Η Ελλάδα μπαίνει στο κλειστό κλαμπ των F-35

0
42

Απολογιστική συνέντευξη του ΥΕΘΑ στην ΕΡΤ για το ταξίδι στην Αμερική – Η Ελλάδα θα έχει F-35, δεν γίνεται λόγος τώρα για συμπαραγωγή

Συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιδέρη, έδωσε ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόβαλε για άλλη μια φορά ως μείζον την προοπτική απόκτησης του μαχητικού F-35 από τη χώρα μας.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εντάσσεται στις χώρες που θα προμηθευτούν F-35, μπαίνοντας σε ένα «κλειστό κλαμπ», κατά τον Υπουργό, ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει συμπαραγωγή ή όχι.

Προτάσεις

Το ζήτημα της συμπαραγωγής, δήλωσε χαρακτηριστικά, θα το δούμε αργότερα.

Αναφορικά, δε, με την έντονη επικοινωνιακή διάσταση που έχει δοθεί (με τις επισκέψεις στο Τέξας και τη γραμμή παραγωγής του stealth μαχητικού τόσο από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όσο και από τον ΥΕΘΑ), ο κύριος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για «πίεση που ασκείται», ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν στο αίτημα για την απόκτηση μιας μοίρας των F-35.

Αναφορά υπήρξε φυσικά και για την Τουρκία, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικό και να το συζητά κανείς» το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, ωστόσο «θα πρέπει να το εξηγούμε αυτό σε εταίρους και συμμάχους, γιατί οι άλλοι, μάλλον όλοι, δεν έχουν την ίδια γνώση ή εξοικείωση με το θέμα».

Εκτίμησε, τέλος, πως θα είμαστε σε «ήρεμα νερά» μέχρι το τέλος Αυγούστου και πως μετά την τροπολογία του Κογκρέσου για τη μη απόκτηση εκσυγχρονισμένων F-16 από την Τουρκία, δεν πρόκειται να επαναληφθούν γεγονότα αντίστοιχα με την κρίση του καλοκαιριού του 2020.

Πηγή