Η SpaceX μειώνει τις τιμές του Starlink στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική

0
35

(Photo Illustration by Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Η SpaceX μειώνει τη μηνιαία χρέωση για την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink έως και 50%. Οι πελάτες στην Ευρώπη έλαβαν email από την εταιρεία που τους ειδοποιούσαν για τις μειώσεις των τιμών, δημοσιεύοντας επίσης τη μειωμένη τιμολόγηση για διάφορες χώρες στο Starlink.com.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μηνιαία χρέωση μειώθηκε από 89£ σε 75£. Στη Γερμανία, η τιμή έχει πέσει από 99€ σε 80€, ενώ στην Ιταλία, το κόστος έχει μειωθεί από 99€ σε 70€. Στη Βραζιλία, τη Χιλή και το Μεξικό, το μηνιαίο τέλος εξυπηρέτησης έχει μειωθεί περίπου στο μισό. Στην Ελλάδα το κόστος έχει πέσει από τα 99€ στα 60€, έχουμε δηλαδή μείωση περίπου 40%. Εν τω μεταξύ, το κόστος του εξοπλισμού έχει πέσει από τα 654€ στα 400€. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι κατά την περίοδο των προπαραγγελιών του Starlink, η συνδρομή στην Ελλάδα κόστιζε 50€, ενώ το κόστος του εξοπλισμού ανέρχονταν στα 500€.

Starlink email

(Credit: Facebook/Niels Dekker)

Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στους χρήστες, η SpaceX εξηγεί: «Η μείωση της τιμής επηρεάζει τις συνθήκες της τοπικής αγοράς και έχει σκοπό να αντικατοπτρίζει την ισοτιμία στην αγοραστική δύναμη μεταξύ των πελατών μας».

«Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από εσάς», αναφέρει το email, σημειώνοντας ότι οι περικοπές τιμών θα ξεκινήσουν αμέσως. Δεν γίνεται καμία αναφορά στη μείωση της ποιότητας της ευρυζωνικής σύνδεσης ή στην επιβολή ορίων δεδομένων υψηλής ταχύτητας.

Η εταιρεία όμως δεν έχει κάνει καμία αναφορά στις μειώσεις τιμών στη Βόρεια Αμερική. Προς το παρόν το Starlink.com εξακολουθεί να λέει ότι οι χρήστες των ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν ένα μηνιαίο κόστος 110$, συν ένα εφάπαξ ποσό των 599$ για το hardware, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο Starlink.

Ένας χρήστης από το Λας Βέγκας είπε στο Reddit ότι έλαβε επίσης ένα email σχετικά με την τιμή του Starlink, που πέφτει στα 85$ το μήνα. Από την άλλη ο Brian Westover του PCMag, από το Αϊντάχο που εγκατέστησε το Starlink στις αρχές του καλοκαιριού, αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση για πτώση τιμής.

Αλλά στη Γαλλία, η εταιρεία μείωσε το μηνιαίο κόστος υπηρεσιών για το Starlink στο μισό νωρίτερα αυτό το μήνα. Το αρνητικό είναι ότι η SpaceX σχεδιάζει να επιβάλει όρια δεδομένων υψηλής ταχύτητας για τους χρήστες εκεί, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Τα όρια δεδομένων θα εμφανιστούν εάν κάποιος χρησιμοποιεί περισσότερα από 250 GB δεδομένων και εάν το δίκτυο Starlink υφίσταται συμφόρηση, οι ταχύτητες θα μειωθούν. Οι πελάτες θα πρέπει να πληρώσουν 10 ευρώ για να λάβουν επιπλέον 100 GB δεδομένων υψηλής ταχύτητας.

 

Πηγή