ψηφιακό κράτος «φτάνει» στην ομογένεια.

Ειδική πτήση της Aegean, τιμητικό άγημα του στρατού και η μεταφορά σε όλη τη χώρα

Κύριε Υπουργέ, ταξιδεύετε σήμερα στα Ιεροσόλυμα για την παραλαβή του Αγίου Φωτός. Πώς θα γίνει φέτος η μεταφορά και ποιοι θα συμμετέχουν στην αποστολή;

Η παρουσία της Ελληνικής πολιτείας στον Πανάγιο Τάφο για την παραλαβή του Αγίου Φωτός θα είναι αυτή που πρέπει. Θελήσαμε φέτος να είναι μεγαλύτερη η Ελληνική αποστολή στην Ιερουσαλήμ, να δώσουμε δυναμικό «παρών» και με τον τρόπο αυτό να στείλουμε σαφή μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η αναχώρησή μας θα γίνει το απόγευμα της Μ. Παρασκευής.

Όπως γνωρίζετε το ισραηλινό υγειονομικό πρωτόκολλο υπαγορεύει να κάνουμε όλα τα μέλη της αποστολής κατά την άφιξή μας PCR test και μετά από επτά ώρες παραμονής στο ξενοδοχείο, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα, να πάμε στον Πανάγιο Τάφο. Αυτό μας υποχρεώνει να μεταβούμε στο Ισραήλ από την Μ. Παρασκευή το βράδυ και όχι το Μ. Σάββατο όπως γινόταν προ πανδημίας.

Δυστυχώς, το αναγκαστικό πρόγραμμα – αναγκαστικό γιατί αν δεν ξεκινήσει το ταξίδι νωρίτερα δεν θα καταφέρουμε να είμαστε εγκαίρως στον Πανάγιο Τάφο – υποχρεώνει αρκετούς ιεράρχες και μέλη της Ιεράς Συνόδου που ήθελαν να μετέχουν στην αποστολή να παραμείνουν στην Ελλάδα λόγω των λειτουργικών τους καθηκόντων.

Στην 25μελή αποστολή όμως θα βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ και τρεις βουλευτές μέλη τις Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Η μεταφορά μας θα γίνει με ειδική πτήση της Aegean χωρίς κόστος για την Ελληνική πολιτεία.

Η υποδοχή του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα γίνει με τις πρέπουσες τιμές και η διαδικασία θα προσομοιάζει αρκετά με τις τελετές προ πανδημίας. Θα υπάρξει τιμητικό άγημα του στρατού και κόκκινο χαλί ενώ θα υπάρξει και αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νίκόλαο και τον Επίσκοπο Ρωγών Φιλόθεο. Η διανομή του Αγίου Φωτός ανά την Ελληνική επικράτεια θα γίνει και πάλι με πτήσεις της Aegean και της Sky express.

«Η κατάσταση στην Μαριούπολη είναι τραγική»

Κύριε Υπουργέ, κλείνει αυτές τις ημέρες τους δύο μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία και δυστυχώς οι επιθέσεις του Ρωσικού στρατού έχουν επικεντρωθεί σε περιοχές με σημαντικό ελληνικό στοιχείο. Ποια είναι η κατάσταση της ομογένειας σύμφωνα με την εικόνα που έχετε; Η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα μπορεί να φτάσει στα χέρια ελλήνων ομογενών και τι σχεδιάζετε για την περαιτέρω ενίσχυσή τους;

Οι επιθέσεις του Ρωσικού στρατού και κατά αμάχων συνεχίζονται ακόμα και αυτές τις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Δυστυχώς, η κατάσταση στην Μαριούπολη είναι τραγική. Η ιστορική πόλη που χτίστηκε από Έλληνες βρίσκεται υπό στενό στρατιωτικό κλοιό που καθημερινά την βομβαρδίζει. Οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να έχουμε επαφή, ούτε καν επικοινωνία, με τους εκεί ομογενείς μας.

Όπως γνωρίζετε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ζητώντας να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Μαριούπολη και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου στην αρχή του πολέμου υπήρχαν θύματα ομογενείς. Στην Οδησσό οι συνθήκες είναι λίγο καλύτερες.

Μπορέσαμε να ανοίξουμε και πάλι το Γενικό μας Προξενείο με παρουσία του γενικού προξένου Δημήτριου Δόχτση και να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια 50 τόνων με τον Ερυθρό Σταυρό.

Να σας θυμίσω ότι από την πρώτη στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατό για να στηρίξει τους Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας. Ενισχύσαμε τις διπλωματικές μας αρχές σε Μαριούπολη, ενεργοποιήσαμε την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και ολοκληρώσαμε με επιτυχία 7 επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πατρίδα μας προτίθεται να αναλάβει την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου Μαριούπολης και ότι άλλο χρειαστεί. Παράλληλα, ζητήσαμε από την Ε.Ε, τον ΟΑΣΕ, από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και από ηγεσίες άλλων κρατών να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας προκειμένου η Ρωσία να επιδείξει σεβασμό στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να προστατέψει τους άμαχους, μέρος των οποίων είναι και η Ελληνική ομογένεια.

Πρόσφατα, στο Ευρωπαϊκό ανθρωπιστικό φόρουμ που έγινε στις Βρυξέλλες ειχα την ευκαιρία να επισημάνω στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. πως απαιτείται μηχανισμός παρακολούθησης της εφαρμογής του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Όλοι το σέβονται σε συνθήκες ειρήνης αλλά στον πόλεμο ορισμένοι δεν το εφαρμόζουν. Συνεχίζουμε να απαιτούμε την προστασία των Ελλήνων ομογενών, να ζητάμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και δηλώνουμε πως την επόμενη ημέρα θα είμαστε δίπλα τους για να ξαναχτίσουν τις πατρογονικές τους εστίες.

Εξακολουθεί η Αθήνα να βρίσκεται σε επαφή με τις Ρωσικές αρχές για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων;

Το επίπεδο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της ρωσικής κυβέρνησης, όχι της χώρας μας. Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας ως θεμελιώδη αρχή. Για εμάς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πράττουμε αυτό που υπαγορεύουν οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καταδικάζουμε κάθε εισβολή από θέση αρχής. Υπερασπιζόμαστε αυτές τις αρχές στο Κυπριακό και θα ήμασταν ανακόλουθοι αν τηρούσαμε άλλη στάση στο Ουκρανικό.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και οι Έλληνες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Σαγκάη. Βρίσκονται οι ελληνικές αρχές σε επικοινωνία μαζί τους; Ακούμε πως κάποιοι έχουν πρόβλημα στο να βρουν τρόφιμα ή φάρμακα.

Οι διπλωματικές μας αρχές στην Κίνα λειτουργούν κανονικά εφαρμόζοντας βέβαια τους υγειονομικούς κανόνες της χώρας. Κάθε Έλληνας πολίτης που βρίσκεται στην Κίνα μπορεί να απευθυνθεί στην πρεσβεία μας στο Πεκίνο ή στα Γενικά Προξενεία Σαγκάης, Χονγκ Κονγκ και Γκουανγκζού για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

130 Πρεσβείες και Προξενεία εκσυγχρονίζονται

Μαζί με την ψηφιοποίηση του κράτους, προχωρά και η ψηφιακή μετάβαση των διπλωματικών μας αρχών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους Έλληνες του εξωτερικού;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των διπλωματικών μας αρχών προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και ήδη αρκετές Πρεσβείες και προξενεία μας εξυπηρετούν τους Έλληνες του εξωτερικού ηλεκτρονικά, εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες. Το έργο αφορά περίπου 130 διπλωματικές αρχές μας παντού στον κόσμο (84 Πρεσβείες, 37 Γενικά Προξενεία, 9 Μόνιμες Αντιπροσωπείες, 7 Προξενεία) και στην πλήρη εφαρμογή του θα εξυπηρετεί τους εκτός συνόρων συμπατριώτες μας για μια σειρά από διαδικασίες όπως πιστοποιητικό μόνιμου κατοίκου, ληξιαρχικές πράξεις, διαβατήρια, στρατολογικά κ.α.

Εκτός όμως από αυτή την σπουδαία κατά την γνώμη μου δράση έχουμε αναλάβει ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία, πάντα σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Προωθούμε λοιπόν την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας -ενός 12ου link- στην αρχική σελίδα του gov.gr με τίτλο «Απόδημοι». Η συγκεκριμένη επιλογή θα περιλαμβάνει ομαδοποιημένα όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν τους ομογενείς μας όπως για παράδειγμα το νέο Μητρώο για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, αντίγραφα ποινικού μητρώου, αναγνώριση ακαδημαϊκού πτυχίου κ.α. Πρόκειται για περίπου 60 υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων που ήδη προσφέρονται ηλεκτρονικά αλλά είναι διάσπαρτες.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα – το έχει τονίσει πολλές φορές και ο Πρωθυπουργός – είναι ξένες άμεσες επενδύσεις. Εσείς ταξιδεύετε συχνά και έρχεστε σε επαφή με πολλούς ομογενείς. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και σε ποιους τομείς;

Πάντα υπήρχε ισχυρό ενδιαφέρον από τους Έλληνες ομογενείς για επενδύσεις στην πατρίδα αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει ισχυρότερο και γίνεται πράξη καθώς αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει κάνει άλματα στην απλοποίηση των διαδικασιών.

Μπορώ να σας πω από τις επαφές μου με ομογενείς σε Αμερική, Καναδά και αλλού πως η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο και νιώθουν περήφανοι γι αυτό. Βλέπουν πως ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, πως η πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταγωνιστεί στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής και πως η ελληνική οικονομία συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκλήρωσα την περιοδεία μου στην Βόρειο Αμερική. Επισκέφθηκα όλες τις μεγάλες πόλεις του Καναδά, από τις ακτές του Ατλαντικού έως την άλλη πλευρά στον Ειρηνικό όπου υπάρχουν Ελληνικές Κοινότητες. Συναντήθηκα και με ισχυρούς Ελληνοκαναδούς επιχειρηματίες οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να κάνουν πράξη την επιθυμία δεκαετιών και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού. Όχι μόνο στην Αθήνα ή στα νησιά μας αλλά και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στην ελληνική περιφέρεια.

Ενόψει των εθνικών εκλογών – που ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως θα γίνουν το 2023 -θεωρείτε πως η ψήφος των ομογενών θα παίξει σημαντικό ρόλο;

Η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ που επιχείρησε να υλοποιήσει η κυβέρνηση ήταν απλή και ξεκάθαρη: διευκόλυνση χωρίς περιορισμούς όλων των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν από τον τόπο μόνιμης διαμονής. Αντί να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην πατρίδα να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό.

Δυστυχώς, αυτή η αυτονόητη υποχρέωσή μας υπονομεύτηκε από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης που έθεσαν προαπαιτούμενα και έβαλαν προσκόμματα προκειμένου να στηρίξουν το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο όπως γνωρίζετε απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών βάσει Συντάγματος.

Τώρα, όμως, ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει. Η σχετική ενημερωτική καμπάνια του Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει και καλούμε τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να προβούν στην ανάλογη κινητοποίηση και να εγγραφούν στην σχετική πλατφόρμα.

Διαβάστε επίσης:

Σακελλαροπουλου: Ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία προσδίδει μεγαλύτερη ένταση στο πένθος μας

Πηγή