Η οικογενειακή ιστορία που ξεκινάει από την Ελλάδα

0
8

Mε μια συγκινητική ανάρτηση η Ρίτα Γουίλσον τίμησε τη μνήμη της μαμάς της, την οποία έχασε πριν από οκτώ χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα το κοινό για την τόσο κοινή αυτή ασθένεια. Στη λεζάντα της φωτογραφίας που ανέβασε στο Facebook έγραψε: «Να δώσουμε ένα τέλος στο Αλτσχάιμερ. Αυτή η πάθηση πήρε τη μαμά μου και έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμύρια άλλων. Έξι εκατομμύρια άτομα υποφέρουν αυτή τη στιγμή από Αλτσχάιμερ. Ελπίζω να το διαδώσετε και να βοηθήσετε να το νικήσουμε για πάντα».

Η μητέρα της, Dorothy, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, από Έλληνες μετανάστες. Ένα καλοκαίρι, παιδί ακόμα, η Dorothy πήγε για διακοπές με την οικογένειά της στον τόπο καταγωγής τους, το χωριό Σωτήρα, στα σύνορα με Αλβανία. Στη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού, πέθανε ο πατέρας της. Η μητέρα της -που αργότερα θα γινόταν η γιαγιά της Rita- τότε είχε τέσσερα παιδιά κάτω των δέκα ετών, οπότε αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με το ξέσπασμα του Εμφυλίου, η οικογένεια σχεδίαζε να ξαναφύγει για Αμερική. Η μητέρα της Dorothy ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που θα τους βοηθούσαν να δραπετεύσουν. Η ίδια η Dorothy, 19 ετών τότε, προσφέρθηκε να παραλάβει ένα γράμμα με οδηγίες και να το μεταφέρει στη μητέρα της. Για να φέρει σε πέρας την αποστολή της, χρειάστηκε να διασχίσει τα βουνά της περιοχής ολομόναχη, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας.

Χάρη στη γενναία Dorothy, η οικογένεια κατάφερε τελικά να επιστρέψει, μετά από πολλές δυσκολίες, στη Νέα Υόρκη, όπου η 19χρονη έπιασε δουλειά ως μοδίστρα σε μια βιοτεχνία. Στις ΗΠΑ συνάντησε τον Hassan Ibrahimoff, μετανάστη από τη Βουλγαρία, με τον οποίο παντρεύτηκαν και απέκτησαν, το 1956, την κόρη τους Margarita (Rita) Ibrahimoff. Τέσσερα χρόνια αργότερα, άλλαξαν το επώνυμό τους σε Wilson.

Πολλά χρόνια μετά, η Wilson ταξίδεψε με τη μαμά της στο χωριό καταγωγής τους. «Η μητέρα μου είχε φοβερό άγχος για την επιστροφή της γιατί νόμιζε ότι θα την έβρισκαν οι Κομμουνιστές. Είχαν αφήσει τα πάντα πίσω τους: τα ρούχα τους, τα έπιπλά τους. Η μητέρα μου μού έλεγε ότι είχε εφιάλτες πως οι Κομμουνιστές τη συλλάμβαναν και δεν την άφηναν ποτέ να φύγει», έχει πει η Rita.

Η Dorothy ήταν «χρυσοχέρα», όπως θα έλεγαν στην Ελλάδα. Στα πρώτα, δύσκολα χρόνια τους στην Αμερική, έραψε όλα τα ρούχα της κόρης της, τις κουρτίνες και τα σεντόνια του σπιτιού. Έβλεπε υφάσματα σε ένα μαγαζί και μετά αντέγραφε τα σχέδιά τους στο σπίτι.

Για τη Rita, η μητέρα της ήταν πρότυπο δύναμης και αντοχής, κι αυτό τη δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο όταν άρχισε να τη βλέπει να βυθίζεται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, εκδηλώνοντας τα πρώτα συμπτώματα μετά το θάνατο του συζύγου της.

«Άρχισε να λέει ότι δεν θυμόταν πώς να πάει κάπου. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, γιατί της άρεσε η οδήγηση και είχε συγκεκριμένες διαδρομές. Μου φάνηκε παράξενο που άρχισε να χάνει τον προσανατολισμό της», θυμάται σήμερα η Rita. «Της έλεγα, μαμά, όλοι ξεχνούν πού και πού. Μετά άρχισε να πέφτει κάτω, αλλά σκεφτήκαμε, εντάξει, είναι ηλικιωμένη και δικαιολογείται».

marieclaire.gr

Πηγή